Τελευταία Νέα

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Λιβαδειάς διοργανώνει συγκέντρωση την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024, στις 11:00 π.μ., στην είσοδο του Τ.Ε.Π. Η κινητοποίηση αυτή αποτελεί μέρος του αγώνα για ολοκληρωμένη δημόσια υγεία και εκφράζει την έντονη αντίθεση των εργαζομένων απέναντι σε σοβαρά προβλήματα που πλήττουν τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Οι συμμετέχοντες επισημαίνουν ότι δεν είναι ανεκτή:

  • Την εντατικοποίηση της εργασίας τους λόγω τραγικών ελλείψεων προσωπικού.
  • Τη μείωση των μισθών και την εργασιακή ομηρία που πλήττει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας.
  • Την απαράδεκτη κατάσταση που ταλαιπωρεί και οικονομικά επιβαρύνει τους ασθενείς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν η εντατικοποίηση της εργασίας έχει φτάσει σε οριακό σημείο σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου. Εφημερίες παραμένουν επισφαλείς, καθώς δεν καλύπτονται από βασικές ειδικότητες, όπως γενικοί χειρουργοί και αναισθησιολόγοι. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού καλύπτεται από μόνον έναν γιατρό, και το Ακτινολογικό Τμήμα έχει μόλις δύο γιατρούς, με τον έναν κοντά στη σύνταξη. Οι 4 παθολόγοι, καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, αναισθησιολόγοι και μόλις 3 χειρούργοι καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες των κλινικών και του ΤΕΠ 24 ώρες το 24ωρο.

Πάνω από 80 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού παραμένουν ανεκμετάλλευτες. Οι μόνιμες προσλήψεις συνεχώς μειώνονται, και έχουν βρει ως λύση τα «εντέλλεσθε», μετακινώντας προσωπικό από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, αλλά και προσωπικό που καλείται να εργαστεί σε αλλότριες θέσεις. Οι εργαζόμενοι βιώνουν συνθήκες υποστελέχωσης με εκατοντάδες χρωστούμενα ρεπό και κανονικές άδειες.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, καθώς οι κυβερνήσεις αρνούνται την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Το ανθυγιεινό επίδομα που λαμβάνουν διαφέρει ανάλογα με το τμήμα, δημιουργώντας ανισότητες. Οι κλινικές, πολλές από τις οποίες δεν έχουν ανακαινιστεί από την κατασκευή τους, παρουσιάζουν προβλήματα λειτουργικότητας που δυσκολεύουν το έργο τους.

Δεκάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στην καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση κινδυνεύουν με απόλυση, αν και υπηρέτησαν με αφοσίωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι υπηρεσίες αυτές κινδυνεύουν να ιδιωτικοποιηθούν, καθώς οι εργαζόμενοι στον τομέα φύλαξης και σίτισης έχουν ήδη απολυθεί.

Ο Σύλλογος καλεί όλους τους εργαζόμενους, νέους, ανέργους, αγρότες και συνταξιούχους, καθώς και τα σωματεία και τους φορείς της πόλης, να ενωθούν για την προστασία της υγείας του λαού. Ο αγώνας στρέφεται ενάντια στην πολιτική που μετατρέπει την υγεία σε «ατομική ευθύνη» και την περίθαλψη σε «εμπόρευμα».

Οι συμμετέχοντες διεκδικούν:

  • Διατήρηση των θέσεων εργασίας όλων των συναδέλφων στον τομέα της φύλαξης και σίτισης.
  • Προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
  • Ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
  • Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Αυξήσεις στους μισθούς και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
  • Κατάργηση Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και ιδιωτικοποίησης νοσοκομείων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο