Τελευταία Νέα

Την ίδια ώρα εμφανίστηκαν και τα πρώτα κενά στην τροφοδοσία της αγοράς: ελλείψεις σε προϊόντα όπως κορυφαίας γαλακτοβιομηχανίας με έδρα τα Τρίκαλα, οι εγκαταστάσεις της οποίας δέχθηκαν, εξαιτίας της κακοκαιρίας μεγάλους όγκους νερού με αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα στην παραγωγή της.
Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες επιχειρήσεις, ανάμεσά τους εταιρεία φυσικού μεταλλικού νερού με έδρα την Καρδίτσα, τυροκομική εταιρεία στη Μαγνησία, αλλά και οινοποιητικές μονάδες, μονάδες μεταποίησης φρούτων και λαχανικών, με αποτέλεσμα η τροφοδοσία για κάποιο διάστημα, να αντιμετωπίσει προβλήματα.

Αλλες πάλι επιχειρήσεις ανησυχούν καθώς με την καταστροφή του ζωικού κεφαλαίου και των καλλιεργειών θα πρέπει να αναζητήσουν άλλες αγορές για τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν.

1 εκατ. στρέμματα κάτω από τα νερά
Κτηνοτρόφοι και γεωργοί είδαν τις σοδειές και τα κοπάδια τους να πνίγονται χωρίς να μπορούν να προβλέψουν την επόμενη ημέρα για τους ίδιους.

«Χιλιάδες ζώα έχουν πνιγεί, ίσως και πάνω από 50.000» λέει ο πρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) Παύλος Σατολιάς, «μαζί τους καλλιέργειες, ζωοτροφές, μηχανήματα.


Η κατάσταση είναι δύσκολη και φυσικά θα υπάρξει αντίκτυπος στη μεταποίηση και στις τιμές.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο στρέμματα γης έχουν πνίγει στα νερά, χωρίς να υπάρχουν ακόμα επίσημα στοιχεία, και η Θεσσαλία που ήταν προμηθευτής τώρα αναζητά προμήθειες η ίδια» αναφέρει και προσθέτει ότι απαιτείται σχέδιο ανασυγκρότησης για να υπάρξει επόμενη ημέρα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Βασικά είδη που παρήγαγε ο Θεσσαλικός κάμπος όπως γάλα, κρέας, σιτηρά, όσπρια, οινοστάφυλα, αμύγδαλα, ακτινίδια, μήλα, λαχανικά, ζωοτροφές είτε καταστράφηκαν στα χωράφια ή στις αποθήκες είτε είναι αδύνατο σύντομα να καλλιεργηθούν.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η Περιφέρεια Θεσσαλίας τροφοδοτούσε την εγχώρια κατανάλωση με το 43,5% των μήλων, το 63% των αχλαδιών, το 34% του σκληρού σιταριού για την παραγωγή ζυμαρικών, το 18,3% του βόειου κρέατος, το 10%της εγχώριας παραγωγής αγελαδινού γάλακτος της χώρας το 22% του πρόβειου και το 16,49% του γίδινου γάλακτος. Τώρα η ζήτηση αυτή θα πρέπει να καλυφθεί ακόμα και από το εξωτερικό.

Το υπουργείο Ανάπτυξης έσπευσε από την πρώτη να προχωρήσει σε επέκταση του πλαφόν στο περιθωρίου κέρδους βασικών και άλλων ειδών όπως τα τρόφιμα, ωστόσο η ενέργεια αυτή δεν μπορεί να ανατρέψει τις αυξήσεις που ενδεχομένως προκύψουν καθώς οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες θα χρειαστεί να καλυφθούν με το όποιο κόστος.

Σχέδιο για αποκατάσταση γονιμότητας του εδάφους

Kαι ενώ ακόμα ο Θεσσαλικός κάμπος βρίσκεται πνιγμένος στις λάσπες και τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν έχουν κοπάσει η άμεση καλλιέργεια των πλημμυρισμένων εκτάσεων, ύστερα από την αποστράγγισή τους, αποτελεί τον στόχο του ΕΛΓΟ-Δήμητρα και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που προχωρούν στην εκπόνηση ειδικού επιστημονικού σχεδίου για την αποκατάσταση της γονιμότητας των εδαφών.

Μάλιστα με επίκεντρο το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας και σε συνεργασία με άλλα Ινστιτούτα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (Εδαφοϋδατικών Πόρων, και Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων), έχουν εκκινήσει ήδη οι εργασίες που βασίζονται και στους ψηφιοποιημένους εδαφολογικούς χάρτες που διαθέτουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο