Ρεπορτάζ Νέλη Χαχάμη
Δίπλα στο ποτάμι. Μέσα στην πόλη, στις ρίζες του βουνού, ένας διαγωνισμός. Ένα ταξίδι.
Σε μια ειδυλλιακή ατμόσφαιρα, στην όχθη της Έρκυνας, στο Art Café Αστραδενή, έγινε το Σάββατο 15 Οκτωβρίου η απονομή των Βραβείων του 5ου Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού Ελικών για το 2015, που συνδιοργανώθηκε από τις εκδόσεις Momentum και το viotiaplus.gr.
Το ποτάμι, η όμορφη νύχτα και οι όμορφοι άνθρωποι συνέθεσαν το ιδανικό σκηνικό για την απονομή, η οποία συμβολίζει τη δύναμη της τέχνης της ποίησης και δη σε καιρούς χαλεπούς. Το κλίμα υπήρξε θερμό και ζωηρό, δίνοντας στη νύχτα των παρευρισκομένων μια νότα ουσίας και δημιουργικότητας.
Ο εκδότης της Momentum Στέργιος Μπατσιούλας άνοιξε τη βραδιά τονίζοντας τη σημασία κινήσεων που προάγουν την τέχνη γενικώς και την τέχνη της ποίησης ειδικώς. Ο ποιητής και κριτικός Κωνσταντίνος Μπούρας με ενάργεια και παραστατικότητα μίλησε για την αξία τέτοιων διαγωνισμών σε καιρούς κρίσης και τόνισε την ιδιότητά τους ως αντίδοτα, επισημαίνοντας το υψηλό επίπεδο των ποιημάτων του 5ου διαγωνισμού Ελικών.
Ο οικοδεσπότης Δημήτρης Λάμπρου επανήλθε στην εμμονή του για την ελληνική γλώσσα και υπενθύμισε ότι μιλάμε μια από τις πλουσιότερες γλώσσες του κόσμου που παρουσιάζει ειδικά χαρακτηριστικά, όπως η καλλιέργεια, η οικουμενικότητα και η αδιάσπαστη συνέχειά της για σαράντα αιώνες.
Από την πλευρά της χορηγού των βραβείων, εταιρείας Αλουμίνιον της Ελλάδος, ο υπεύθυνος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων Γιάννης Καραβάς στον σύντομο αλλά περιεκτικό χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη σημαντική αξία τέτοιου είδους ποιητικών διαγωνισμών που φέρνουν την ποίηση κοντά στους ανθρώπους άλλων πεδίων.
Μετά την απονομή των βραβείων, νικητές και διακριθέντες απήγγειλαν τα ποιήματά τους και παρουσιάστηκε η καλαίσθητη έκδοση από τη Momentum με τίτλο “Ποιητική ανθολογία / Ελικών 2015”. Πρόκειται για μια συλλογή η οποία περιλαμβάνει τα σαράντα ποιήματα που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία στον διαγωνισμό, τα βιογραφικά των ποιητών και ένα εισαγωγικό σημείωμα για την ποίηση από τον Δημήτρη Λάμπρου.
Στο τέλος της εκδήλωσης κι ενώ οι παρέες απολάμβαναν το ποτό τους, πήραμε κάποιες δηλώσεις από τους πρωταγωνιστές της βραδιάς. Ο Κώστας Φρουζάκης, που κέρδισε το Α’ Βραβείο, μας είπε: “Ευχαριστώ τον διαγωνισμό Ελικών για την ευκαιρία που μου έδωσε να αναδείξω τη μεγάλη μου αγάπη, την ποίηση“, ενώ η Κατίνα Μέτσιου που πήρε το Β’ Βραβείο δήλωσε με τη σειρά της: “Είμαι πολύ χαρούμενη που βραβεύομαι στον διαγωνισμό Ελικών και που συνάντησα απόψε ομότεχνους και… ομοιοπαθείς στη διακονία της τέχνης της ποίησης“.
Τη σημαντικότητα της διατήρησης τέτοιων θεσμών επισήμανε στο viotiaplus.gr ο Γιάννης Καραβάς, τονίζοντας ότι στους πεζούς και χαλεπούς καιρούς που διανύουμε η αναγκαιότητα της επικοινωνίας με την υψηλή τέχνη της ποίησης αναδεικνύεται αντίδοτο στην κρίση.
Ο εκ των ομιλητών Κωνσταντίνος Μπούρας προχώρησε σε μια πρωτότυπη πρόταση: «Θεωρώ ότι σ’ αυτή την πανέμορφη πόλη, στην Κρύα της Λιβαδειάς, όπου υπήρχε το αρχαίο μαντείο του Τροφωνίου και το υπουργείο Τουρισμού έχει φτιάξει ένα υπέροχο γλυπτό θέατρο στην πέτρα, θα πρέπει κάθε χρόνο να συγκεντρώνονται οι ποιητές όλης της Ελλάδας τουλάχιστον για μία μέρα – εγώ θα πρότεινα για μία εβδομάδα, αν είναι δυνατόν. Γιατί η δημιουργία είναι η μόνη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε στις προκλήσεις του μέλλοντος».
Ο Στέργιος Μπατσιούλας στάθηκε στην καθιέρωση πλέον του Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού Ελικών ως ένα πολιτιστικό γεγονός πανελλήνιας εμβέλειας και τόνισε ότι οι εκδόσεις Momentum μαζί με το viotiaplus. gr θα συνεργαστούν για την περαιτέρω ενδυνάμωση του θεσμού.
Τέλος, ο Δημήτρης Λάμπρου, διευθυντής του viotiaplus.gr, μας είπε: “Μια φορά τον χρόνο οι Μούσες επιστρέφουν στα χώματά τους στους πρόποδες του Ελικώνα. Φέτος ήταν στις 15 Οκτωβρίου. Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος από την ποιότητα των συμμετοχών στον διαγωνισμό. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους νικητές και σε όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της ποιητικής και ποιοτικής εκδήλωσης”.
Η 5η απονομή των βραβείων του Ποιητικού Διαγωνισμού Ελικών, λοιπόν, είναι γεγονός. Και είναι γεγονός παρά την περιρρέουσα παρακμή και τη συνεπακόλουθη μιζέρια. Γιατί υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που διαφυλάττουν με πείσμα ό,τι πολύτιμο δημιουργείται και άνθρωποι που μέσα σ’ αυτή την αντιξοότητα δημιουργούν, υψώνουν φωνή.
Υ.Γ. Για την προμήθεια της έκδοσης “Ποιητική ανθολογία / Ελικών 2015” θα υπάρξει ειδική ανακοίνωση .