Επιμέλεια Νέλη Χαχάμη
Με στόχο την ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σκοπεύει να διαθέσει σε 1500 πρόσφυγες, γη προς καλλιέργεια σε Βοιωτία και/ή Μακεδονία. Συγκεκριμένα, ετοιμάζεται πρόγραμμα που θα προετοιμάσει τους πρόσφυγες καταλλήλως, ώστε να αναπτύξουν επαγγελματικές δεξιότητες που αφορούν τον αγροτικό τομέα.
Τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης δουλεύουν τις τελευταίες ημέρες υπό εντατικούς ρυθμούς, με στόχο την υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος και τον καθορισμό των παραμέτρων του.
Παρότι ακόμη φαίνεται να είναι ασαφής ο τρόπος που θα διεξαχθεί η όλη διαδικασία, στόχος είναι να απασχοληθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι πρόσφυγες–κυρίως από εμπόλεμες περιοχές–ώστε να αποφευχθούν παραβατικές συμπεριφορές και ενέργειες.
Το βασικό πλάνο της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι να παραχωρηθούν εκτάσεις σε Βοιωτία και Μακεδονία στις οποίες έως και 1500 πρόσφυγες θα ασχολούνται με τις καλλιέργειες.
Στο μεταξύ οι αρμόδιες ομάδες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής εξετάζουν–όντας σε επικοινωνία με σωματεία όπως η ΓΣΕΕ και η ΠΑΣΕΓΕΣ–τη δημιουργία διαφόρων προγραμμάτων απασχόλησης των προσφύγων. Να σημειωθεί εδώ πως η Κομισιόν επιδιώκει επίσης την προώθηση πολιτικών ενσωμάτωσης.
Αναλυτική καταγραφή δεξιοτήτων και επαγγελματικής εμπειρίας μεγάλου αριθμού προσφύγων αναμένεται να γίνει το φθινόπωρο ώστε με τρόπο επίσημο να διερευνηθούν οι δυνατότητές τους και να δημιουργηθούν ανάλογοι φάκελοι που θα τους δίνουν πρόσβαση στην ελληνική αγορά εργασίας.
Ωστόσο και με δεδομένο πως αυτά τα προγράμματα επιδιώκεται να υλοποιηθούν απ’ το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και όχι απ’ το συναρμόδιο υπουργείο Εργασίας, εκφράζονται φόβοι απ’ τη ΓΣΕΕ πως υπάρχει το ενδεχόμενο έτσι να ανοίξει ο δρόμος για προσφορά μαύρης εργασίας. Κι αυτό σε μια περίοδο στην οποία οι δείκτες ανεργίας στη χώρα μας έχουν χτυπήσει κόκκινο. Ταυτόχρονα στον αέρα παραμένει το ζήτημα της ασφάλισής τους, γεγονός που επίσης μοιάζει να δυσχεραίνει το όλο εγχείρημα.
Τέλος, οι παραπάνω διεργασίες γίνονται με φόντο αφενός τον κίνδυνο απώλειας έως και του 20% των συνολικών ευρωπαϊκών πόρων που θα εισέπραττε η Ελλάδα για την αντιμετώπιση των αναγκών των προσφύγων που ήδη διαμένουν στη χώρα, και αφετέρου την αυξανόμενη προσφυγική ροή στα νησιά.
Με πληροφορίες από το protothema.gr
Κοινωνική δικαιοσύνη στο έπακρο…..Ο πατέρας μου παρέδωσε στο κράτος προ διετίας εκτάσεις στις οποίες δεν μπορούσε να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ.
Όλα από τον παππού μου δοσμένα.
Ίσως κάποια να δωθουν στο εν λόγω πρόγραμμα.
Τα συμπεράσματα δικά σας…..