Τελευταία Νέα

Αλλάζει το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την εξόφληση των χρεών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς το υπουργείο Εργασίας αναζητά τρόπους να τιθασεύσει την έκρηξη χρεών στον ΕΦΚΑ, με προμετωπίδα του εν λόγω νομοσχεδίου τον διπλασιασμό των δόσεων από 12 σε 24, στην πάγια ρύθμιση για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα θα μεταβάλλεται και το «καθεστώς» που διέπει παραγραφές οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, όπου από τα 20 χρόνια ως όριο, μειώνεται στα 10. 

Σ’ ό,τι αφορά στην πάγια ρύθμιση για χρέη προς τον ΕΦΚΑ, το υπουργείο Εργασίας προχωρά στην εναρμόνισή της με τον αριθμό δόσεων που προβλέπεται στην αντίστοιχη πάγια ρύθμιση για οφειλές προς την εφορία. Αυτή η νέα συνθήκη θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς ασφαλισμένους να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, καθώς τους παρέχεται ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τη ρευστότητα των ασφαλιστικών Ταμείων.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη νέα ρύθμιση εκτός από τις 24 δόσεις θα προβλέπονται και 48 δόσεις μόνο στην περίπτωση που η οφειλή καταλογίστηκε από τη διοίκηση μετά από καταγγελία ή επιτόπιο έλεγχο. 

Εκτός από τον διπλασιασμό των δόσεων, με δεύτερη ρύθμιση που θα κατατεθεί,, θα θεσπίζεται ως όριο τα 10 έτη, μετά τα οποία αξιώσεις του ΕΦΚΑ προς επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, παραγράφονται. Χάρη στη συγκεκριμένη διάταξη, θα ανοίξει ο δρόμος της συνταξιοδότησης, σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και απασχολούμενους, που λόγω των αυξημένων χρεών προς τον ΕΦΚΑ, ήταν εγκλωβισμένοι. Δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες, κυρίως ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ, θα δουν τα χρέη τους προς το Ενιαίο Ταμείο να ελαφρύνουν έως και 50%, βάσει της απόφασης του ΣτΕ που αφορά μη βεβαιωμένες οφειλές. 

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι έχουν την ευκαιρία συνταξιοδότησης, χάρη στην ελάφρυνση των οφειλών τους προς τον ΕΦΚΑ, αρκεί, βεβαίως να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Πέραν, βεβαίως της επάρκειας του πληρωμένου χρόνου ασφάλισης και των ηλικιακών κριτηρίων, η σημαντικότερη προϋπόθεση είναι η εξής: το συνολικό χρέος της δεκαετίας, όπου όπως αναφέρθηκε δεν περιλαμβάνει βεβαιωμένες οφειλές και συντίθεται από ένα μείγμα πρόσθετων τελών, επιβαρύνσεων, οφειλών από αναγνώριση πλασματικών ετών κτλ., να μην ξεπερνά τις 20.000 ευρώ για τους επιχειρηματίες και τις 6.000 για τους αγρότες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο