Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας αναχωρούν την Τετάρτη 9 Μαρτίου για το Siret της Ρουμανίας, με τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες τους, ώστε να βρεθούν στο πλευρό των ανθρώπων που εκτοπίζονται από την Ουκρανία αναζητώντας ασφάλεια μακριά από τα πυρά του πολέμου.
Η αποστολή, αποτελούμενη από 6 μέλη των Γιατρών του Κόσμου, έχει διερευνητικό χαρακτήρα ώστε να αξιολογήσει και καταγράψει από κοντά τις ανάγκες του πληθυσμού για υλική και ιατρική βοήθεια και να γίνει διασύνδεση της ομάδας με τα διεθνή παραρτήματα των Γιατρών του Κόσμου που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Ρουμανίας, Μολδαβίας και Ουκρανίας. Παράλληλα αυτή η πρώτη αποστολή θα παραδώσει στις αρμόδιες αρχές τη πρώτη παρτίδα υγειονομικού υλικού.
Στις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει και η δεύτερη αποστολή που θα μεταφέρει την ανθρωπιστική βοήθεια που συνεχίζουν να συγκεντρώνουν οι Γιατροί του Κόσμου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αφού αποτελεί πάγια τακτική τους να παραδίδουν οι ίδιοι το υλικό στους πληθυσμούς που το έχουν ανάγκη.
Διαθέτοντας την πολύχρονη εμπειρία από το πεδίο σε ανθρωπιστικές κρίσεις, οι Γιατροί του Κόσμου παρακολουθούν από κοντά τις τρέχουσες εξελίξεις και εντός των συνόρων της Ουκρανίας, ανησυχώντας για τις συνέπειες αυτής της μεγάλης κρίσης που πλήττουν και οδηγούν τον Ουκρανικό λαό, στον προσφυγικό δρόμο. Εκτιμάται πως μέχρι σήμερα παραπάνω από 1.700.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν εγκαταλείψει τη πατρίδα τους αναζητώντας προστασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλες χώρες.
H κατάσταση στη Ρουμανία
Σύμφωνα με τις ρουμανικές αρχές, περισσότεροι από 77.000 άνθρωποι από την Ουκρανία έχουν εισέλθει στη χώρα από την έναρξη της εισβολής μέχρι τις 06/03/2022. Η Ρουμανική Κυβέρνηση εξήγγειλε ότι είναι έτοιμη και μπορεί να υποδεχθεί παραπάνω από 500.000 Ουκρανούς πολίτες.
Στη πλειοψηφία τους, οι Ουκρανοί που εγκαταλείπουν τη χώρα τους, είναι ευάλωτες περιπτώσεις όπως ηλικιωμένα άτομα, μητέρες που ταξιδεύουν με τα παιδιά τους, άτομα με ειδικές ανάγκες, αφού το ουκρανικό κοινοβούλιο κήρυξε στρατιωτικό νόμο, απαγορεύοντας στους άνδρες ηλικίας 18 έως 60 ετών να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Οι πρόσφυγες που έχουν φτάσει στη Ρουμανία, δεν προέρχονται μόνο από τις γειτονικές πόλεις κοντά στα σύνορα αλλά από όλη την Ουκρανία, ενώ ορισμένοι ταξίδευαν δύο με τρεις ημέρες για να διασχίσουν τα σύνορα.
Στο Siret, της Βόρειας Ρουμανίας – το πιο πολυσύχναστο συνοριακό πέρασμα μεταξύ των δύο χωρών – παρατηρούνται μεγάλες αυτοκινητοπομπές άνω των 12 χλμ, ενώ ορισμένοι άνθρωποι περνούν τη νύχτα στα χωράφια, περιμένοντας να περάσουν τα σύνορα.
Στη ρουμανική πλευρά, εκατοντάδες εθελοντές από την κοινωνία των πολιτών, η ρουμανική υπηρεσία πολιτικής προστασίας καθώς και η ρουμανική πυροσβεστική παρέχουν άμεση βοήθεια, όπως τρόφιμα, κάρτες sim κινητής τηλεφωνίας και δωρεάν μεταφορά σε διάφορες πόλεις της Ρουμανίας.
Το σύστημα υγείας όμως φαίνεται να μην μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στις αυξημένες ανάγκες υγείας των Ουκρανών προσφύγων. Οι ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό είναι σημαντικές και υπάρχει έντονη ανησυχία για έξαρση της επιδημίας COVID-19 στη περιοχή.