Όπως σε όλη την Ελλάδα και στη Λιβαδειά τα μάτια των περισσοτέρων στράφηκαν προς τον ουρανό τη νύχτα της 31ης Ιουλίου, για να αντικρίσουν την μπλε πανσέληνο. Φυσικά το φεγγάρι δεν ήταν μπλε στο θερμό καλοκαιρινό βράδυ. Κι αυτό γιατί ο όρος «μπλε φεγγάρι» χρησιμοποιείται για την πανσέληνο που συμβαίνει σε μια ασυνήθιστη χρονική στιγμή ή το 13ο φεγγάρι ενός χρόνου αντί των 12 που υπάρχουν συνήθως.
Sυμβαίνει κάθε 2,72 χρόνια λόγω της διαφοράς των σεληνιακών με τους ηλιακούς μήνες. Από τη σπανιότητα του φαινομένου έχει δημιουργηθεί ο αγγλικός ιδιωματισμός once in a blue moon, ο οποίος χρησιμοποιείται για να δείξει ότι ένα γεγονός συμβαίνει πολύ σπάνια. Συνοψίζοντας λοιπόν, το μπλε φεγγάρι υπάρχει μόνο στην περίπτωση ατμοσφαιρικών διαταραχών και κυρίως καπνού που προσδίδει στον σύντροφο της Γης ένα γαλαζωπό χρώμα, όπως έχει αναφερθεί μετά από μεγάλες εκρήξεις ηφαιστείων.
Αυτό δεν μας εμποδίζει να απολαμβάνουμε το καλοκαιρινό φεγγάρι, που -όπως βλέπετε στις φωτογραφίες- χτες ανέτειλε στη Λιβαδειά γύρω στις 9.30 πίσω από τη Γαρδαβίτσα κι έλουσε την όμορφη πόλη με το φως του.