Στις 24 Οκτωβρίου 1929, 19 εκατομμύρια μετοχές άλλαξαν χέρια στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αριθμός ρεκόρ για τα χρηματιστηριακά χρονικά. Ηταν Πέμπτη και έμεινε στην ιστορία ως η Μαύρη Πέμπτη επειδή σηματοδότησε την είσοδο στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που γνώρισε ποτέ ο καπιταλισμός.
Ακολούθησε η Μαύρη Τρίτη λίγες ημέρες αργότερα, στις 29 Οκτωβρίου 1929, όταν ο περιβόητος Dow Jones, o γενικός δείκτης τιμών της Wall Street, έπεσε κατά 12% οδηγώντας στην απόγνωση και τον πανικό εκατομμύρια επιχειρηματίες και μικροεπενδυτές.
Μετά το κραχ ο Dow Jones ανέκαμψε για λίγο στις αρχές του 1930, ξανακυλώντας στη συνέχεια στα χαμηλά του 1932. Η αγορά δεν επέστρεψε στα προ του 1929 επίπεδα πριν από τα τέλη του 1954. Στις 8 Ιουλίου 1932 βρισκόταν σε χαμηλότερο επίπεδο από το 1900.
Η χρηματιστηριακή κρίση, η φούσκα που έσπασε οδήγησε σε τεράστια και παγκόσμια οικονομική κρίση, αυτό που στην Αμερική ονομάστηκε Great Depression οι επιπτώσεις της οποίας αμβλύνθηκαν κάπως με το New Deal του Ρούζβελτ αλλά ξεπεράστηκε μόνο με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Επηρεασμένη από την διεθνή συγκυρία η διεφθαρμένη και τότε Ελλάδα χρεοκόπησε τον Απρίλιο του 1932, μετά από την αποτυχημένη “μάχη της δραχμής” που για ένα εξάμηνο -από τον Σεπτέμβριο του 1931- έδωσε η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου μαζί με τη νεοσυσταθείσα Τράπεζα της Ελλάδος.