Με ποιον τρόπο η ανάγνωση της κλασικής λογοτεχνίας μας βοηθάει να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα των άλλων, να κατανοούμε και να “διαβάζουμε” τους συνανθρώπους μας;
Σύμφωνα με νέα μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε από μία ομάδα ερευνητών ψυχολόγων από το New School for Social Research της Νέας Υόρκης, διαπίστωσε πως η κλασική λογοτεχνία βοηθάει τους ανθρώπους να “διαβάζουν” άλλους ανθρώπους.
Ειδικότερα, οι ερευνητές κάλεσαν 2000 ανθρώπους να συμμετέχουν στη μελέτη. Σε μία πρώτη φάση η ερευνητική ομάδα έδωσε στους συμμετέχοντες έναν κατάλογο με 130 ονόματα, από τα οποία έπρεπε να ξεχωρίσουν εκείνα τα οποία ανήκαν σε συγγραφείς.
Οι συμμετέχοντες οι οποίοι αναγνώρισαν τους συγγραφείς όπως Salman Rushdie, George Orwell, Kazuo Ishiguro και T.S. Eliot, διάβαζαν περισσότερη λογοτεχνία-μυθοπλασία, ενώ όσοι αναγνώρισαν τους συγγραφείς όπως Dick Francis, Jackie Collins, Daniele Steele και Stephen King ανήκαν στους αναγνώστες με πιο ανάλαφρα αναγνώσματα.
Σε μία δεύτερη φάση οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να παρακολουθήσουν μία σειρά από φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονταν ηθοποιοί, και χρειάστηκε να αναγνωρίσουν το συναίσθημα των εικονιζόμενων.
Όπως σημείωσε η ερευνητική ομάδα στο περιοδικό Psychology of Aesthetics, Creativity and the Arts, οι αναγνώστες της λογοτεχνίας φάνηκε να αναγνωρίζουν καλύτερα το συναίσθημα, από τους αναγνώστες της επιστημονικής φαντασίας.
Μεταξύ άλλων η ερευνητική ομάδα λέει πως τα κλασικά μυθιστορήματα φαντασίας τείνουν να είναι στερεοτυπικά με “επίπεδους” χαρακτήρες, ενώ τα λογοτεχνικά αναγνώσματα τείνουν να παρουσιάζουν ψυχολογικά ενδιαφέροντες χαρακτήρες, με τους αναγνώστες να έχουν κοπιάσει λίγο περισσότερο για να τους κατανοήσουν.
Όπως σημειώνεται στη Daily Mail η ερευνητική ομάδα σημειώνει: ” Όπως στην πραγματική ζωή, οι κόσμοι της λογοτεχνικής μυθοπλασίας είναι γεμάτοι από πολύπλοκα άτομα, των οποίων η εσωτερική ζωή είναι σπάνια, αλλά απαιτεί εξήγηση. Τα αναγνώσματα φαντασίας, τα οποία είναι πιο φιλικά προς τον αναγνώστη, τείνουν να απεικονίζουν κόσμους με χαρακτήρες εσωτερικά συνεπείς και προβλέψιμους”.
Πηγή: http://www.pathfinder.gr/stories/4585882/logotehnia-mas-bohthaei-na-diabazoyme-toys-alloys/