Τελευταία Νέα

 

DLτου Δημήτρη Λάμπρου

 

 

 

 

 

Ομαλά και φυσιολογικά εξελίχθηκαν τα πράγματα στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής που ανέδειξε τους τρεις εκπροσώπους της Βοιωτίας στο νέο κοινοβούλιο. Από τους 107.578 εγγεγραμμένους προσήλθαν στις κάλπες οι 64.877 ή ποσοστό 60,31% ανεβάζοντας την αποχή στο 39,69%. Εγκυρα καταμετρήθηκαν 63.220 ψηφοδέλτια, τα άκυρα ήταν 938 και τα λευκά 719.

 

Οπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα στη Βοιωτία ο ΣΥΡΙΖΑ προηγήθηκε με ποσοστό 37,69% έναντι 41,55% που είχε πάρει στις εκλογές του Ιανουαρίου. Η απώλεια μεταφράζεται σε 6.500 ψήφους, από τους οποίους λιγότεροι  κατευθύνθηκαν στη ΛΑΕ και περισσότεροι στην αποχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε και τους έξι δήμους στη Βοιωτία, σημειώνοντας τις καλύτερες επιδόσεις σε αυτούς του   Ορχομενού και των Λεβαδέων. Βουλευτής αναδείχτηκε ο Νικόλαος Θηβαίος, παλαιό στέλεχος ενός χώρου που είναι γνωστός ως Ανανεωτική Αριστερά – άσχετα αν ο καθένας ερμηνεύει όπως θέλει αυτή την πολιτική κατεύθυνση.

Η ΝΔ στη Βοιωτία εμφάνισε μικρή ποσοστιαία αύξηση (από 22,69% σε 23,30%), αλλά στην πραγματικότητα έχασε 1.800 περίπου ψηφοδέλτια λόγω της αυξημένης αποχής.  Βουλευτής αναδείχτηκε ο Βαγγέλης Μπασιάκος, ενώ την καλύτερή της επίδοση η παράταξη τη σημείωσε στον Δήμο Τανάγρας με 26,13%. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η επίδοση είναι ιδιαίτερα χαμηλή, αλλά εγώ θα πω ότι είναι υψηλή. Το αποτέλεσμα ήταν καλό, αν πάρουμε ως βάση  τόσο τη γενικότερη εικόνα της παράταξης, όσο και το ψηφοδέλτιο στη Βοιωτία, το οποίο αν εξαιρεθεί η Λουκία Θεοδώρου που φαίνεται να έχει κάτι να πει, ήταν μια πραγματική τραγωδία. Πολιτευτές της δεκαετίας του  ‘80 και ‘90 καλούνται να επιλύσουν προβλήματα του 2020 υποβασταζόμενοι από ένα κόμμα το οποίο σε τοπικό επίπεδο βρίσκεται σε κώμα. Αν δεν υπήρχαν οι αγνοί αγωνιστές της παράταξης, και στο μέτρο που αυτοί την εγκαταλείπουν ή εκλείπουν σιγά σιγά, η ΝΔ έχει περιθώρια περαιτέρω πτώσης μέχρι να βυθιστεί στην πλήρη ανυποληψία.

daΗ Χρυσή Αυγή ήταν το μόνο κόμμα που πήρε περισσότερους ψήφους από όσους  στις εκλογές του Ιανουαρίου – για την ακρίβεια 11. Αυτό σε συνδυασμό με την αποχή εκτόξευσε το ποσοστό της στο 7,70% και ανέδειξε τον Ευάγγελο  Καρακώστα βουλευτή Βοιωτίας. Την καλύτερή της επίδοση η Χρυσή Αυγή τη σημείωσε στον Δήμο Τανάγρας με 12, 51%.

Τέταρτο κόμμα αναδείχτηκε το ΚΚΕ με 7% έναντι 6,96% τον Ιανουάριο, που ουσιαστικά σημαίνει απώλεια 661 ψήφων. Η παρουσία του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο ψηφοδέλτιο δεν βοήθησε το ΚΚΕ να πετύχει τον στόχο του, που ήταν η τρίτη θέση και η τρίτη βουλευτική έδρα. Ο Δήμος Λεβαδέων έδωσε στο ΚΚΕ το υψηλότερο ποσοστό του στη Βοιωτία, που έφτασε στο 8,89%.

Όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στη Βοιωτία η Δημοκρατική Συμπαράταξη πήρε ένα καλό ποσοστό, το οποίο σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα του Υπουργείου Εσωτερικών σταθεροποιήθηκε στο…  ξορκισμένο 6,66%, κάνοντας πολλούς να μιλούν για νεκρανάσταση σε συνδυασμό με την παρουσία στα ψηφοδέλτια του τέως περιφερειάρχη Κλέαρχου Περγαντά.  Ο Δήμος Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας έδωσε το υψηλότερο ποσοστό στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, που ανήλθε στο 9,53%.

Πενιχρά ήταν τα αποτελέσματα της Λαϊκής Ενότητας, σε σχέση φυσικά με την κινητοποίηση που έγινε και  τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί με την προσχώρηση και των δύο εκλεγμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας στον νέο σχηματισμό. Οι ψήφοι ήταν 2.825 και το ποσοστό 4,47% – το δεύτερο μεταξύ των εκλογικών περιφερειών στην Ελλάδα. Η υψηλότερη επίδοση της ΛΑΕ  με 6% καταγράφηκε στον Δήμο Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας.

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες έχασαν 1.100 ψήφους από τις εκλογές του Ιανουαρίου και το ποσοστό τους κυμάνθηκε στο 3,77% από 4,83% πριν από επτά μήνες. Με 4,56% ο Δήμος Τανάγρας έδωσε την καλύτερη επίδοση στο κόμμα του κ. Καμμένου.
Εξίσου μεγάλη ήταν και η πτώση του κόμματος το Ποτάμι, που ακολούθησε και στη Βοιωτία την πανελλαδική κατωφέρεια που φαίνεται να το οδηγεί σε ένα πολιτικό τέναγος. Αυτή τη φορά το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη πήρε 2.192 ψήφους από 3.340 του Ιανουαρίου, που μεταφράζεται σε ποσοστιαία πτώση 1,10% και προσγείωση στο 3,47%. Την καλύτερη επίδοσή του κατέγραψε στον Δήμο Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας με 5,04%.
Και τα δύο αυτά κόμματα δεν διαθέτουν ρίζες στην περιοχή ούτε κάποια σημαντικά ερείσματα ή αξιόλογα στελέχη, που θα μπορούσαν να τα κάνουν να ξεχωρίσουν από την πανελλήνια επίδοσή τους.

Η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη υπερδιπλασίασε τους ψήφους και το ποσοστό της στον νομό μας φτάνοντας 2,35%, που μεταφράζεται 1.487 ψηφοδέλτια.  Το υψηλότερο ποσοστό της η  Ενωση Κεντρώων το σημείωσε στον Δήμο Τανάγρας με 2,96%.
Το 1% υπερέβη η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΕΕΚ. Η παρατήρηση που έχει αξία εδώ είναι ότι εάν είχε επιτευχθεί η συνεργασία με τη ΛΑΕ του κ. Λαφαζάνη το σχήμα πιθανότατα θα είχε εισέλθει στη Βουλή, αλλάζοντας τους μετεκλογικούς συσχετισμούς δυνάμεων και κυβερνητικού προσανατολισμού.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο