Σε φάση υλοποίησης περνά το σχέδιο της Metlen για τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής Γαλλίου-βωξίτη και αλουμίνας όπως ανακοίνωσε προχθές ο Πρόεδρος της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος.
Μετά από διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η εταιρεία προχωρά στην επένδυση αυτή ύψους, 300 εκατ. ευρώ, και πρωτοστατεί στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανικής παραγωγής κρίσιμων πρώτων υλών, ενισχύοντας στρατηγικά τη θέση της στη μεταλλουργία.
Το επενδυτικό σχέδιο αποσκοπεί στην επίτευξη συνολικής ετήσιας παραγωγικής δυναμικότητας 1.250.000 τόνων αλουμίνας (επέκταση κατά 350.000 τόνους), 40 τόνων γαλλίου και περίπου 1 εκατ. τόνων βωξίτη.
Σημειώνεται ότι σήμερα η παγκόσμια παραγωγή γαλλίου εκτιμάται στους 400-500 τόνους και το 9ο% προέρχεται από την Κίνα, η οποία κυριαρχεί και στην παραγωγή αλουμινίου.Οι τιμές του γαλλίου έχουν σταθερά ανοδική πορεία και έχουν αυξηθεί κατά +23,20% το 2024, μετά από αύξηση 17,95% πέρυσι. Αυτή η ταχεία ανατίμηση των τιμών τροφοδοτείται από πολλούς βασικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης ζήτησης από τους τομείς των ημιαγωγών, των τηλεπικοινωνιών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η στρατηγική του σημασία το καθιστά ένα από τα 35 στοιχεία που η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μαζί με την Ευρώπη, θεωρεί ανησυχία για την εθνική ασφάλεια.
Ωστόσο, η σημασία του γαλλίου εκτείνεται πολύ πέρα από τις τηλεπικοινωνίες. Ο κρίσιμος ρόλος του μετάλλου στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι εξίσου σημαντικός και μόνο η Ευρώπη προβλέπεται να καταναλώσει επτά έως είκοσι έξι φορές περισσότερο γάλλιο έως το 2030 σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα.
Η νέα επένδυση της Metlen στην παραγωγή βωξίτη, γάλλιου, αλουμίνας
Η συνολική επένδυση για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης γραμμής παραγωγής βωξίτη, γαλλίου και αλουμίνας στην υφιστάμενη βιομηχανική μονάδα της στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος), πλησιάζει τα 300 εκατ. ευρώ.
Το επενδυτικό σχέδιο αποσκοπεί στην επίτευξη συνολικής ετήσιας παραγωγικής δυναμικότητας 1.250.000 τόνων αλουμίνας (επέκταση κατά 350.000 τόνους), 40 τόνων γαλλίου και περίπου 1 εκατ. τόνων βωξίτη.
Η νέα επένδυση της Metlen στην παραγωγή βωξίτη, γάλλιου, αλουμίνας, εντάσσεται πλέον στις ευνοϊκές ρυθμίσεις χρηματοδοτήσεων και αδειοδοτήσεων που συνοδεύουν τις Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας, στις οποίες πλέον περιλαμβάνοντα και οι επενδύσεις για κρίσιμες πρώτες ύλες στρατηγικής σημασίας, κυκλικής οικονομίας και ναυπηγικής βιομηχανίας. Η εξασφάλιση της δυνατότητας να χρηματοδοτηθεί έφερε και την επενδυτική απόφαση για το σχέδιο της εταιρείας.
Υπενθυμίζεται, ότι στην ευρωπαϊκή λίστα επενδύσεις στις κρίσιμες πρώτες ύλες έχουν κατατεθεί στη λίστα των 170 περίπου ευρωπαϊκών projects τρία ελληνικά επιχειρηματικά σχέδια, και τα τρία από την Metlen, τα οποία αφορούν:
1. Ανάπτυξη νέας γραμμής έρευνας και εξόρυξης βωξίτη.
2. Νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό για την ανάπτυξη της γραμμής παραγωγής γαλλίου.
3. Νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό για την επέκταση και εκσυγχρονισμό της παραγωγικής δυναμικότητας αλουμίνας.
Στα εν λόγω έργα περιλαμβάνονται και έργα ενεργειακής τροφοδοσίας της βιομηχανικής μονάδας, επέκταση και αναβάθμιση του λιμένα (port) αλλά και λοιπές οδικές υποδομές και αντιπλημμυρικά έργα.
Το επενδυτικό σχέδιο «Ανάπτυξη ολοκληρωμένης γραμμής παραγωγής βωξίτη, γαλλίου και αλουμίνας (critical raw materials)» αποτελεί μια πρωτοποριακή καινοτόμο επένδυση με στόχο την ανάπτυξη της πρώτης ολοκληρωμένης γραμμής παραγωγής τριών κρίσιμων και στρατηγικών πρώτων υλών (CRMs) στην ΕΕ, δηλαδή βωξίτη, γαλλίου και αλουμίνας, μέσω της εισαγωγής πρωτοποριακών και περιβαλλοντικά φιλικών τεχνολογιών που μειώνουν το ανθρακικό αποτύπωμα της μονάδας, παρέχοντας παράλληλα στην ΕΕ και τις τρεις κρίσιμες πρώτες ύλες από εγχώριους πόρους χωρίς εξάρτηση από τρίτες χώρες.
Σύμφωνα με το συνοπτικό σχέδιο, με την επέκταση της υπάρχουσας βιομηχανικής μονάδας, η Ελλάδα θα βελτιώσει σημαντικά το εμπορικό της ισοζύγιο μέσω αύξησης των εξαγωγών και μείωσης των εισαγωγών, μιας και το σύνολο της παραγωγής της μονάδας θα εξάγεται κυρίως σε χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, ενώ οι εισαγωγές γαλλίου θα υποκατασταθούν πλήρως.
Ο όμιλος «METLEN ENERGY & METALS Α.Ε.» μάλιστα έχει ήδη καταθέσει επενδυτικό φάκελο στην εταιρεία ENTERPRISE GREECE ζητώντας, με την υπ’ αριθ. 14600/02-08-2024 αίτηση, την ένταξη του έργου στις διατάξεις του Ν.4864/2021 ως Στρατηγική Επένδυση στην κατηγορία «Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας» και Στρατηγική Επένδυση 1(αβ) και αιτείται σωρευτικά τα κίνητρα των άρθρων 3,4,5,6,7,8,9 και 10του Ν.4864/2021. Ο υπολογισμός της ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης βάσει του Άρθρου 10, παρ. 3 του Ν.4864/2021 για «Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας» θα γίνει βάσει των όρων και ορίων που αναφέρονται στο άρθρο 2.8 του προγράμματος «Προσωρινό πλαίσιο κρίσης και μετάβασης για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» (Temporary Crisis and Transition Framework – TCTF 2023/C 101/03).
Ώρα πράξεων για την Ευρώπη
Σε μια εποχή που το ζητούμενο στην Ευρώπη είναι η ανταγωνιστικότητα και που ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ενεργειακή μετάβαση είναι η επάρκεια των αλυσίδων εφοδιασμού, είναι προτεραιότητα η Ευρώπη να επενδύσει στην αυτάρκειά της επενδύοντας στη βιομηχανία και τη μεταλλουργία της.
Όπως ανέφερε ο Ευάγγελος σε ανάρτησή του στο Linkedin, οι εξαρτήσεις της Ευρώπης έχουν επιδεινωθεί λόγω της έλλειψης ευνοϊκής πολιτικής για τις πραγματικές υφιστάμενες βιομηχανίες και τόνισε ότι είναι ανάγκη να δούμε μετρήσιμα και άμεσα κίνητρα, από τη νέα Επιτροπή που ξεκινά τη θητεία της – καθώς και την άρση των εμποδίων – ώστε οι ευρωπαϊκές εταιρείες εξόρυξης και μεταλλουργίας να συμμετάσχουν στην παραγωγή αυτών των πρώτων υλών.
Η στρατηγική της Metlen για τη Μεταλλουργία
Η απόφαση της Metlen να επενδύσει στην αύξηση της παραγωγής, βωξίτη και αλουμινίου, είναι μια στρατηγική κίνηση που αποβλέπει στις μεγάλες υπεραξίες που αναμένεται να φέρει ο τομέας μεταλλουργίας στον όμιλο, τόσο λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για τις κρίσιμες πρώτες ύλες (που είναι ο βωξίτης, η αλουμίνα και το γάλλιο), όσο και λόγω της ανοδικής πορείας των τιμών τους. Ταυτόχρονα, η αυξημένη παραγωγή δίνει τη δυνατότητα εξαγωγής του γαλλίου ως υποπροϊόν της διαδικασίας.
Η επένδυση του ομίλου στη μεταλλουργία γίνεται σε μια συγκυρία που η αυξημένη ζήτηση για αλουμίνιο και η έλλειψη βωξίτη που παρουσιάζεται στη διεθνή αγορά, ανεβάζουν τις τιμές αλουμινίου. Στη συγκυρία αυτή ο όμιλος Metlen, εδώ και ένα διάστημα, ο όμιλος τοποθετείται στρατηγικά, ώστε να εξασφαλίζει τον βωξίτη που χρειάζεται για την παραγωγή αλουμινίου ενώ ταυτόχρονα λόγω των υψηλών τιμών εξασφαλίζει σε υψηλές τιμές τα συμβόλαια αλουμινίου για μελλοντικές χρήσεις. Ταυτόχρονα, η αστάθεια και η αβεβαιότητα για την παραγωγή βωξίτη προσθέτει αξία (risk premium) στον παράγουν βωξίτη.
Η διοίκηση του ομίλου βλέποντας ότι οι προοπτικές για το αλουμίνιο είναι θετικές, έχει πάρει στρατηγική θέση στο βωξίτη. Ήδη μετά τη συγχώνευση με την Imerys, πριν δύο χρόνια, καθίσταται ο μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη της Ευρώπης με ετήσια παραγωγή σε 1,2 εκατ. τόνους που είναι η μεγαλύτερη παραγωγή σε ευρωπαϊκό έδαφος και από τις μεγαλύτερες σε παγκόσμιο επίπεδο. Έτσι, η παραγωγή βωξίτη θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα την τροφοδοσία του ιστορικού εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος. Ακολούθως εξασφάλισε τα δικαιώματα για εκμετάλλευση του νέου κοιτάσματος στην Γκάνα με γεωλογικά αποθέματα 300 εκατ. τόνων βωξίτη, τα οποία θα μπορούσαν μελλοντικά να οδηγήσουν σε ετήσια παραγωγική δυναμικότητα σε βωξίτη στα 10 εκ. τόνους το έτος.
Με τη νέα επένδυση η Metlen θα αυξήσει την παραγωγή βωξίτη κατά 1 εκ. τόνους, ενισχύοντας την παρουσία του ομίλου στην μεταλλουργία και δίνοντας το παράδειγμα επιστροφής στις επενδύσεις στην ευρωπαϊκή βιομηχανία.
Πηγή: https://www.mononews.gr/