Τελευταία Νέα

Αίτηση για την υπαγωγή στο  άρθρο 99 (προστασία από τους πιστωτές της) υπέβαλλε η Μαρινόπουλος, κλείνοντας έναν 5ετή κύκλο σοβαρών προβλημάτων.
Η ένταξη του ομίλου Μαρινόπουλος σε πτωχευτική διαδικασία είναι αναπόφευκτη εξέλιξη που επηρεάζει και τις τράπεζες αλλά και τους προμηθευτές και το προσωπικό της επιχείρησης.
Προ ημερών η εταιρεία η αλυσίδα δημοσίευσε ισολογισμό για το 2014, στον οποίο αποτυπώνεται η τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.
Με βάση τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου, το ύψος των τραπεζικών της δανείων στα 446 εκατ. ευρώ ανέρχεται ενώ οι υποχρεώσεις της σε προμηθευτές φτάνουν στα 750,6 εκατ. ευρώ.
Για το 2014 η εταιρεία κατάφερε να περιορίσει τις ζημιές της από τα 61,1 εκατ. ευρώ το 2013 στα 5 εκατ. ευρώ ζημιές, το 2014 (εμφανίζοντας όμως μη επαναλαμβανόμενα έξοδα 33,9 εκατ. ευρώ).
Και μπορεί ο Όμιλος να παρουσιάζει εμπορικές και λοιπές απαιτήσεις ύψους 469 εκατ. ευρώ, όμως αυτές προέρχονται από συνδεδεμένες με τον Όμιλο, επιχειρήσεις.
Η οικονομική κατάσταση της Μαρινόπουλος, είναι τέτοια, που όπως αναφέρεται στην έκθεση, αν η εταιρεία και η μητρική της δεν αναχρηματοδοτήσουν τα υφιστάμενα δάνεια του Ομίλου αλλά παράλληλα δεν εξασφαλίσουν και επιπρόσθετη χρηματοδότηση για να καλύψουν τις τρέχουσες και μελλοντικές κεφαλαιακές ανάγκες του Ομίλου, τότε μπορεί να μην έχει την ικανότητα να συνεχίσει την δραστηριότητα της.
Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι παρά το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα του Ομίλου, οι μέτοχοι της Μαρινόπουλος έβαλαν μία και μόνο φορά το χέρι στην τσέπη όταν προχώρησαν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 5 εκατ. ευρώ.
Όταν οι Γάλλοι της Carrefour αποχώρησαν από την εταιρία, η οικογένεια Μαρινόπουλου επιχείρησε να το παρουσιάσει ως μεγάλη επιτυχία.
Η αλήθεια είναι πως η εταιρία βρισκόταν σε κακή οικονομική κατάσταση και χρειάστηκε να κάνει αύξηση 331 εκ ευρώ τον Αύγουστο του 2012 και το Σεπτέμβριο του ιδίου έτους μόλις 2,5 εκ ευρώ.
Τον Νοέμβριο του 2013 η Μαρινόπουλος κάνει μια ακόμα αύξηση 10 εκ ευρώ και το Μάιο του 2014 άλλα 5 εκ ευρώ.
Τελευταία γνωστή αύξηση κεφαλαίου γίνεται τον Νοέμβριο του 2015 και είναι μόλις 5 εκ Ευρώ.
Ουσιαστικά μετά το 2012 και από τη στιγμή που έφυγαν οι Γάλλοι έχουμε αυξήσεις κεφαλαίου ασπιρίνες ενώ την ίδια στιγμή οι προμηθευτές της εταιρίας υποφέρουν και ορισμένοι μικρού μεγέθους όπως η Fresh & Co οδηγούνται στην κατάρρευση λόγω της μη πληρωμής των υποχρεώσεων της Μαρινόπουλος.
Μεγάλοι προμηθευτές όπως η Κάλας και η ΦΑΓΕ αρνούνται να προμηθεύσουν την εταιρία με προϊόντα θεωρώντας την αφερέγγυα ενώ επιθετική τακτική τηρεί τότε και η Coca Cola την οποία άρον άρον σπεύδει να ικανοποιήσει τότε η οικογένεια Μαρινόπουλου βλέποντας ότι χωρίς τα προϊόντα του μεγαλύτερου εμφιαλωτή αναψυκτικών στον κόσμο η απώλεια πελατών θα είναι τεράστια.
Στο μεταξύ το 2014 και το 2015 ο ευρύτερος όμιλος πουλά ακίνητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε ΑΕΕΑΠ αλλά τα 200 εκ ευρώ είναι άγνωστο που πήγαν.
Αυτά μέχρι που έρχεται η ανάσα από τη συμφωνία με τη Σκλαβενίτης τη φετινή χρονιά.
Η Μαρινόπουλος αποπληρώνει ένα κομμάτι των οφειλών (λιγότερο από 20%) προς τους προμηθευτές αλλά γρήγορα αποδεικνύεται ότι δεν τηρεί το χρονοδιάγραμμα που εξήγγειλε.
Η πλευρά Σκλαβενίτη αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα δεν ήταν όπως τα φανταζόταν στη συμφωνία για την κοινή εταιρία που λειτουργούσε τα υπερκαταστήματα.
Βεβαίως υπήρξε και το ζήτημα της Επιτροπής Ανταγωνισμού που έβαζε ζητήματα συμμετοχής της οικογένειας Μαρινόπουλου στη νέα εταιρία αλλά η ουσία ήταν πως τα χρήματα που είχαν υπολογιστεί δεν ήταν επαρκή για να προχωρήσει η συμφωνία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο