Τελευταία Νέα

Στις 26 Οκτωβρίου 2024, το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για την ευλογιά των προβάτων και αιγών επιβεβαίωσε την παρουσία του ιού σε εκτροφή 175 προβάτων και 60 αμνών στη Δημοτική Κοινότητα Ευπαλίου, στο Δήμο Δωρίδας της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Η υποψία για την ασθένεια προήλθε από κλινικά ευρήματα, τα οποία περιλάμβαναν πυρετό, ανορεξία, κατάπτωση και ερυθρές βλατίδες στην κάτω κοιλιακή χώρα των ζώων.

Οι αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές έχουν ήδη λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ (κανονισμοί 2016/429 και 2020/687), καθώς και το Εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης (υπ’ αριθμ. 258933/2008).

Ανακοινώθηκε η επιτόπου θανάτωση της μολυσμένης εκτροφής, ενώ ορίστηκε ζώνη προστασίας με ακτίνα 3 χλμ και ζώνη επιτήρησης με ακτίνα 10 χλμ γύρω από τη μολυσμένη εκμετάλλευση.

Στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης θα εφαρμοστούν τα εξής μέτρα: α) Απογραφή όλων των εκμεταλλεύσεων που έχουν ζώα των ευαίσθητων ειδών, οι οποίες θα υποβάλλονται σε περιοδική κτηνιατρική επιθεώρηση. β) Απαγόρευση της κυκλοφορίας και της μεταφοράς των ζώων των ευαίσθητων ειδών στους δημόσιους και ιδιωτικούς δρόμους. γ) Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο