Τελευταία Νέα

Στην τελευταία δημοσκόπηση της GPO δεν εξεπλάγη κανείς διαβάζοντας ότι οι Ελληνες θεωρούν ως σημαντικότερο πρόβλημα τη διαβρωτική και αδικαιολόγητη ακρίβεια μέσω των συνεχών αυξήσεων σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Αυτή είναι η κάρτα που έδωσε στη δημοσιότητα η GPO.

Δεν είναι φρόνιμο να πιστεύει κανείς τις δημοσκοπήσεις μετά τις συνεχείς αποτυχημένες προβλέψεις. Ομως μπορεί να αξιοποιήσει συγκεκριμένα στοιχεία που επιμένουν, όπως η εμμονή που προκύπτει από αυτές ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Ελληνας πολίτης είναι η ακρίβεια. Τώρα που το σκέφτομαι ούτε για αυτό χρειάζεται κανείς τις δημοσκοπήσεις. Αρκεί να περάσει το κατώφλι ενός σούπερ μάρκετ ή να ανοίξει το πορτοφόλι του στα μέσα του μηνός, για να διαπιστώσει ότι η τρομοκρατία μπορεί να έχει πολλά πρόσωπα.

Η ανατιμητική κερδοσκοπία και η ακρίβεια στην αγορά βασικών αγαθών αποτελούν μια αρχετυπική διάγνωση των προβλημάτων που πλήττουν την ελληνική οικονομία. Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία που το εισόδημα των πολιτών εξανεμίζεται μέσα από την απληστία των επιτήδειων που εκμεταλλεύονται μονοπώλια ή ολιγοπώλια πάντα με την ανοχή των κυβερνήσεων. Οι αυξήσεις στις τιμές ειδών πρώτης ανάγκης, από τα τρόφιμα μέχρι τα καύσιμα, δεν φαίνεται να έχουν τέλος και δεν χρειάζεται να είναι κανείς προφήτης για να υποθέσει ότι στην πολύ πιθανή περίπτωση επιδείνωσης της διεθνούς κατάστασης θα δείξουν πάλι τα δόντια τους θέτοντας ολοένα και περισσότερους πολίτες στην απόγνωση.

Δεν πιστεύω ότι μπορεί η υπάρχουσα πολιτική σκηνή στην Ελλάδα να δώσει λύση στο πρόβλημα (δεν είμαι καν σίγουρος ότι ενδιαφέρεται να δώσει λύση), αλλά θα αναφέρω κάποια μέτρα που θα περιόριζαν τη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος από τους κάθε φορά εκλεκτούς κουρσάρους του πολιτικού συστήματος. Εστω και τώρα είναι απαραίτητη η έναρξη μιας παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας με στροφή των όποιων γλίσχρων επενδύσεων στον πρωτογενή και στον δευτερογενή τομέα, ώστε να επιχειρηθεί μια σχετική αυτάρκεια με ταυτόχρονη αύξηση της απασχόλησης. Ταυτόχρονα πρέπει να ενταθεί ο αυστηρός έλεγχος των από τον νόμο αρμοδίων αρχών, ανεξάρτητων και κρατικών, ώστε να αποκαλυφθούν οι αθέμιτες πρακτικές τιμολόγησης, μέτρο που με τη σειρά του θα συμβάλει στον περιορισμό της κερδοσκοπίας. Η παροχή επιδομάτων και οι φοροελαφρύνσεις μπορούν να βοηθήσουν, αρκεί να μην είναι οριζόντιες και να μη γίνονται πεδίο πλουτισμού από άλλους επιτήδειους οι οποίοι εκμεταλλεύονται την ασύλληπτη διαφθορά σε όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης. Μόνο με ολοκληρωμένες στρατηγικές μπορεί να αντιμετωπιστεί η κερδοσκοπία και να αποκατασταθεί η ισορροπία στην αγορά.

Φυσικά όλα αυτά είναι πολύ αισιόδοξα και δεν τα συμμερίζομαι, απλώς for the records… Εγώ θα διατηρήσω την εικόνα του μέσου Ελληνα πολίτη που μοιάζει με έναν μουδιασμένο παρατηρητή αυτής της ατέρμονης διαδικασίας κερδοσκοπίας, χωρίς να μπορεί να αντιδράσει. Και την εικόνα μιας χώρας παραδομένης στα ολιγοπώλια, στη φτώχεια και στην κατάθλιψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο