Εχω άλλοτε εκφράσει την υποστήριξή μου στο έργο και στην προσφορά της Δανειστικής Βιβλιοθήκης “Αθηνά Γλαυκώπις” στο αναγνωστικό κοινό και ιδιαίτερα στα πανέμορφα χωριά της Κεντρικής Βοιωτίας.
Σήμερα θέλω να σταθώ σε ένα κατά τη γνώμη μου λάθος που αφορά στην ονομασία της πλούσιας αυτής Βιβλιοθήκης. Οπως βλέπετε στο δελτίο Τύπου που απεστάλη προς τη viotia η πλήρης ονομασία αποδίδεται:
ΠΑΝΒΟΙΩΤΙΚΗ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
‘’ΑΘΗΝΑ ΓΛΑΥΚΩΠΙΣ’’
ΕΔΡΑ: ΛΕΟΝΤΑΡΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Οπως σημείωσα παραπάνω, κατά την ταπεινή μου γνώμη το “ΠΑΝΒΟΙΩΤΙΚΗ” είναι λάθος. Το σωστό είναι “ΠΑΜΒΟΙΩΤΙΚΗ”, καθώς κατά τη σύνθεση των λέξεων το Νι προ των χειλικών Πι, Βήτα, Φι τρέπεται σε Μι. Εχουμε δηλαδή ΠΑΝ+ΒΟΙΩΤΙΚΗ=ΠΑΜ+ΒΟΙΩΤΙΚΗ=ΠΑΜΒΟΙΩΤΙΚΗ.
Το φαινόμενο της τροπής του Νι σε Μι (πανμ+μέγιστος), σε Λάμδα (συνλ+λογος), σε Γάμμα (συνγ+γραφή) κ.λπ. συμβάλλει στην ευφωνία της γλώσσας, ευφωνία που συνιστά συστατικό στοιχείο της ελληνικής από τα αρχαία χρόνια.
Θα υποστηρίξουν πολλοί ότι “δεν είναι κάτι σπουδαίο” ή κυρίως “ποιος τα προσέχει αυτά” και παρόμοιες δικαιολογίες, με τις οποίες τις περισσότερες φορές επιχειρούν να συγκαλύψουν άλλοι την ανεπάρκειά τους και άλλοι ότι έκαναν μέτρο της ζωής τους τις πάσης φύσεως εκπτώσεις και κυρίως τις καλοκαιρινές.
Ομως, το λάθος είναι σημαντικό για όσους αντιλαμβάνονται την πραγματική βαρύτητα των ζητημάτων. Πολύ περισσότερο για μια Βιβλιοθήκη που καταστατικά απευθύνεται σε κατ’ ουσία και όχι σε κατά δήλωση καλλιεργημένους ανθρώπους, σε εγγράμματους όπως θεωρώ ότι είναι ο δρ Νικόλαος Κόλλιας και όχι σε “μορφωμένους”. Από την άποψη αυτή, προσβλέπω σε διόρθωση του τίτλου της Βιβλιοθήκης όσο πιο σύντομα είναι δυνατόν. Εφόσον φυσικά έχω δίκαιο.