Mία νέα πολιτική πρωτοβουλία, τον Εξωκοινοβουλευτικό Έλεγχο, εγκαινιάζει η Πλεύση Ελευθερίας και η Επικεφαλής του Κόμματος, Ζωή Κωνσταντοπούλου, με έναυσμα την έναρξη της 3ης Κοινοβουλευτικής Συνόδου της Βουλής και με στόχο: α) τη διαφάνεια και τη λογοδοσία της κυβέρνησης έναντι της κοινωνίας και των πολιτών και β) την προάσπιση της δημοκρατικής λειτουργίας του Πολιτεύματος και των δικαιωμάτων των πολιτών, απέναντι στην προσχηματική λειτουργία του Κοινοβουλίου, εντός του οποίου κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν ενεργούν για τους πολίτες, δεν παράγουν κοινοβουλευτικό έργο, αλλά τηρούν βολικές ισορροπίες.
Στο δεκάλεπτο βίντεο-έναρξη του Εξωκοινοβουλευτικού Ελέγχου, που ήδη αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Πλεύσης Ελευθερίας, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε ότι κάθε 15 ημέρες, η Πλεύση Ελευθερίας θα δίνει στη δημοσιότητα και θα αποστέλλει στην Βουλή ερωτήσεις Εξωκοινοβουλευτικού Ελέγχου, καλώντας τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς να απαντούν, γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας. Αλλά και ενημερώνοντάς τους ότι, στην περίπτωση που δεν θα απαντούν, η Πλεύση Ελευθερίας θα συνεχίσει να υποβάλλει ερωτήσεις και να ζητεί απαντήσεις.
Παράλληλα η Πλεύση Ελευθερίας απευθύνεται στους πολίτες της χώρας και στους Έλληνες της Διασποράς, και τους ζητεί να θέσουν υπ’όψιν της προβλήματα και ζητήματα για τα οποία ζητούν απαντήσεις από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. «Θα είμαστε εμείς η φωνή σας» δηλώνει η Ζωή Κωνσταντοπούλου προς τους πολίτες σε αυτό το προσκλητήριο.
Στην πρώτη παρέμβαση Εξωκοινοβουλευτικού Ελέγχου, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας θέτει δημόσια έξι ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, για τις οποίες ζητεί απαντήσεις:
– Η 1η ερώτηση αφορά τις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου, την εθνική καταστροφή που υπέστη η χώρα, με μεγαλύτερη απώλεια τον Δρυμό της Βόρειας Εύβοιας, τις αναδειχθείσες ελλείψεις εξοπλισμού, μέσων, δυναμικού και σχεδιασμού, αλλά και τις εγκληματικές κυβερνητικές παραλείψεις: Ο πρωθυπουργός ερωτάται, σε ποιες ενέργειες προχώρησε η κυβέρνηση, στο δίμηνο που μεσολάβησε, για την αναδάσωση, τη στήριξη των πληγέντων και την προστασία των αναδασωτέων περιοχών. Επίσης, ποιες παραγγελίες εξοπλισμού πυρόσβεσης και πολιτικής προστασίας έχουν πραγματοποιηθεί και ποιος σχεδιασμός ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού έχει γίνει.
– Η 2η ερώτηση αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ως δηλωθείσα κυβερνητική επιλογή για την Ενέργεια της χώρας. Ο πρωθυπουργός ερωτάται στη βάση ποιων μελετών και ποιου σχεδίου πραγματοποιείται σήμερα η αδειοδότηση τοποθέτησης ανεμογεννητριών, με ποια κριτήρια και με ποιον στόχο. Επίσης ερωτάται αν έχει εξετασθεί στρατηγικά ποιες είναι οι εγχώριες ανάγκες και αν έχει πραγματοποιηθεί σχεδιασμός με κριτήρια περιβαλλοντικά και ενεργειακά, με σεβασμό στα οικοσυστήματα, στην προστασία του φυσικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος ή αν, όπως φαίνεται, χωρεί άναρχη και ανεξέλεγκτη αδειοδότηση προς ικανοποίηση κάθε αιτήσεως και χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό.
– Η 3η ερώτηση αφορά στο εθνικό ζήτημα των γερμανικών οφειλών: Η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπενθυμίζει στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη την προ διετίας δήλωση-απάντησή του σε δημοσιογράφο -στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την Άνγκελα Μέρκελ- ότι «η Ελλάδα έχει κάνει ρηματική διακοίνωση και διατηρεί αξιώσεις». Με βάση αυτήν την προ διετίας δήλωση, ερωτάται ο πρωθυπουργός σε ποιες ενέργειες προχώρησε, στη διετία που μεσολάβησε, για την επιδίωξη των πολεμικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων για τη ναζιστική θηριωδία στην Ελλάδα, τα ολοκαυτώματα σε πόλεις και χωριά, το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, την καταστροφή της παραγωγής και των υποδομών της χώρας, την κλοπή των αρχαιολογικών θησαυρών. Ο πρωθυπουργός καλείται επίσης να απαντήσει για ποιο λόγο οι αξιώσεις αυτές, που έχουν υπολογισθεί σε ύψος 341 δισεκατομμυρίων ευρώ εν έτει 2015 από την Επιτροπή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνέστησε ο σημερινός υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, δεν εγγράφονται στον Προϋπολογισμό της χώρας. Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας ερωτά τον κ. Μητσοτάκη αν σκοπεύει να προβεί σε ενέργειες διεκδίκησης αυτών των αξιώσεων καθώς και αν θα θέσει το μείζον αυτό εθνικό ζήτημα στη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας
– Η 4η ερώτηση αφορά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μετά από 1,5 χρόνο καθεστώτος έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας. Με δεδομένη τη διαπίστωση της ανάγκης γενναίας ενίσχυσης του ΕΣΥ, διαπίστωση στην οποία η ίδια η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός οδηγήθηκαν από τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας, προβαίνοντας και σε σχετικές εξαγγελίες, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ερωτά ποιες ενέργειες έχουν πραγματοποιηθεί για την ενίσχυση του ΕΣΥ και τι κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού έχουν δαπανηθεί για τον σκοπό αυτό, καθώς και ποια αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί σε δημιουργία νέων νοσοκομειακών μονάδων, κέντρων υγείας, κλινών, κλινών ΜΕΘ-ΜΑΦ, ενίσχυση εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού. Ερωτά επίσης τον πρωθυπουργό ποιες αλλαγές και αναπροσαρμογές έγιναν στον Προϋπολογισμό του Κράτους, στον τομέα της Υγείας με βάση τα διδάγματα της πανδημίας.
– Η 5η ερώτηση αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη στάση της κυβέρνησης της ΝΔ, με βάση τις προεκλογικές δηλώσεις του κυβερνώντος κόμματος ότι ήταν αντίθετο στη Συμφωνία. Ο πρωθυπουργός ερωτάται γιατί στα 2 χρόνια της διακυβέρνησής του συνεχίζει να εφαρμόζει τη Συμφωνία και να χρησιμοποιεί τον όρο «Βόρεια Μακεδονία» για τη γείτονα. Αλλά και για την αμήχανη στάση του απέναντι στις περαιτέρω διεκδικήσεις που προβάλλει η γειτονική χώρα, παραβιάζοντας εκείνη τη Συμφωνία που η ελληνική κυβέρνηση τηρεί. Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας ερωτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη πώς συμβιβάζεται αυτή η στάση της κυβέρνησής του με την προάσπιση των εθνικών δικαίων και συμφερόντων και του ζητά, επιπροσθέτως, να απαντήσει γιατί, μέχρι σήμερα, δεν έχει προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
– Η 6η ερώτηση αφορά το εθνικό δικαίωμα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έλαβε την πρωτοβουλία επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια μόνον στο Ιόνιο, ενώ στο Αιγαίο τα χωρικά μας ύδατα παραμένουν στα 6 μίλια. Ο πρωθυπουργός ερωτάται αν είναι στους άμεσους σχεδιασμούς της κυβέρνησης η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο ή αν, αντίθετα, σκοπεύει η κυβέρνηση να αφήσει αυτό το διπλό καθεστώς να παγιωθεί, ενισχύοντας έτσι το επιχείρημα της Τουρκίας ότι «το Αιγαίο είναι κάτι διαφορετικό».