Τελευταία Νέα

Περισσότερα από 1.500 άτομα παραβρέθηκαν στην τιμητική εκδήλωση για την Μαριέττα Γιαννάκου που οργανώθηκε σήμερα στη Λαμία, παρόντος και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Καραμανλής έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής κατά την άφιξή του, όπως επίσης και την αποχώρηση του.

Το σύνολο των ομιλητών αναφερόμενοι στο έργο αλλά και την διαδρομή της Μαριέττας Γιαννάκου τόνισαν την ανάγκη σε ορισμένους τομείς της πολιτικής ζωής να υπάρχει μια ευρύτατη συναίνεση.

Στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο της Λαμίας, οι ομιλητές σκιαγράφησαν με ιδιαίτερα χαρακτηριστικό τρόπο την συμβολή της κ. Γιαννάκου στο δημόσιο βίο της χώρας.
Στην πορεία της και την πολιτική της διαδρομή έκανε ιδιαίτερη αναφορά ο δήμαρχος Λαμίας Νίκος Σταυρογιάννης, ενώ ο περιφερειάρχης Στερέας Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης στην έναρξη της ομιλίας του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία του Κώστα Καραμανλή, τονίζοντας πως «είναι ιδιαίτερα χαρούμενος», ενώ παράλληλα τόνισε την ανάγκη συναίνεσης υπερβάσεων των πολιτικών διαφορών σε κρίσιμους τομείς.

Για την Μαριέττα Γιαννάκου μίλησαν, επίσης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, ο πρώην βουλευτής Ευριπίδης Στυλιανίδης ο βουλευτής πρώην υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Φθιώτιδα Θανάσης Μιχελής. Παρόντες ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Απόστολος Καραναστάσης και Γιάννης Σαρακιώτης όπως επίσης ο βουλευτής της ΝΔ Ευάγγελος Μπασιάκος και οι πρώην βουλευτές Σπύρος Ταλιαδούρος Κώστας Μαρκόπουλος, Ανδρέας Κουτσούμπας κ.ά.

Την εκδήλωση που οργάνωσε «ομάδα πολιτών της Λαμίας» προλόγισε ο ομότιμος καθηγητής Κώστας Τσαμαδιάς σκιαγραφώντας την πολιτική διαδρομή της Μαριέττας Γιαννάκου. Ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά «σε δεύτερο πρόσωπο», όπως είπε, στη Μαριέττα Γιαννάκου, στην πολιτική της διαδρομή από τη νεανική της ηλικία μέχρι τώρα, τονίζοντας τις ευρύτερες συναινέσεις τις οποίες προσπαθούσε να εντοπίσει στις πολιτικές της πρωτοβουλίες.

Αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό όραμα της κ. Γιαννάκου, ο Νικήτας Κακλαμάνης σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα πάσχει σε σχέση με τα όνειρά και τις επιθυμίες των ιδρυτών της». Μάλιστα της απηύθυνε προσκλητήριο για να βρεθεί και πάλι στη Βουλή.
Στον ίδιο τόνο κατέληξε και ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος κάλεσε τη Μαριέττα Γιαννάκου «να επανέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή» κάνοντας αναφορά στην σκληρή αντιμετώπιση που είχαν οι πολιτικές της πρωτοβουλίες.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πολιτική που άσκησε στον τομέα της παιδείας η κ. Γιαννάκου, την οποία μάλιστα διαδέχτηκε στο υπουργείο, και όπως είπε συνέχισε «ακριβώς στους ίδιους τόνους που η ίδια είχε χαράξει».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Μιχελής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έθεσε θέμα ευρύτερης συναίνεσης, λέγοντας με νόημα πως «αν και υπάρχουν πολιτικές διαφορές εκείνο που τώρα απαιτείται είναι συναίνεση όπου αυτή είναι δυνατή». Κοινή μας άποψη, είπε ο κ. Μιχελής, «είναι ότι οι τάσεις επικράτησης τής οικονομίας έναντι της πολιτικής δεν μας βρίσκει σύμφωνους».

«Υπάρχουν τομείς όπου η συναίνεση είναι απολύτως αναγκαία και ο τομέας της παιδείας και τις εκπαίδευσης είναι μέσα σ’ αυτούς» σημείωσε χαρακτηριστικά η Μαριέττα Γιαννάκου κατά τη διάρκεια της σύντομης ομιλίας της, συμπληρώνοντας ότι «μόνο έτσι δεν θα βρίσκει έδαφος ο λαϊκισμός». Η κα Γιαννάκου τόνισε πως η αναβάθμιση της παιδείας και της εκπαίδευσης έχει απόλυτη ανάγκη τη συναίνεση. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην υποχρέωση του κράτους για «καλό δημόσιο σχολείο» τονίζοντας πως «υπάρχουν τομείς τους οποίους μπορούμε να οικοδομήσουμε όλοι μαζί».

Κατά την διάρκεια της ομιλίας της διαπίστωσε πως «για πολλά χρόνια η παιδεία και η εκπαίδευση ήταν ένας μηχανισμός ανέλιξης», συμπληρώνοντας ότι «σήμερα κάτι τέτοιο δεν υπάρχει». Υποστήριξε ακόμη η κ. Γιαννάκου τη θέση της «να οικοδομηθεί ένα σύστημα που θα δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους και σε όλα».

Αναφερόμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις σημερινές συνθήκες, επανέλαβε την κριτική που άσκησε ο Νικήτας Κακλαμάνης και συμπλήρωσε πως «σε κάποιες περιπτώσεις θυμίζει τις μαύρες σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας». Θυμίζει, όπως είπε, «τον σκληρό εθνικισμό και τον φανατισμό που οδήγησε σε δύο Παγκόσμιος Πόλεμος».

Τόνισε πως «αγωνιζόμαστε για μια διαφορετική Ευρώπη», συμπληρώνοντας πως «δεν το βάζουμε κάτω, συνεχίζουμε τους αγώνες τις προσπάθειες και μετράμε το αποτέλεσμα».
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απέφυγε το οποιοδήποτε σχόλιο, ενώ με ένα χαμόγελο απαντούσε στις εκκλήσεις πολιτών για πιο ενεργό ρόλο στην πολιτική ζωή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο