Απονεμήθηκαν το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022 τα βραβεία Ανθρωπισμού από τον ΣΠΕΚ. Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου/ ΣΠΕΚ και η Κριτική Επιτροπή αποφάσισε να τιμηθούν το 2022 με το ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ οι:
- Η Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, η πρώτη Ελληνίδα Πρύτανης, εκλεγμένη τρεις φορές στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, για την πολυετή ευεργετική συμβολή της στην ίδρυση Πανεπιστημιακού Ιδρύματος και στην αποτελεσματική διοίκησή του, ως Πρύτανης και ως πρότυπο εφαρμογής της Ισότητας Φύλων. Ενίσχυσε οικονομικά τη φιλαναγνωσία και ανέπτυξε επιστημονικές θέσεις για μια Οικονομία ικανή να επιλύει κρίσιμα κοινωνικά θέματα, όπως η ανεργία, η ανάπτυξη νέων, αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, ελλείμματα.
- Ο Κύπρος Νικολαδης, Απόδημος Κύπριος στο Η.Β., για την πολυετή ευεργετική συμβολή του ως Καθηγητής Ιατρός παγκόσμιας εμβέλειας. Θεωρείται ως ο θεμελιωτής του προγεννητικού ελέγχου, της ενδομήτριας ιατρικής και της εμβρυικής χειρουργικής – που έχουν σώσει την υγεία εκατομμυρίων γυναικών, νεογέννητων κι εμβρύων – και ως πρωτοπόρος Διδάσκαλος νέων γενεών ιατρών.
Εκτάκτως και για πρώτη φορά απονέμεται κατά πλειοψηφία από την Κριτική Επιτροπή
Εξέχουσα Διάκριση Για Ανθρωπισμό στον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιο, για την πολυετή ευεργετική συμβολή του ως Αρχιεπίσκοπος, με ανθρωπιστική δράση σε Αλβανία, Βαλκάνια και Αφρική, με προγράμματα στους τομείς φιλανθρωπίας, υγείας, κοινωνικής προνοίας, εκπαιδεύσεως, αγροτικής ανάπτυξης, πολιτισμού και οικολογίας, ευημερίας προσφύγων, κοινωνικής υποδομής, και για τη Συνεργασία των Εκκλησιών για την Ειρήνη και την Πίστη.
Η σύνθεση της Κριτικής Επιτροπής για τον Θεσμό ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ του ΣΠΕΚ ήταν η εξης:
- Πρόεδρος Επιτροπής, Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, Συγγραφέας, Πρόεδρος Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου. • Αντιπρόεδρος Επιτροπής, Πλεμμένος Γιάννης, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Cambridge, Κύριος ερευνητής στο Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητής-σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. • Σολωμού Αιμίλιος, Καθηγητής της Ιστορίας της Εκπαίδευσης και Διευθυντής της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, μέλος, μέλος.
- Χριστοδούλου Νικόλας, Διδάκτωρ Γαλλικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού, Πρόεδρος Ακαδημαϊκού Φοίνικα Γαλλίας στην Ελλάδα, Directeur des examens et des certifications (GC) Institut français de Grèce.
- Χριστιάς Παναγιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής και Κοινωνικής Φιλοσοφίας και Πολιτισμικής Κριτικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, μέλος.
- Δριτσάκη Χάϊδω, Καθηγήτρια, Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Σχολή Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονία, μέλος.
- Ευαγγέλου Άγγελος, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, στον Τομέα Λογοτεχνίας και Πολιτισμού του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος.
- Ξεπαπαδάκου Αύρα, Συντονίστρια Προγράμματος – Μεταπτυχιακές Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό, Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Τμήμα Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, μέλος.
- Σταματόπουλος Ανδρέας, PhDc, MA History | Δημοσιογράφος / Μέλος ΕΣΗΕΜ-Θ, Διευθυντής Ειδήσεων στη Βεργίνα Τηλεόραση, μέλος.
- Γωγώ Γαβριηλίδου, Φιλόλογος, Γλωσσολόγος, Καθηγήτρια στο Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέλος.
Σύμβουλος Θεσμού, και υπεύθυνη για τη διοργάνωση και την επικοινωνία είναι η Σίσσυ Σιγιουλτζή – Ρουκά, Φιλόλογος Α.Π.Θ., Uni. Avignon – δημοσιογράφος Sussex Uni.UK – λογοτέχνις & Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.
Στους βραβευμένους Θα αποδοθεί τιμητικός πάπυρος με το σκεπτικό βράβευσης που θα συνοδεύει τους εκλεκτούς ζωγραφικούς πίνακες του Κύπριου επιστήμονα, συγγραφέα και καλλιτέχνη Ανδρέα Συμεού, που φιλοτεχνήθηκαν ειδικά για το Βραβείο Ανθρωπισμού ΣΠΕΚ 2022 προς τιμή των βραβευμένων. Επιπρόσθετα θα δημιουργηθεί το εργοβιογραφικό τους πορτρέτο στην ΣΠΕΚ ΠΑΙΔΕΙΑ του www.cultural-association.org.
Παράλληλα, ηχητικά αποσπάσματα από ομιλίες, διαλέξεις τους θα αναπαράγονται στο SOLOMOS Web Radio TV του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.
Η Διαδικτυακή Τελετή Βράβευσης μεταδόθηκε ζωντανά σε Ελλάδα, Κύπρο, Ομογένεια, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου Facebook Page, Facebook Team, YouTube, Twitter καθώς και σε ηχητική αναμετάδοση από το SOLOMOS Web Radio TV του ΣΠΕΚ www.cultural association.org. Ειδικό δελτίο τύπου, βίντεο αφιέρωμα και eBook θα δημοσιευθεί στον διαδικτυακό κόμβο του ΣΠΕΚ www.cultural-association.org.