Τελευταία Νέα

 

Μερική έκλειψη Hλίου θα σημειωθεί την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022, με εκκίνηση την 11:58 ώρα Ελλάδας & ώρα ολοκλήρωσης την 13:02 ώρα Ελλάδας, και θα είναι ορατή από τμήμα του βόρειου ημισφαιρίου, συγκεκριμένα στην Ισλανδία κατά την εκκίνηση, και από τμήμα του ανατολικού ημισφαιρίου, συγκεκριμένα στις ακτές της Ινδίας κατά την ολοκλήρωση, ενώ στην ενδιάμεση πορεία θα είναι ορατή από τμήματα της Ευρώπης-της Β. Αφρικής-της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με το ινστιτούτο IMCCE του Γαλλικού Παρατηρητηρίου του Παρισιού. 

Ηλιακές εκλείψεις συμβαίνουν όταν η Σελήνη περνά ανάμεσα από τον Ήλιο και τη Γη, ρίχνοντας τη σκιά της στον πλανήτη μας. 

Μια ολική έκλειψη Ηλίου συμβαίνει όταν η Σελήνη μπλοκάρει εντελώς τον δίσκο του Ήλιου, βυθίζοντας στιγμιαία ένα τμήμα της Γης στο απόλυτο σκοτάδι. 

Η επερχόμενη έκλειψη της Τρίτης είναι μερική και «η σκιά της Σελήνης δεν θα αγγίξει την επιφάνεια της Γης σε κανένα σημείο, παρ’ όλο που θα καλύπτει στο απόγειο της έκλειψης το 82% του Ήλιου πάνω από το Καζακστάν», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο του Παρισιού δια στόματος αστρονόμου του Αστεροσκοπείου του Παρισιού Florent Deleflie. 

Αυτή θα είναι η 16η μερική έκλειψη Ηλίου του αιώνα του διανύουμε και η δεύτερη για το 2022, ενώ η επόμενη ολική έκλειψη Ηλίου θα διασχίσει τη Βόρεια Αμερική στις 8 Απριλίου 2024, σύμφωνα με τη NASA. 

Ισχυρή σύσταση σε όσους θέλουν να παρακολουθήσουν την έκλειψη, να μην κοιτούν απευθείας τον Ήλιο, ακόμη και μέσα από σύννεφα, για να αποφύγουν μία πιθανή βλάβη στα μάτια. Αντίθετα θα πρέπει να φορούν προστατευτικά γυαλιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο