Η δραστήρια Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Οίτης έκανε χθες Κυριακή ανοιχτή συνεδρίαση και εξέδωσε Δελτίο Τύπου όπου μεταξύ άλλων αναφέρει:
“Οι προσπάθειες για την ενημέρωση της κοινής γνώμης, της αυτοδιοίκησης και των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών, καθώς και η συγκέντρωση υπογραφών για να πούμε ΟΧΙ στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Οίτη, συνεχίζεται. Στόχος μας είναι η επίσημη ακύρωση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και του αρμόδιου Υπουργείου των αιτήσεων των εταιρειών και να βγει η Οίτη από το κάδρο των αιολικών σταθμών και των ανεμογεννητριών.
Η Οίτη είναι ένας από τους δέκα Εθνικούς Δρυμούς της χώρας και ένας από τους δύο της Περιφέρειας Στερεάς, ο μόνος που σήμερα υφίσταται αυτή την απειλή. Ο σκοπός για τον οποίο οι Εθνικοί Δρυμοί ιδρύθηκαν είναι (α) Να αφεθεί η φύση ελεύθερη, ανεπηρέαστη από εξωτερικές επιδράσεις, να ακολουθήσει τις δικές της διεργασίες. (β) Να διατηρηθεί το φυσικό περιβάλλον για λόγους αισθητικής απόλαυσης και επιστημονικής έρευνας, ανεπηρέαστο από “αναπτυξιακά” προγράμματα. (γ) Να προσφέρουν ευκαιρίες αναψυχής στο κοινό. (δ) Να διατηρηθούν ως βιογενετικά αποθέματα και ζωντανά μουσεία φυσικής ιστορίας για την προαγωγή της έρευνας και της εκπαίδευσης.» [http://wwww.minagric.gr/greek/
Κοινή συνισταμένη των απόψεων των μελών της Κίνησης είναι η θέση υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των αιολικών σταθμών, αλλά με όρους και προϋποθέσεις. Για την Οίτη λέμε ότι στη διαδικασία κατασκευής αυτών των εγκαταστάσεων οι δρόμοι πρόσβασης, τα κτίρια, οι πυλώνες και τα δίκτυα μεταφοράς, το κόψιμο δέντρων, το σκυρόδεμα, οι ίδιες οι ανεμογεννήτριες και η οικολογική αναστάτωση της περιοχής, ακυρώνει τους σκοπούς της ίδρυσης του Εθνικού Δρυμού και το αποτέλεσμα εκτιμάμε πως είναι λιγότερο «πράσινο» από το αντιστάθμισμα της παραγόμενης «καθαρής ενέργειας». Η εγκατάσταση, σε τέτοια μάλιστα υψόμετρα, βλάπτει αισθητικά και ουσιαστικά το ορεινό τοπίο και τον εναλλακτικό τουρισμό της περιοχής, βλάπτει τις προοπτικές μελλοντικής βιώσιμης ανάπτυξης αποτρέποντας ουσιαστικά κάποιους να επενδύσουν στην περιοχή στον τομέα αυτό, επιδρά αρνητικά και καταστροφικά στη χλωρίδα και στην πανίδα στην προστατευόμενη περιοχή NATURA, στη Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά (IBAs) και στον Εθνικό Δρυμό.
Με την πεποίθηση ότι υπάρχουν πολλαπλές ισοδύναμες λύσεις για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας στην περιοχή, επαναλαμβάνουμε ότι η άγρια ζωή και η σπάνια βιοποικιλότητα της Οίτης δεν είναι καταναλωτικό εμπορικό προϊόν μιας χρήσης και ζητάμε την ακύρωση τώρα των αιτήσεων λέγοντας ΟΧΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ!
Η συγκέντρωση υπογραφών συνεχίζεται! Παράκληση Υπογράψτε εδώ και προωθείστε το!!!”