Με την ταινία «Everest» του Ισλανδού σκηνοθέτη, Baltasar Kormákur, κάνει πρεμιέρα σήμερα- 2 Σεπτεμβρίου- το 72ο Φεστιβάλ Βενετίας, το παλαιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ- Οι ταινίες που διεκδικούν το Χρυσό Λιοντάρι και ο Έλληνας δημιουργός, Γιώργος Ζώης, που εκπροσωπεί τη χώρα μας
Με τον Jake Gyllenhaal και την Keira Knightley, τους πρωταγωνιστές του θρίλερ «Εverest» του Ισλανδού σκηνοθέτη Baltasar Kormákur, σηκώνει αυλαία απόψε- Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου- το 72ο Φεστιβάλ Βενετίας, το παλαιότερο φεστιβάλ κινηματογράφου, στο Λίντο της Βενετίας.
Η ταινία έναρξης – η οποία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα- μας μεταφέρει στη μυθική βουνοκορφή και καταγράφει την τραγωδία που συνέβη εκεί το 1996. Λόγω χιονοθυελλών, πολλοί ορειβάτες που είτε είχαν φτάσει, είτε προσπαθούσαν να φτάσουν τη κορυφή του βουνού, έχασαν τη ζωή τους. Στην «κινηματογραφική ανάβαση» του Kormákur, πρωταγωνιστούν επίσης, οι Jason Clarke, Josh Brolin, John Hawkes, Robin Wright, Michael Kelly, Sam Worthington και Emily Watson.
Ο Γιώργος Ζώης εκπροσωπεί την Ελλάδα
Το Λίντο, το μακρόστενο νησάκι, έχει πλημμυρίσει από κόσμο, σπουδαίους δημιουργούς από την Αμερική και την Ευρώπη. Ανάμεσα τους και ένας Έλληνας, ο Γιώργος Ζώης που εκπροσωπεί τη χώρα μας στη φετινή Μόστρα, με την ταινία «Interruption». Είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Έλληνα δημιουργού, η οποία θα προβληθεί στο τμήμα «Orizzonti». Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής σε αυτό το τμήμα ο Αμερικανός σκηνοθέτης Τζόναθαν Ντέμι. Η πρεμιέρα του «Interruption» έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου ( Ώρα: 14.30).
Αυτή είναι η τρίτη φορά- μέσα σε πέντε χρόνια- που ο Έλληνας σκηνοθέτης, επιστρέφει στο Φεστιβαλ της Βενετίας. Οι δυο μικρού μήκους ταινίες του «Casus Belli» (2010 ) και «Τίτλοι Τέλους» (2012 ) είχαν κάνει επίσης παγκόσμια πρεμιέρα στη Βενετία, με τη δεύτερη μάλιστα να κερδίζει το European Film Award.
Η νέα ταινία του Ζώη αντλεί υλικό από ένα αληθινό γεγονός που συνέβη το 2002 σε κεντρικό θέατρο της Μόσχας. Κατά τη διάρκεια της «Ορέστειας», εισέβαλλαν πενήντα οπλισμένοι Τσετσένοι κρατώντας ομήρους κοινό και ηθοποιούς.
Κάποιοι θεατές, στα πρώτα λεπτά της εισβολής πίστεψαν ότι η εμφάνιση των ενόπλων ήταν μέρος της παράστασης. «Σε αυτά τα κρίσιμα λεπτά , μυθοπλασία και πραγματικότητα, αλήθεια και ψέμα, λογική και παράλογο ταυτίστηκαν. Η ταινία είναι η διαστολή αυτών των πρώτων λεπτών αμφισημίας» έχει πει ο Γιώργος Ζώης για τη νέα του ταινία.
Στο φιλμ, το οποίο είναι συμπαραγωγή Ελλάδας, Γαλλίας και Κροατίας, πρωταγωνιστεί ο Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, πλαισιωμένος από μια μεγάλη ομάδα ηθοποιών κι ανάμεσα τους οι Μαρία Καλλιμάνη, Αλεξία Καλτσίκη, Χρήστος Στέργιογλου, Σοφία Κόκκαλη και άλλους.
Οι ταινίες που διεκδικούν το Χρυσό Λιοντάρι
Στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, οι νέες ταινίες του Αλεξάντερ Σοκούροφ ( «Francofonia»), Μάρκο Μπελόκιο ( «Blood of My Blood»), Γέρζι Σκολιμόφσκι («11 λεπτά »), ‘Αμος Γκιτάι «Ράμπιν η τελευταία μέρα» Πάμπλο Τραπέρο («The Clan»), είναι κάποιες από τις -21 στον αριθμό ταινίες- που θα διεκδικήσουν το Χρυσό Λιοντάρι της Βενετίας.
Το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ, διεκδικει επίσης το «Danish Girl» του σκηνοθέτη Τομ Χούπερ με πρωταγωνιστή τον μεγάλο νικητή των περσινών Όσκαρ, Έντι Ρέντμεϊν για την ερμηνεία του ως Στίβεν Χόκινγκ στην ταινία «Η θεωρία των Πάντων». Η υπόθεση της ταινίας βασίζεται στη ζωή του πρώτου άνδρα που έκανε αλλαγή φύλου. Ο Einar Wegener, ήταν ο πρώτος άνδρας που έκανε εγχείρηση αλλαγής φύλου τη δεκαετία του 1930- μετονομάστηκε σε Lili Alb- όταν ακόμα η εγχείρηση βρισκόταν σε πειραματικό στάδιο.
Aπό τις υπόλοιπες ταινίες που διεκδικούν το «Χρυσό Λιονταρι» ξεχωρίσουν επίσης, το σουρεαλιστικό animation «Anomalisa» του Τσάρλι Κάουφμαν, το «Beasts of no Nation» του σκηνοθέτη της διάσημης αμερικανικής σειράς «True Detective, Κάρι Φουκουνάγκα με τον Ιντρις Ελμπα, το «A Bigger Splash» του Λούκα Γκουαντανίνο και το «Heart of a Dog», η μεγάλου μήκους ταινία της διάσημης τραγουδίστριας, Λόρι Αντερσον.
Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του επίσημου διαγωνιστικού τμήματος είναι ο Μεξικανός σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν, ο δημιουργός του «Gravity» με τη Σάντρα Μπούλοκ και τον Τζορτζ Κλούνεϊ.
Στην επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι Ελίζαμπεθ Μπανκς, Νταϊάν Κρούγκερ, Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν, Πάβελ Παβλικόφσκι, Εμανουέλ Καρέρ, Χου Χσιάο-Χσιέν, Φραντσέσκο Μούντσι και Λιν Ράμσεϊ.
Στο κόκκινο χαλί ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο Μπραντ Πιτ και ο Τζόνι Ντεπ
Στο εκτός συναγωνισμού πρόγραμμα κάνει πρεμιέρα και η «Ανίερη Συμμαχία» («Black Mass») του Σκοτ Κούπερ, στην οποία ο Τζόνι Ντεπ ερμηνεύει τον Βοστονέζο κακοποιό Whitey Bulger, ο οποίος καταδικάστηκε για 19 ανθρωποκτονίες, εκβιασμούς και συνωμοσίες. Λέγεται, ότι ο Bulger, είναι ο άνθρωπος που ενέπνευσε τον ρόλο του γκάστερ στην βραβευμένη ταινία του Σκορτσέζε, «Ο Πληροφοριοδότης».
Στο φιλμ, ο 51χρονος ηθοποιός Τζόνι Ντεπ εμφανίζεται με λιγοστά γκρίζα μαλλιά και μπλε μάτια. Τα διεθνή Μέσα κάνουν λόγο για ένα δυναμικό come back του ηθοποιού- μετά από ένα σερί αποτυχιών- ενώ οι πιο αισιόδοξοι εκτιμούν ότι η ταινία αυτή, θα χαρίσει στον Ντεπ, το πρώτο του Όσκαρ. Συμπρωταγωνιστές στην ταινία είναι οι Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Κέβιν Μπέικον και Ντακότα Τζόνσον.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η νέα μικρού μήκους ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε, «The Audition», που θα φέρει μαζί στο κόκκινο χαλί τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Λεονάρντο ΝτιΚάπριο και Μπραντ Πιτ.
«Sala Web»: Ταινίες σε απευθείας μετάδοση
Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το Φεστιβάλ Βενετίας φροντίζει για όσους δεν μπορούν να βρεθούν στο Λίντο και προσφέρει μέσω της πρωτοβουλίας Sala Web επιλεγμένες προβολές σε απευθείας μετάδοση (online streaming) για όλους. Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες για streaming για πέντε ημέρες, από την ημέρα της παγκόσμιας πρεμιέρας τους στο 72ο Φεστιβάλ Βενετίας. Τις προβολές φιλοξενεί και φέτος το Festivalscope, ενώ τα εισιτήρια διατίθενται από τα μέσα του Αυγούστου στην επίσημη σελίδα του Sala Web στο διαδίκτυο.
Όπως δήλωσε άλλωστε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Βενετίας, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα: «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τη Μόστρα διαθέσιμη για κάθε ενδιαφερόμενο – από λάτρεις του σινεμά έως και τους επαγγελματίες του κινηματογράφου. Ο σκοπός του Sala Web είναι να τους δώσει την ευκαιρία να ανακαλύψουν νέες ταινίες που αλλιώς δεν θα μπορούσαν να δουν. Οι ταινίες από τα τμήμα Orizzonti και Biennale College αντιπροσωπεύουν αληθινά εφευρετικές τάσεις στο σινεμά του σήμερα. Επιθυμούμε να βρίσκουμε συνεχώς νέους τρόπους για να αυξήσουμε την ορατότητά τους και το διεθνές κοινό τους. Σε αυτό το πλαίσιο, το Sala Web είναι η πλατφόρμα που ενώνει το διεθνές κοινό με το Φεστιβάλ της Βενετίας».
Στην επίσημη αφίσα του 72ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, απεικονίζεται σε πρώτο πλάνο η Ναστάζια Κίνσκι από την θρυλική ταινία του 1984 «Παρίσι, Τέξας», ενώ πίσω ο Ζαν-Πιερ Λεό από «Τα 400 Χτυπήματα» στέκεται για να θυμίζει την εξαιρετική παράδοση που θέλει την αφίσα κάθε χρονιάς να αποχαιρετά την προηγούμενη.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ:
ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ
«Frenzy», Εμιν Αλπερ (Τουρκία, Γαλία, Κατάρ)
«Heart of a Dog», Λόρι Αντερσον (Η.Π.Α.)
«Blood of My Blood», Μάρκο Μπελόκιο (Ιταλία)
«Looking for Grace», Σου Μπρουκς (Αυστραλία)
«Equals», Ντρέικ Ντορέμους (Η.Π.Α.)
«Remember», Ατόμ Εγκογιάν (Καναδάς, Γερμανία)
«Beasts of No Nation», Κάρι Φουκουνάγκα (Η.Π.Α.)
«Per Amor Vostro», Τζιουζέπε Μ. Γκαουντίνο (Ιταλία, Γαλλία)
«Marguerite», Ξαβιέ Τζιανόλι (Γαλλία, Τσεχία, Βέλγιο)
«Rabin, the Last Day», Αμος Γκιτάι (Ισραήλ, Γαλλία)
«A Bigger Splash», Λούκα Γκουαντανίνο (Ιταλία, Γαλλία)
«The Endless River», Ολιβερ Χερμάνους (Νότια Αφρική, Γαλλία)
«The Danish Girl», Τομ Χούπερ (Η.Π.Α., Μεγ. Βρετανία)
«Anomalisa», Τσάρλι Κάουφμαν, Ντιουκ Τζόνσον (Η.Π.Α.)
«L’attesa», Πιέρο Μεσίνα (Ιταλία)
«11 Μinutes», Γέρζι Σκολιμόφσκι (Πολωνία)
«Francofonia», Αλεξάντερ Σοκούροφ (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία)
«The Clan», Πάμπλο Τραπέρο (Αργεντινή, Ισπανία)
«Desde alla», Λορέντο Βίγας (Βενεζουέλα, Μεξικό)
«L’hermine», Κριστιάν Βενσάν (Γαλλία)
«Behemoth», Ζάο Λιανγκ (Κίνα, Γαλλία)
ΕΚΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ
«Everest», Μπαλτάζαρ Κορμάκουρ (Η.Π.Α., Μεγ. Βρετανία) – ταινία έναρξης
«Mr. Six», Χου Γκουαν (Κίνα) – ταινία λήξης
«Go With Me», Ντάνιελ Αλφρεντσον (Η.Π.Α., Καναδάς, Σουηδία)
«Non essere cattivo», Κλαούντι Καλιγκάρι (Ιταλία)
«Black Mass», Σκοτ Κούπερ (Η.Π.Α.)
«Spotlight», Τόμας ΜακΚάρθι (Η.Π.Α.)
«La calle de la Amargura», (Μεξικό, Ισπανία)
«The Audition», Μάρτιν Σκορσέζε (Η.Π.Α.)
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
«Winter on Fire», Εβγκένι Αφινέφσκι (Ουκρανία)
«De Palma», Νόα Μπόμπακ, Τζέικ Πάλτροου (Η.Π.Α.)
«Janis», Εϊμι Μπεργκ (Η.Π.Α.)
«The Event», Σεργκέι Λόζνιτσα (Ολλανδία, Βέλγιο)
«Gli uomini di questa città io non li conosco», Φράνκο Μαρέσκο (Ιταλία)
«L’esercito piu piccolo del mondo», Τζιανφράνκο Πανόνα (Βατικανό)
«Afternoon», Τσάι Μινγκ-λιανγκ (Ταϊβάν)
«In Jackson Heights», Φρέντερικ Γουάιζμαν (Η.Π.Α.)
ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ
«Human», Γιαν Αρτίς-Μπερτράν (Γαλλία)
ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΧΡΥΣΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ
«La vie et rien d’autre», Μπερτράν Ταβερνιέ
ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
«Madame Courage», Μερζάκ Αλουάς (Αλγερία, Γαλλία, Αραβικά Εμιράτα)
«A Copy of My Mind», Τζόκο Ανγουάρ (Ινδονησία, Νότια Κορέα)
«Pecore in erba», Αλμπέρτο Καβίλια (Ιταλία)
«Tempete», Σαμιουέλ Κολαρνέ (Γαλλία)
«The Childhood of a Leader», Μπρέιντι Κόρμπετ (Μεγ. Βρετανία, Ουγγαρία, Βέλγιο, Γαλλία)
«Italian Gangster», Ρενάτο Ντε Μαρία (Ιταλία)
«Wednesday, May 9», Βαχίντ Τζαλιλβαντ (Ιράν)
«Mountain», Γιαέλ Καγιάμ (Ισραήλ)
«A War», Τομπάιας Λίντχολμ (Δανία)
«Interrogation», Βέτρι Μααράν (Ινδία)
«Free in Deed», Τζέικ Μαχάφι (Η.Π.Α., Νέα Ζηλανδία)
«Boi Neon», Γκάμπριελ Μασκάρο (Βραζιλία, Ουρουγουάη, Ολλανδία)
«Man Down», Ντίτο Μοντίλ (Η.Π.Α.)
«Why Hast Thou Forsaken Me?», Χαντάρ Μοράγκ (Ισραήλ, Γαλλία)
«Un monstruo de mil cabezas», Ροντρίγκο Πλα (Μεξικό)
«Mate-me por favor», Ανίτα Ρότσα Ντα Σιλβέιρα (Βραζιλία, Αργεντινή)
«Taj Mahal», Νικολά Σααντά (Γαλλία, Βέλγιο)
«Interruption», Γιωργος Ζώης (Ελλάδα, Γαλλία, Κροατία)
http://www.protothema.gr/culture/article/505345/anoigei-aulaia-to-72o-festival-venetias-/