Του Παναγιώτη Στάθη
Ειδική ομάδα θα έχει ως μοναδικό στόχο την αξιοποίηση από την πλευρά του Δημοσίου των περίπου 800 εκατομμυρίων δεσμευμένων χρημάτων από μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς αλλά και τα ακίνητα “φιλέτα” τα οποία επίσης δεσμεύθηκαν σε ανάλογες υποθέσεις και παραμένουν στα αζήτητα, συγκροτεί το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη – μετά από τόσα χρόνια – οργανωμένη προσπάθεια αξιοποίησης ενός “θησαυρού” για το ελληνικό Δημόσιο Ταμείο, ο οποίος παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες, παραμένει ανεκμετάλλευτος. Αφορά ουσιαστικά ακίνητα και μετρητά τα οποία έχουν μπλοκαριστεί με δικαστικές αποφάσεις στο πλαίσιο δικαστικών ή φορολογικών ελέγχων για ποινικές υποθέσεις (διαφθοράς κλπ) ή φορολογικές. Η αποτίμηση αυτών φτάνει – σύμφωνα με αρχικούς υπολογισμούς- τα 800 εκατομμύρια “ζεστό” χρήμα ενώ υπάρχουν πολλά ακίνητα φιλέτα τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα.
Από τον Άκη ως την Energa
Παραδείγματος χάριν στη λίστα αυτή βρίσκονται ακίνητα και μετρητά από υποθέσεις διαφθοράς, όπως στην υπόθεση με πρωταγωνιστή τον Ακη Τσοχατζόπουλο, την δικογραφία με τους κατηγορούμενους της Energa – Hellas Power, στα εξοπλιστικά αλλά και στις λίστες φοροδιαφυγής στις οποία περιλαμβάνονται μεγάλα ονόματα με αντίστοιχη οικονομική επιφάνεια. Η ιδιαιτερότητα έχει να κάνει με το γεγονός ότι πέραν των μετρητών θεωρείται ότι η αξιοποίηση των ακινήτων θα απέδιδε ενα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο. Γι’ αυτό και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος εκφράζοντας την πολιτική βούληση σε αυτή την κατεύθυνση δημοσίευσε πρόσφατα στο ΦΕΚ σχετική απόφαση με την οποία πλέον καθορίζονται οι στόχοι και τα βήματα που θα κάνει η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς.
Απογραφή
Κατ’ αρχήν θα πρέπει να γίνει αυτό που δεν έγινε όλα αυτά τα χρόνια και αφορά στην ακριβή αποτύπωση – απογραφή- όλης της δεσμευμένης περιουσίας ώστε να υπάρξει συνολική εικόνα για την αξία της. Γι’ αυτό το λόγο δημιουργείτε ένα γραφείο για τη διαχείριση και ανάκτηση των δεσμευμένων (asset management) με την υποβολή αιτημάτων δικαστικής συνεργασίας ή τέλος πάντων αξιοποίησης του νομικού οπλοστασίου που υπάρχει.
Η δημιουργία του δευτέρου αυτού γραφείου κρίθηκε αναγκαία δεδομένου ότι μέχρι σήμερα η μοναδική κάλυψη που υπήρχε για το θέμα ήταν το “Εθνικό Γραφείο Ανάκτησης” στο ΣΔΟΕ το οποίο όμως αφενός δεν διέθετε προσωπικό από το Υπουργείο Δικαιοσύνης που να χειρίζεται το νομικό οπλοστάσιο και αφετέρου περιοριζόταν στην προσπάθεια εντοπισμού περιουσιακών στοιχείων αλλοδαπών και στην ανταλλαγή αιτημάτων. Ηδη μάλιστα η συγκεκριμένη δράση περιελήφθη και στη σύμβαση που υπογράφηκε πρόσφατα μεταξύ της γενικής γραμματείας κατά της διαφθοράς και του ΟΟΣΑ για την παροχή τεχνικής βοήθειας. Η ομάδα κρούσης που δημιουργήθηκε με την απόφαση του κ. Παπαγγελόπουλου είναι επταμελής και συντονιστής της θα είναι ο αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Κάρκαλης. Μετέχουν στελέχη της Γενικής Γραμματείας κατά της διαφθοράς, του ΣΔΟΕ και της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.
Πηγή: capital.gr