Κείμενα/Φωτογραφίες
Χρύσα Τσεπραηλίδου
Επισκεφθήκαμε τα πιο sweet σημεία της Λιβαδειάς και μάθαμε ποιο είναι το must γλυκό για το καλοκαίρι του 2021. Γνωρίσαμε τους ζαχαροπλάστες που δημιουργούν γευστικά αριστουργήματα στην πόλη και δεν μπορεί κανείς να τους αντισταθεί. Ολοι με μεγάλη πείρα στον χώρο, μας αποκάλυψαν τα μυστικά της επιτυχίας τους. Γνωρίστε τους μαζί μας.
ΕΣΠΕΡΙΑ
Είναι μια ιστορία που ξεκινάει από το 1979 και στάζει γλύκα… Στο ζαχαροπλαστείο Εσπέρια, τον γλυκό αλχημιστή της γεύσης, συναντήσαμε τον κ. Παγάνη, τον ιδρυτή της επιχείρησης, που μας αποκάλυψε την κεντρική ιδέα της ζαχαροπλαστικής θεωρίας του:
«Ένας καλός ζαχαροπλάστης πρέπει να αγαπάει τον πελάτη, να του προσφέρει ό,τι και ο ίδιος θα έβαζε στο πιάτο του, να έχει βαθιά γνώση για τις πρώτες ύλες, δίνοντας τους την έμφαση και τον σεβασμό που τους πρέπει (αρνούμενος πεισματικά τα όποια προκατασκευασμένα από άλλους υλικά). Όπως δεν θα καλέσω ποτέ στο σπίτι μου για γεύμα κάποιον σερβίροντάς του φαγητό από κονσέρβα, έτσι και δεν θα προσφέρω ποτέ στους πελάτες μου τυποποιημένα και χωρίς χαρακτήρα προϊόντα. Δεν μπορείς να μην ζυγίζεις το γάλα, τη σοκολάτα, τη βανίλια, τα μπαχάρια σου, είναι άδικο για αυτά τα υλικά. Πιστεύω στο χειροποίητο και στις ατέλειες. Δεν θα δεις ολόιδια κομμάτια, ακριβώς γιατί η παραγωγή βασίζεται στην ελευθερία και στο συναίσθημα».
Η πρόταση του Εσπέρια για το καλοκαίρι του 2021 είναι το παρφέ παγωτό σε γεύσεις βανίλιας ή σοκολάτας ή και τα δύο μαζί.
Το Εσπέρια συνεχίζει να φροντίζει τις εορταστικές και πιο σημαντικές στιγμές της ζωής μας με τούρτες, γλυκά και παγωτά.
Θα βρείτε το κατάστημα στη Λεωφόρο Παπασπύρου 70. Μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 693 257 0875 και στο https://www.facebook.com/esperiagefsi
DELICE
Ο κ. Αργύρης Μανιάς διατηρεί με την οικογένειά του το ζαχαροπλαστείο Delice, στην οδό Αισχύλου 62, εκεί που το ποτάμι της Ερκυνας απλώνεται και γαληνεύει. Ο ίδιος όμως δεν εφησυχάζει ποτέ, καθώς από το 1987 που έφτιαξε το πρώτο του γλυκό και από το 1992 που ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη ζαχαροπλαστική, παρακολουθεί τις εξελίξεις στην τέχνη της ζαχαροπλαστικής και πειραματίζεται συνεχώς, αναζητώντας την ισορροπία μεταξύ της παράδοσης και των σύγχρονων τεχνικών στη ζαχαροπλαστική. Εδώ και τρία χρόνια ξεκίνησε μια καινούρια επιχείρηση με καινοτόμες ιδέες στα γλυκά. Με την πολύχρονη εμπειρία και συνέπειά του αναλαμβάνει τις πιο γλυκές στιγμές της ζωής μας -γάμους, βαφτίσεις, παιδικά πάρτι κ.ά.- για να μας μείνουν αξέχαστες.
Μας δέχτηκε στο εργαστήριό του όπου και απαθανατίσαμε με τον φακό μας τον τρόπο που δημιουργεί τις προτάσεις του ζαχαροπλαστείου Delice. Για το καλοκαίρι 2021 προτείνει το ξεχωριστό προφιτερόλ που αγάπησαν γενιές και γενιές, το οποίο διαθέτει και σε μορφή παγωτού.
Στο ζαχαροπλαστείο του επίσης θα βρείτε έναν άνετο εξωτερικό χώρο με τραπεζάκια για να κάνετε τη στάση σας και να απολαύσετε τις δημιουργίες του Delice.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 2261181100 καθώς και στο https://www.facebook.com/delicemanias
COOKIES and MORE
Το ζαχαροπλαστείο του Θανάση Καπαρού, δίπλα στην πλατεία, στολίζει τα τελευταία τρία χρόνια με την καλαίσθητη παρουσία του την όχθη του ποταμού Ερκυνα στη Λιβαδειά και προσφέρει την τριαντάχρονη εμπειρία του στον χώρο μέσα από απολαυστικές δημιουργίες που ταξιδεύουν όσους περάσουν την είσοδό του σε ξεχωριστές και πάντα γλυκές διαδρομές. Έχοντας εξυπηρετήσει τόσα χρόνια τους πελάτες του σε όλες τις ευτυχισμένες τους στιγμές, παραμένει και περιμένει να εξυπηρετήσει και εσάς για το γάμο σας, τη βάφτιση του παιδιού σας ή απλά για ένα πάρτι με φίλους.
Με την παγωτομηχανή παραγωγής soft παγωτού δικής του συνταγής, με δικά του υλικά φυλαγμένα στα χρόνια και τραπεζάκια στο μπαλκόνι πάνω από το ποτάμι της Ερκυνας, προσφέρει ένα ευχάριστο διάλειμμα από το βουητό της πόλης μέσα στο κέντρο της Λιβαδειάς. Τα απογεύματα μάλιστα έρχεται αυτό και σας βρίσκει, αφού μπορεί να σας παραδώσει τα γλυκά που επιθυμείτε με ένα τηλεφώνημα στην πόρτα σας.
Για το καλοκαίρι 2021 το ζαχαροπλαστείο Cookies & more… σας προτείνει το παγωτό πορτοκαλόπιτα, ένα παγωτό με γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι και κομμάτια πορτοκαλόπιτας που θα σας οδηγήσει κατευθείαν στις κορυφές της γευστικής απόλαυσης.
Θα βρείτε το κατάστημα στην οδό Λάππα Ιωάννη 8. Τηλέφωνο επικοινωνίας 2261 400022 και https://www.facebook.com/cookiesandmore.lev/
ΧΑΡΙΤΕΣ
Ο Μπάμπης και ο Ηλίας Σωτηρόπουλος είναι τα δύο αδέλφια που ως δεύτερη γενιά συνεχίζουν τη γλυκιά ιστορία που άρχισε να γράφεται στον Ορχομενό το 1977, όταν το πρώτο ζαχαροπλαστείο της οικογενειακής επιχείρησης -αλλά και πρώτο για την πόλη- ξεκίνησε τη λειτουργία του και έγινε αμέσως αγαπημένο στέκι μικρών και μεγάλων. Η ονομασία Χάριτες, εμπνευσμένη από τις Χάριτες της μυθολογίας που ζούσαν στον Ορχομενό, την οποία διατήρησε κι όταν μετεγκαταστάθηκε στη Λιβαδειά το 2007, έγινε σύντομα συνώνυμη της ποιότητας και της επιτυχίας. Τα αδέλφια Σωτηρόπουλοι από το 2012 βρίσκονται πίσω από τις εκλεκτές γλυκές δημιουργίες που θα απολαύσετε σε μια γκάμα που εμπλουτίζεται διαρκώς. Ο κύριος Μπάμπης μάλιστα εξειδικεύτηκε στο παγωτό ταξιδεύοντας συχνά στην Ιταλία για σεμινάρια. Ανάμεσα στις προτάσεις του ζαχαροπλαστείου, ξεχωρίζει το παγωτό προφιτερόλ, συνταγή που εμπνεύστηκε ο ίδιος σαν να είναι το αγαπημένο του παγωτό. Θεωρώ ότι είναι πολύ τυχερός που μπορεί και δημιουργεί τις δικές του προσωπικές γεύσεις.
Σε ερώτησή μου τι είναι η ζαχαροπλαστική για αυτόν, μου απάντησε «Είναι ολόκληρη η ζωή μου. Όταν τα παιδιά έπαιζαν με παιχνίδια, εγώ έπαιζα με ζυμάρια και γλυκά. Να φανταστείς έχω καλύτερο γραφικό χαρακτήρα πάνω στις τούρτες παρά στο χαρτί, τόση εξάσκηση έχω κάνει… Μα πάνω από όλα μου αρέσει».
Το ζαχαροπλαστείο Χάριτες προσφέρει εδώ και χρόνια τα γλυκά του σε διάφορες εκδηλώσεις αφήνοντας την προσωπική σφραγίδα των Χαρίτων και στους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους, ενώ στον ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό του χώρο θα καθίσετε άνετα να φάτε το παγωτό σας.
Θα το βρείτε στην περιοχή του Συνοικισμού της Λιβαδειάς, στην οδό Αισχύλου & Σκούρτων, παράλληλη της οδού Αθηνών. Για πληροφορίες ή παραγγελίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 22610 25236.
Εμείς από την πλευρά μας να σας ευχηθούμε ένα ΓΛΥΚΟ καλοκαίρι 2021, για να βρούμε ξανά τις ισορροπίες μας.
*Οι επιχειρήσεις παρουσιάζονται με αλφαβητική σειρά