Οι ερευνητές δεν εντόπισαν κανένα πατρικό κύτταρο στον εγκεφαλικό φλοιό, όπου πραγματοποιούνται πιο προηγμένες γνωστικές λειτουργίες
Μια νέα έρευνα υποστηρίζει πως η εξυπνάδα του κάθε παιδιού κληρονομείται από τη μητέρα του και όχι από τα γονίδια του πατέρα.
Όπως υποστηρίζεται από τους ερευνητές τα γονίδια της εξυπνάδας μεταφέρονται μέσω του χρωμοσώματος Χ, το οποίο η γυναίκα διαθέτει εις διπλούν, σε αντίθεση με τον άντρα που διαθέτει ένα.
Ακόμα, οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν την έρευνα πιστεύουν πως τα γονίδια που μεταφέρονται από τον πατέρα στο παιδί, τα οποία αφορούν τις γνωστικές λειτουργίες, είναι πιθανό να απενεργοποιηθούν.
Για τις ανάγκες τις έρευνας, οι ερευνητές επεξεργάστηκαν γενετικά ποντίκια, από τα οποία σε άλλα αύξησαν τα μητρικά γονίδια, ενώ σε άλλα αύξησαν τα πατρικά. Μετά το πέρας του πειράματος, όσα ποντίκια είχαν ενισχυθεί με περισσότερα μητρικά γονίδια διέθεταν μεγαλύτερο κεφάλι και εγκέφαλο, αλλά πιο μικρό κορμί. Αντίθετα, όσα ποντίκια είχαν ενισχυθεί με περισσότερα πατρικά γονίδια διέθεταν μεγαλύτερο κορμί, αλλά μικρότερο εγκέφαλο.
Όπως, μάλιστα, αποδείχθηκε τα κύτταρα με τα πατρικά γονίδια συσσωρεύτηκαν σε τμήματα του μεταιχμιακού συστήματος του εγκεφάλου, το οποίο αφορά σε λειτουργίες όπως το σεξ, το φαγητό και η επιθετικότητα. Οι ερευνητές, ωστόσο, δεν εντόπισαν κανένα πατρικό κύτταρο στον εγκεφαλικό φλοιό, όπου πραγματοποιούνται πιο προηγμένες γνωστικές λειτουργίες, όπως η λογική, η σκέψη και η γλώσσα και η δυνατότητα προγραμματισμού.
Ερευνητές από τη Γλασκόβη, όμως, υποστήριξαν πως οι άνθρωποι δεν έχουν τόσα κοινά στοιχεία με τα ποντίκια, ώστε να ισχύει το ίδιο, επομένως αποφάσισαν να μελετήσουν την ανθρώπινη εξυπνάδα μέσα από ένα περισσότερο ανθρωπολογικό πρίσμα. Μετά από τη μελέτη 12.686 νεαρών ατόμων με διαφορετική εκπαίδευση, φυλή και κοινωνικοοικονομική κατάσταση, μεταξύ των ηλικιών 14-22 ετών, παρατήρησαν πως και πάλι ο καλύτερος προγνωστικός δείκτης της νοημοσύνης του ατόμου ήταν το IQ της μητέρας του.
Παρ’ όλα αυτά η έρευνα καθιστά επίσης σαφές πως τα γενετικά δεδομένα δεν είναι ο μόνος καθοριστικός παράγοντας της νοημοσύνης, καθώς υπολογίζεται πως μόνο το 40 με 60 τοις εκατό της νοημοσύνης είναι κληρονομικό, με το υπόλοιπο ποσοστό να επηρεάζεται από το περιβάλλον του παιδιού.