Γράφει ο
Δημήτρης Λάμπρου
Δημοσιογράφος
Όπως κατευθυνόμουν εκείνο το βράδυ της 8ης Μαΐου στη Γιορτή της Μητέρας που διοργάνωσε το Ίδρυμα “Εστία Μητέρας” στη Λιβαδειά, σήκωσα τα μάτια μου στον ουρανό και νομίζω ότι διέκρινα ανάμεσα στα άλλα αστέρια το φωτεινό άστρο της Φούλας Νικολάου, σημάδι μιας έγνοιας, μιας αέναης αγωνίας για το σημαντικό έργο που συνεχίζεται περισσότερο από μισό αιώνα στηρίζοντας το θεμέλιο κάθε υγιούς κοινωνίας, τη Μητέρα.
Η αίθουσα “Αργύρη και Ιωάννας Κορτέση” ήταν κατάμεστη και η εκδήλωση άψογα, επαγγελματικά οργανωμένη. Οι πολίτες που συνέρρευσαν –και έχει σημασία να τονιστεί αυτό- συμμετείχαν συναισθηματικά στα δρώμενα αναδεικνύοντας τη Γιορτή της Μητέρας σε μια πραγματική γιορτή πέρα και πάνω από τις δημόσιες σχέσεις και τις κοσμικές επιδείξεις. Επρόκειτο ασφαλώς για την απότιση φόρου τιμής στη Μητέρα, που ξεκίνησε με τον σύντομο χαιρετισμό της νεοεκλεγείσας προέδρου του ιδρύματος Χριστίνας Αγγέλου. Με μια υποδόρια συγκίνηση, μια πάλλουσα πλούσια γλώσσα κι έχοντας επιτύχει την ισορροπία ανάμεσα στο κάλλος και την ουσία, η πρόεδρος της Εστίας Μητέρας έκανε μια πραγματικά αξιοσημείωτη εισαγωγή, ενδεικτική της ποιότητας του προγράμματος που θα ακολουθούσε:
“Μάνα, μητέρα, μανούλα, μαμά
Όπως και να σε πω είσαι ΕΣΥ
ΕΣΥ που μου μετάγγισες τη ζωή,
ΕΣΥ που μου ζωγράφισες τη ζωή
Και σ’ ευχαριστώ για το κάθε της ΧΡΩΜΑ
Για το πράσινο της ελπίδας και το γαλανό της γαλήνης
Για το πορφυρό της αγάπης και το κόκκινο της ζεστασιάς
Για το ροζ των ονείρων και το μωβ της γνώσης
Για το γκρίζο της θλίψης και το λευκό της χαράς
ΜΑΝΕΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ,
ΣΑΣ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΜΕ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΝΕΣ που γεννάνε τη ζωή
Και τη ζωγραφίζουν με όλα τα χρώματα
(όπως μας είπε ο ποιητής)
Ετοιμάσαμε ετούτη τη γιορτή και σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας.
ΕΙΜΑΣΤΕ Όλοι εδώ σήμερα όπως κάθε χρόνο, με μια κοινή ιδιότητα.
Όλοι παιδιά μιας μάνας.
Και κάθε χρόνο, τα λόγια, τα ποιήματα, τα τραγούδια είναι πάντα φτωχά για να εκφράσουν τα συναισθήματα που νιώθουμε
ο καθένας για εκείνη τη μοναδική, τη δική του ΜΗΤΕΡΑ.
Πώς να εκφράσουμε;
-Τη νοσταλγία για τα χρόνια της αθωότητας που η μάνα μας ήταν το επίκεντρο του κόσμου και η παρουσία της χάραξε στην ψυχή μας βιώματα και μνήμες που κρατάμε σε όλη μας τη ζωή, φυλαχτά πολύτιμα αγιασμένα απ’ το λιβάνι της καρδιάς της.
-Τη κρυφή χαρά γιατί στο πρόσωπο της μάθαμε την ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΑΓΑΠΗ, την ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΗ ΜΗΤΡΙΚΗ ΑΓΑΠΗ που φθάνει και ξεπερνά τα όρια της θυσίας.
-Τις μικρές ενοχές για ότι δεν προλάβαμε να της πούμε, για ότι δεν προλάβαμε να κάνουμε για εκείνη.
Πώς να εκφράσουμε την απέραντη ευγνωμοσύνη μας στη μητέρα μας;
Για όλη μας την ύπαρξη αλλά και για εκείνες τις μικρές ή μεγάλες προσωπικές στιγμές που η ζωή μας πόνεσε, μας λύγισε, μας έφερε μπροστά σε αδιέξοδα και βρήκαμε λιμάνι και παρηγοριά στην αγκαλιά της. Κάθε βήμα μας, κάθε χτύπος της καρδιάς μας γίνονται η λαχτάρα και η αγωνία της, το καμάρι και η υπερηφάνεια της. Τα λάθη, οι λύπες και οι απογοητεύσεις μας μετουσιώνονται σε προσευχή, υπομονή και δάκρυα μητρικά, που πλέκουν φωτοστέφανο ως χάρισμα και παράσημο στη ζωή της μάνας. Όλα για τη μητέρα μας σήμερα, που μας συντροφεύει στη ζωή ή μας στέλνει την ευχή της από τον ουρανό.
ΣΗΜΕΡΑ ΟΜΩΣ, Ας ενώσουμε τις ευχές και τις προσευχές μας και για όλες τις μάνες του κόσμου. Για όλες τις μάνες που δοκιμάζονται σε κάθε γωνιά της γης.Για την ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΜΑΝΑ που τραβάει τον ανήφορο στους δύσκολους καιρούς μας, αναζητώντας την ελπίδα και προσμένοντας καλύτερες μέρες για τα παιδιά της. Ας ανοίξουμε τα ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ για όλες τις διωγμένες και τρομαγμένες μητέρες που ψάχνουν μια απάνεμη γωνιά στον πολιτισμένο κόσμο μας για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια”.
Στη συνέχεια, η γυναικεία χορωδία της Εστίας Μητέρας με τη στιβαρή διεύθυνση του Στέργιου Βαράκη ύμνησε όλα τα πρόσωπα της Μάνας, όλες τις μυθικές εκείνες εκφάνσεις που συνδιαμορφώνουν εν τέλει το ένα και μοναδικό, το αγαπημένο, το σεπτό πρόσωπο της Μάνας, της Μάνας όλων μας. Επιλογές από μεγάλους μουσουργούς αποτύπωσαν με νότες αυτό το σχήμα προσφοράς και αγάπης που συμπυκνώνεται στη λέξη Μάνα, ενώ οι στίχοι των ποιητών μας ζέσταναν την ατμόσφαιρα όπως το μητρικό χάδι την ψυχή με τις απαγγελίες των παιδιών που ακολούθησαν.
Ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία της φιλολόγου-συγγραφέως Δάφνης Γκλάβα, που δεν περιορίστηκε στο “αφιέρωμα στη μητέρα”, αλλά επεκτάθηκε σε ιστορικές βοιωτικές αναφορές συνδέοντας την ανάγκη μεταλαμπάδευσης της ιστορικής γνώσης με τον ρόλο της μητέρας στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Τεράστιο το μέγεθος και το βάρος της πνευματικής μας και ηθικής κληρονομιάς, είπε η κ. Γκλάβα και συνέχισε:
“Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που μου δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσω σ’ ένα συγκινητικά αγαπημένο για μένα κοινό, το κοινό των Βοιωτών. Δεν ξέρω κατά πόσο έχουμε συνειδητοποιήσει το μέγεθος και το βάρος της πνευματικής και της ηθικής μας κληρονομιάς και πόσο προσπαθούμε να τη μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας ως μητέρες, ως γονείς, ως δάσκαλοι. Η Βοιωτία, ένας μικρός τόπος, αγροτικός και βουκολικός. Έβγαλε έναν Ησίοδο ισάξιο ποιητή του Ομήρου. Ο Ησίοδος γεννήθηκε εδώ, στην Άσκρη Βοιωτίας. Ο Πλούταρχος, ο σημαντικότερος ιστορικός, βιογράφος, δοκιμιογράφος, των Ελληνορωμαϊκών χρόνων. Ο Πλούταρχος γεννήθηκε εδώ, στη Χαιρώνεια Βοιωτίας.
Ο Πίνδαρος, ο μεγαλύτερος λυρικός ποιητής, χαρακτηρίστηκε εθνικός ποιητής της αρχαιότητας. Ο Πίνδαρος γεννήθηκε εδώ, στις Κυνός Κεφαλές της Βοιωτίας. Η Αντιγόνη, Βοιωτή, ενέπνευσε το μεγάλο τραγικό ποιητή Σοφοκλή και γίνεται παγκόσμιο και διαχρονικό παράδειγμα ηθικής ανωτερότητας. Κάνοντας το χρέος της, αψήφησε τον έρωτα, τα πλούτη, τη βασιλική εξουσία, ακόμα και την ίδια της τη ζωή, όχι γιατί της ζητήθηκε, αλλά γιατί της το υπαγόρευσε η συνείδησή της, η συνείδηση ενός ωραίου και ανώτερου ανθρώπου. Έχουμε αναλογιστεί, άραγε, από ποιες μανάδες γεννήθηκαν όλα αυτά τα λαμπρά πνεύματα που συντάραξαν – από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα – με τη σοφία τους και με την ηθική τους ακεραιότητα, όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο ολόκληρο; Από ποιες μανάδες γαλουχηθήκαν, από ποιες μανάδες ανα- τράφηκαν, από ποιες μανάδες εμπνεύστηκαν; Από μάνες σεπτές, μάνες αγέρωχες, μάνες ελεύθερες, μάνες Βοιωτές“.
Η παράδοση της απονομής τιμητικών διακρίσεων σε πολύτεκνες μητέρες τηρήθηκε και αυτή τη φορά και κατόπιν ο Δ. Λεβέντης απήγγειλε το ποίημα του Άγγελου Σικελιανού Στου Οσίου Λουκά το μοναστήρι ενώ ακολούθησε ένα ακόμα μουσικό πρόγραμμα που παρουσίασαν η Ε. Κεραμυδά, ο Σ. Πανουργιάς και ο Α. Κεραμυδάς.
Η σεμνή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ψυχαγωγία -κατά την αρχαιοελληνική έννοιά της- παρούσα. Η Μάνα και μέσα από αυτή η ανιδιοτέλεια, η αυτοθυσία και η αυταπάρνηση τιμήθηκαν μέσα από τα μυστικά εκείνα μονοπάτια της ψυχής, που άλλοτε οδηγούν στη θλίψη και άλλοτε στη χαρά, μα πάντα στη μέθεξη και στην πληρότητα. Η νέα πρόεδρος του Ιδρύματος της Εστίας Μητέρας Χριστίνα Αγγέλου σε δηλώσεις επισήμανε: “Γιορτάσαμε για άλλη μια χρονιά την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας στις 8 Μαΐου 2016, με μια εκδήλωση ευγνωμοσύνης στη «Μάνα». Ενώσαμε τις ευχές και τις προσευχές μας, για όλες τις μάνες του κόσμου. Για όλες τις μάνες που δοκιμάζονται σήμερα. Ευχαριστούμε τα μέλη, τις φίλες και τους φίλους της Εστίας Μητέρας, τις αρχές και τους εκπροσώπους των φορέων της πόλης μας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας και παρευρέθηκαν στη γιορτή μας“.
Η φιλόλογος κ. Δάφνη Γκλάβα απευθύνθηκε μέσω του viotiaplus.gr στο βοιωτικό κοινό τονίζοντας: «Με αφορμή την πολύ όμορφη συνάντησή μας στην καθιερωμένη εκδήλωση της Εστίας Μητέρας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω γι’ αυτή τη σπάνια βραδιά και για την συγκίνηση που μοιραστήκαμε. Σας αφιερώνω ένα ποίημα που εσείς με τη ζεστή παρουσία σας μου υπενθυμίσατε. “Είναι απ’ τη ρίζα του θεού/ το δέντρο που κρατεί με/ δώστε μου μια ταυτότητα/ να θυμηθώ ποιος είμαι”».
Οταν βγήκα από την αίθουσα, κοίταξα ξανά στον ουρανό που φώτιζε με τη λάμψη της προχωρημένης νύχτας περήφανος τα αστέρια του. Μου φάνηκε ότι εκεί πάνω από το 2ο Δημοτικό Σχολείο στο άστρο της Φούλας Νικολάου ένα πλατύ χαμόγελο είχε ζωγραφιστεί ανάμεσα στο χρυσό και στο βαθύ μπλε του μαγιάτικου στερεώματος. Μου φάνηκε…
*Αξίζει να μνημονευθεί το νέο Δ.Σ. της Εστίας Μητέρας, που είχε την ευθύνη και λαμβάνει τα εύσημα για τη διοργάνωση αυτής της εξαιρετικής εκδήλωσης:
Πρόεδρος Αγγέλου Χριστίνα
Αντιπρόεδροι Καγιά Μήτσα, Ράπτη Μίνα
Γεν. Γραμματέας Κωτούλα Αναστασία
Ειδική Γραμματέας Βαρσάμου-Ταγκαλέγκα Μόρφω
Ταμίας Βαγενά Σοφία
Βοηθός Ταμία Τσιφή Κούλα
Μέλη (με αλφαβητική σειρά)
Αλαφογιάννη βάσω, Βάκη Ελένη, Βεργίνη Αφροδίτη, Καραδήμου Ντίνα, Κατσικά Άννα, Μπάνου Νίτσα, Μπαρτατήλα-Καρατσιώλη Ελένη, Σκοτίδα Άννα, Σύρου Λίτσα,Τζώρτζη Παναγιωτίτσα, Τσιτσοπούλου Σοφία
Σύμφωνα με το καταστατικό και τον εσωτερικό κανονισμό του Ιδρύματος, διορίστηκαν ως μέλη που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. οι κυρίες:
Αθανασίου Λουκία, Λεβή Φλώρα-Μαρία, Γέρου Ρένα, Ευταξία Μαργαρίτα, Μπλούτη Δωροθέα, Μαντζιώκα Βιβή