Στην ανάπαυλα των Χριστουγέννων, εκεί που η αθλητική δράση και το στοίχημα live δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ο Παναθηναϊκός επέλεξε να αλλάξει προπονητή. Ο – κατά γενική ομολογία -πετυχημένος Ιβάν Γιοβάνοβιτς έφυγε εν μια νυκτί, μετά από μια απόφαση της διοίκησης της ομάδας που ο περισσότερος κόσμος δεν περίμενε. Στη θέση του ήρθε ένας προπονητής με όνομα βαρύ, με κατακτήσεις τίτλων (μεταξύ αυτών και το Κύπελλο UEFA του 2000) και μια προσωπικότητα που σίγουρα θα συζητηθεί. Ο Φατίχ Τερίμ είναι ένας άνθρωπος για τον οποίον έχουν ακουστεί πολλά στη χώρα μας και στο εξωτερικό αλλά λίγοι γνωρίζουν λεπτομέρειες για τη ζωή και το έργο του. Ευτυχώς γι αυτούς όμως, το Netflix έχει προλάβει να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα του ένα 4ώρο ντοκιμαντέρ που ρίχνει φως σε ολόκληρη τη ζωή και την καριέρα του κατά πολλούς σημαντικότερου Τούρκου προπονητή όλων των εποχών.
Για τους φίλους του Παναθηναϊκού, η συγκεκριμένη εκπομπή είναι πολύ χρήσιμη. Γιατί αναλύει με μεγάλη λεπτομέρεια τη ζωή, το χαρακτήρα και τη φιλοσοφία του Τούρκου coach. Και ενώ έχουμε δει ήδη τις πρώτες μέρες της εποχής Τερίμ στο Τριφύλλι, που ξεκίνησαν με τη σχετικά άνετη νίκη επί του ΠΑΣ Γιάννενα, θα σας προτρέπαμε να δείτε οπωσδήποτε τη συγκεκριμένη παραγωγή. Ώστε, να γνωρίζετε καλύτερα τι να περιμένετε από το πέρασμα του Φατίχ Τερίμ από την Ελλάδα.
Η σχέση με τους παίκτες
Δεν είναι μόνο οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού ή αυτοί που ασχολούνται με το στοίχημα για το ποδόσφαιρο που θα βρουν χρήσιμο το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ. Ο Τερίμ έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα φιλοσοφία για το άθλημα αλλά και για τους παίκτες. Αν και το show βρίθει από ενδιαφέροντα αποφθέγματα για τη ζωή και το ποδόσφαιρο, εμάς μας έμεινε η φράση του από τα πρώτα επεισόδια, όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε για τα θέματα πειθαρχίας στην ομάδα του. «Δίνω τα κλειδιά στον κλέφτη, για να δω πως αυτός θα κινηθεί». Ξεκάθαρη μομφή γιαυτούς που είναι απείθαρχοι εκτός γηπέδων και πρέπει να γνωρίζουν πως το μάτι του Φατίχ είναι παντού. Και κάτι που συμβαδίζει με την πρώτη του κίνηση μόλις ανέλαβε την ομάδα, δηλαδή να σταματήσει τις διανυκτερεύσεις της αποστολής σε ξενοδοχεία, το βράδυ πριν από τα ματς.
Η ποδοσφαιρική φιλοσοφία
Σίγουρα είναι ένας προπονητής που αγαπάει την πειθαρχία και τη σκληρή δουλειά. Οι ομάδες του πρεσάρουν και αναμφίβολα στο Κορωπί κάποιοι δεν θα δουν με καλό μάτι την αύξηση της έντασης στις προπονήσεις. Όμως είναι ανοιχτός σε καινούργια πράγματα και προτάσεις που μπορεί να βελτιώσουν την αγωνιστική εικόνα του συνόλου. Δεν είναι τυχαίο πως το Netflix αφιέρωσε μεγάλο μέρος του πρώτου επεισοδίου στο να εξετάσει την αλλαγή που έκανε στην τετράδα της άμυνας, σύστημα που άλλαξε το ρου της ιστορίας για τη μεγάλη του αγάπη, τη Γαλατάσαραϊ.
Σε αρκετά σημεία τον είδαμε να αναλύει τους λόγους για τους οποίους προέβη σε κάποιες αμφιλεγόμενες αποφάσεις. Ενώ γίνεται εκτενής αναφορά για το πέρασμά του από την Ιταλία, την περίοδο της καριέρας του για την οποία δέχτηκε τη μεγαλύτερη κριτική. Επειδή πολλά από αυτά τα γεγονότα εκτυλίχτηκαν 20 χρόνια πριν, πολλοί νεότεροι φίλαθλοι ίσως δεν τα θυμούνται. Και καλό θα ήταν να τα δουν, πριν βιαστούν να σχηματίσουν άποψη για το νέο προπονητή, με βάση όσα λένε τα media της χώρας μας αλλά και της Τουρκίας.
Το «ειδικό βάρος»
Εξίσου ενθαρρυντικό για τους φίλους του Παναθηναϊκού είναι και το γεγονός πως με την εξαίρεση της Μίλαν, στις άλλες ομάδες που εργάστηκε ο 70χρονος τεχνικός, παίκτες και οπαδοί φαίνεται να αποδέχτηκαν το σύστημα και τη μεθοδολογία του. Ως coach και ως άνθρωπος. Η αλήθεια είναι πως το ντοκιμαντέρ αναδεικνύει μια πολύπλευρη προσωπικότητα, με ειδικό βάρος που ίσως δε διέθετε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ο οποίος όμως, κρινόμενος στο σύνολο της θητείας, του άφησε πίσω του ένα τρομερό έργο. Και έπαιξε κομβικό ρόλο στην αναμόρφωση της αγωνιστικής εικόνας του Παναθηναϊκού τα τελευταία δύο χρόνια.
Πάντως, δεν είναι τυχαίο πως κατά τη διάρκεια της εκπομπής για τον Τούρκο προπονητή, δέχτηκαν να μιλήσουν στην παραγωγή τα μεγαλύτερα αστέρια του Τουρκικού ποδοσφαίρου, παλιοί παράγοντες, ο Χάτζι, ο Ρούι Κόστα, ο Νούνο Γκόμεζ και πολλοί ακόμα σημαντικοί ποδοσφαιράνθρωποι που δούλεψαν μαζί του.
Το ντοκιμαντέρ αφήνει πολύ έξυπνα να εννοηθεί πως ο Τερίμ είναι ένας πολύ απαιτητικός άνθρωπος. Δεν είναι ούτε σαπουνόπερα, ούτε αγιογραφία. Όπως έχει κάνει σε κάποιες άλλες περιπτώσεις το Netflix (π.χ. στο ντοκιμαντέρ για το Νεϊμάρ). Δείχνει έναν προπονητή που έχει πολύ ισχυρή προσωπικότητα, που δε διστάζει να αμφισβητήσει εδραιωμένες δομές και αντιλήψεις αλλά ταυτόχρονα είναι ανοικτός σε αλλαγές όταν αυτές έχουν νόημα. Και ίσως είναι τελικά αυτό που χρειάζεται το Τριφύλλι για να διεκδικήσει εγχώριους τίτλους και διεθνή καταξίωση.