Τελευταία Νέα

Ποινικές διώξεις για παράβαση καθήκοντος και απόπειρα απιστίας, κατά παντός υπευθύνου, παρήγγειλε ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, ύστερα από πόρισμα που συνέταξαν επιθεωρητές του Υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο καταλογίζονται ευθύνες αναφορικά με παρατυπίες σε διαγωνισμούς στον τομέα καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης. Στο «στόχαστρο» βρίσκονται ανώτεροι δημοτικοί υπάλληλοι αλλά και αιρετοί, ενώ η υπόθεση απασχόλησε και τον ίδιο τον δήμο, που διενήργησε ΕΔΕ για τον καταλογισμό πειθαρχικών ευθυνών, από την οποία φέρεται ότι προέκυψε αμέλεια σε βάρος των εμπλεκόμενων προσώπων.

Σε επίπεδο ποινικής έρευνας, στο επίκεντρο των οικονομικών επιθεωρητών βρέθηκαν πέντε δημόσιοι τακτικοί διαγωνισμοί που διενεργήθηκαν κατά τα έτη 2014-15. Προηγήθηκε αναφορά εκπροσώπων εταιρειών που κατήγγειλαν τον αποκλεισμό τους από διαγωνισμούς, κατονομάζοντας -παράλληλα- συγκεκριμένη εταιρεία, την οποία χαρακτήρισαν ως «ευνοημένη».

Οι διαγωνισμοί φαίνεται ότι αφορούσαν: 1) την προμήθεια 961 κάδων απορριμμάτων (προϋπολογισμού 240.000 ευρώ), 2) την επισκευή κοντέινερ και τη διαχείριση αστικών απορριμμάτων (προϋπολογισμού 224.000 ευρώ), 3) εργασίες τακτικής συντήρησης (εξοπλισμός κ.ά.), 4) επισκευές οχημάτων και μηχανημάτων (ύψους 4 εκατ. ευρώ) και 5) την προμήθεια ανοικτών σκαφών και απορριμματοκιβωτίων (κόστους 135.000 ευρώ).

Όπως έγινε γνωστό, ο τελευταίος διαγωνισμός ματαιώθηκε διότι διαπιστώθηκε ότι σε άλλους δήμους το κόστος της προμήθειας σκαφών ήταν στο 1/3 της προσφοράς που προκρίθηκε (σ.σ. 4.500 ευρώ η σκάφη αντί 1.500 ευρώ για ίδιου τύπου σκάφες σε δήμο της Κεντρικής Μακεδονίας). Εξάλλου, στους πρώτους δύο διαγωνισμούς προέκυψε από την έρευνα των επιθεωρητών, ότι παραβιάστηκαν ουσιώδεις όροι της διακήρυξης κι αυτό διότι η εταιρεία που ανέλαβε τα έργα φέρεται ότι είτε προσκόμισε ανακριβείς δηλώσεις της άδειας εργασίας (κι ως εκ τούτου ο διαγωνισμός έπρεπε να κηρυχθεί άγονος) είτε δεν προσκόμισε καθόλου την προβλεπόμενη άδεια.

Ακόμη, στην περίπτωση των 961 κάδων που -πάντως- παραδόθηκαν κανονικά και η εταιρία πληρώθηκε, δεν προσκομίστηκαν -όπως απαιτείτο- τα εντάλματα επιβεβαίωσης καλής εκτέλεσης έργου. Σε ό,τι αφορά δε το διαγωνισμό για την επισκευή των κοντέινερ, ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου αρνήθηκε την έγκριση πληρωμής της δαπάνης.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, η έρευνα για τον διαγωνισμό ύψους 4 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις επισκευές οχημάτων και μηχανημάτων είναι σε εξέλιξη, ενώ από την ίδια έρευνα δεν προέκυψαν παρατυπίες στο διαγωνισμό αναφορικά με τις τακτικές συντηρήσεις.

Υπό τις παρούσες συνθήκες και κατόπιν αξιολόγησης του πορίσματος, ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης παρήγγειλε την άσκηση ποινικών διώξεων για τις πράξεις της παράβασης καθήκοντος και της απόπειρας απιστίας (σ.σ. αφορά το διαγωνισμό για τις σκάφες). Οι κατηγορίες είναι in rem, στρέφονται δηλαδή κατά παντός υπευθύνου, ενώ στο «κάδρο» του εισαγγελέα βρίσκονται περίπου δέκα άτομα. Πρόκειται για δημοτικούς υπαλλήλους και αιρετούς που συμμετείχαν στην οικονομική επιτροπή, και ασχολούνταν -κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα- με τους διαγωνισμούς των τμημάτων καθαριότητας και ανακύκλωσης είτε με τις επιτροπές αξιολόγησης και καλής εκτέλεσης.

Η δικογραφία αναμένεται να διαβιβαστεί στην ειδική ανακρίτρια Διαφθοράς που θα καλέσει τα εμπλεκόμενα πρόσωπα σε απολογίες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο