Τελευταία Νέα

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθέτης, παραγωγός οπτικοακουστικών μέσων και πρόεδρος του «Αρχείου Κρήτης».

Ο Γιώργος Σγουράκης γεννήθηκε στα Χανιά και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Δημοσιογραφία και Σκηνοθεσία κινηματογράφου. Αρχικά ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και με ραδιοφωνικές εκπομπές. Από τα μέσα της δεκαετίας του ‘70 υπήρξε παραγωγός και σκηνοθέτης κινηματογραφικών και τηλεοπτικών ταινιών, κυρίως πνευματικού και πολιτιστικού περιεχομένου, με στόχο τη δημιουργία του «εθνικού αρχείου», όπως έχει αποκληθεί η σειρά των αυτοβιογραφιών το «Μονόγραμμα».

Η σειρά, που αποτελείται από 400 ταινίες, είναι από τις μακροβιότερες στην ελληνική τηλεόραση και με 40 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην ΕΡΤ, με την καταγραφή και παρουσίαση των σημαντικότερων προσώπων της πνευματικής, καλλιτεχνικής και κοινωνικής ζωής. Ιδιαίτερη θέση στο έργο του κατέχουν αυτοτελείς ταινίες- μονογραφίες, που δημιούργησε με τη σύζυγό του, Ηρώ Σγουράκη, για προσωπικότητες όπως οι: Νίκος Καζαντζάκης, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Ρίτσος, Στρατηγός Μακρυγιάννης, Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης και οι βιογραφίες Ελευθέριος Βενιζέλος, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής.

«Η απώλεια του Γιώργου Σγουράκη, που μας γεμίζει θλίψη, έρχεται να κλείσει ένα ολόκληρο κεφάλαιο όχι μόνο της ελληνικής τηλεόρασης, αλλά και του πολιτισμού μας», υπογράμμισε η Λίνα Μενδώνη, σε δήλωσή της για τον σκηνοθέτη. Το έργο ζωής του Γιώργου Σγουράκη, το «Μονόγραμμα», θα αποτελεί «εσαεί σημείο αναφοράς, κατέχοντας περίοπτη θέση στην πνευματική κληρονομιά ενός εξαιρετικά πολυσχιδούς ανθρώπου, που μας καταλείπει ένα σπάνιο αρχείο τηλεοπτικών παραγωγών του. Επιτακτικό χρέος η πολύπλευρη ανάδειξή του», τόνισε ακόμα η Λίνα Μενδώνη.

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών αποχαιρέτησε τον σπουδαίο Έλληνα σκηνοθέτη και παραγωγό, υπογραμμίζοντας ότι ο θάνατός του «μας γεμίζει συγκίνηση και υπογραμμίζει ένα ανεκπλήρωτο κενό στον χώρο του ελληνικού πολιτισμού. Ο Γιώργος Σγουράκης υπήρξε πρωτοπόρος της ανανέωσης του ντοκιμαντέρ, με κορυφαία την πολυβραβευμένη εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης “Μονόγραμμα” μια από τις σημαντικότερες σειρές ντοκιμαντέρ, που κάλυψε επί δεκαετίες όλες τις εκφάνσεις του ελληνικού πολιτιστικού τοπίου, με τη συνεργασία δεκάδων νέων Ελλήνων σκηνοθετών υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση τόσο του ίδιου όσο και της γυναίκας του Ηρώς».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο