Τελευταία Νέα

Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου
Λιβαδειά, 15 Απριλίου 2019
Αγαπητέ Γιάννη,
σου έχω επανειλημμένως επιστήσει την προσοχή: θα ενημερώνεσαι αποκλειστικά από το viotiaplus.gr, διότι τα fake news και τα κουτσομπολιά καραδοκούν να παρασύρουν ακόμα και τον πιο ψαγμένο αναγνώστη. Σήμερα θα αναγκαστώ να προβώ σε ορισμένες αυστηρές διαψεύσεις. Κι άλλη φορά να ελέγχεις καλύτερα τις πηγές σου.
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ
Δεν συνελήφθη λοιπόν, φίλε μου, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Βοιωτίας με την κατηγορία ότι στο timeline αλλά και στο messenger γλείφει ασυστόλως τελείως αθώους πολίτες με αποτέλεσμα να κολλάει το Facebook. Το εμετικό γλείψιμο δεν είναι ποινικό αδίκημα,  αλλιώς ο συγκεκριμένος θα είχε συλληφθεί από πολύ καιρό έλεγαν αστυνομικές πηγές στο viotiaplus.gr.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Δεν συνελήφθη Ελληνας δήμαρχος να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο ακάου στο Facebook για να επιτίθεται -με καταγέλαστα αποτελέσματα- σε Δημοσιογράφους και να υβρίζει ανυποψίαστους πολίτες. Οι ίδιες αστυνομικές πηγές σχολίαζαν ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα ασφαλείας στη χώρα για να ασχοληθεί η αστυνομία με τους τρόπους που καθένας επιλέγει να καταπολεμήσει την εσωστρέφεια και την απαισιοδοξία του.
ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ
Σου είπαν, μου λες, οι συγγενείς σου από την Αγία Αννα και τον Ζαγαρά κ.λπ. Δεν είναι αξιόπιστες πηγές αυτές, Γιάννη μου. Και όχι, τα βεγγαλικά που αναστάτωσαν τις νότιες συνοικίες της πόλης το Σάββατο το βράδυ δεν ήταν οι πανηγυρισμοί της κας Πούλου για την ανακήρυξη της φίλης της  κας Παπαθωμά ως υποψήφιας περιφερειακής συμβούλου με τον συνδυασμό του Σπανού. Αν και η ρίψη των πυροτεχνημάτων πράγματι συνέπεσε χρονικά με το κοσμοϊστορικό αυτό γεγονός που έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο αλλά και με την παρουσία στην περιοχή της κας δημάρχου, δεν υπάρχει συσχετισμός των δύο περιστάσεων. Τα βεγγαλικά  αφορούσαν άλλο, θετικό αυτό, συμβάν πενήντα μέτρα πιο πάνω.
ΤΑΓΚΑΛΕΓΚΑΣ
Καλή ήταν όντως και η συγκέντρωση και η παρουσία του Γιάννη Ταγκαλέγκα στην ανακοίνωση του ψηφοδελτίου του την προηγούμενη Τετάρτη. Ομως, Γιάννη μου, το ότι εθεάθη την ίδια ώρα ο Παναγιώτης ο Αγνιάδης να ψαρεύει με ένα καλάμι στην πάνω γέφυρα του κολυμβητηρίου σφυρίζοντας αδιάφορα είναι κι αυτό fake news. Ο πρόεδρος είχε σταθεί λίγο προς τα πίσω για να κρατάει τα μπόσικα -και μόνο γι αυτό.
ΚΟΤΣΙΚΩΝΑΣ
Με ενδιαφέρον αναμένεται η ανακοίνωση του ψηφοδελτίου του Νώντα Κοτσικώνα την Τετάρτη από τη Λιβαδειά. Οι φήμες λένε, Γιάννη μου, ότι πρόκειται για το πλέον διευρυμένο ψηφοδέλτιο στην ιστορία της Λαϊκής Συσπείρωσης. Ο Στέλιος ο Θεοδωρόπουλος, η Βάσω η Μαργέλου, η Νατάσα η Κωτσοπούλου και ο Νίκος ο Αποστολίδης είναι μερικά από τα ονόματα που έμαθα ότι θα συστρατευτούν σ’ αυτή την προσπάθεια. Οσο για το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μερικές θεαματικές πρωτοβουλίες, όπως η κατασκευή των μικρών και μεσαίων έργων του Δήμου με αυτεπιστασία, καθώς και η ολική ανακαίνιση με ταυτόχρονη ενεργειακή αναβάθμιση όλων των σχολικών μονάδων -εδώ πονάει πολύ ο Δήμος Λεβαδέων ως γνωστόν.
ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ
Με τον Θανάση τον Καλογρηά και ιδίως με την ευρύτερη οικογένειά του με συνδέουν ιδιαίτερες ανθρώπινες σχέσεις. Το δεδομένο αυτό δεν έχει εμποδίσει τις σκληρές μεταξύ μας συγκρούσεις σε θέματα αιχμής που αφορούν την πόλη, όπως η Λευκή Νύχτα και η Εμποροπανήγυρη. Αλλά ο Θανάσης νομίζω ότι έχει την ευφυΐα να αντιλαμβάνεται ότι ο Δημοσιογράφος δεν μπορεί να έχει φίλους -μια αλήθεια που η κα δήμαρχος δεν είμαι σίγουρος ότι την κατανοεί.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Εχοντας πει αυτά, θα δώσω δίκιο στον Θανάση για το θέμα της φωτογραφίας. Η τήρηση των τύπων αποτελεί ένα είδος πρόνοιας, είναι μια ασπίδα απέναντι στην ανοησία, την απρονοησία, την κακία και την πονηρία καθενός. Στη χώρα και στην πόλη του “δεν βαριέσαι” και του “νταξ μωρέ” και των άλλων βολικών για τους ανεπαρκείς δικαιολογιών, είναι καιρός να επαναπροδιορίσουμε κάποια πρότυπα συμπεριφοράς και διοίκησης, να ξαναβρούμε τις διαδικασίες που σέβονται τους γραπτούς και άγραφους κανόνες.
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ
Τσακίστηκε ο Δήμος Λεβαδέων. Στις 9 Απριλίου δημοσιεύτηκαν Τα Γράμματα από τη Λιβαδειά32, στις 10 το πρωί αχάραγα τα συνεργεία καθάρισαν το δασάκι πάνω από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς (φωτό). Αλλά, Γιάννη μου, το ζήτημα είναι να μην χρειάζεται να το επισημάνει ο Δημοσιογράφος το πρόβλημα για να λυθεί, γιατί τότε οι εντυπώσεις για τη δημοτική αρχή χάνονται. Οπως και τα τιμολόγια.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μότο του viotiaplus.gr και του viotia.blogspot.com, Γιάννη μου, ως γνωστόν παραμένει το εξής: “Ο,τι αξίζει να δημοσιευτεί”. Και τα περισσότερα από όσα δημοσιεύονται δεν αξίζει να δημοσιευτούν. Πιστός σ’ αυτό το υποχρεωτικό όριο, δεν ασχολούμαι και δεν πρόκειται να ασχοληθώ με τις προεκλογικές υποσχέσεις και δηλώσεις -διότι φρονώ ότι έχω υποχρέωση να μεταφέρω ειδήσεις αλλά όχι ανοησίες ασχέτως αν εκπορεύονται από καλές ή από κακές προθέσεις. Δεν μπορώ φυσικά να αναπαράγω τις σωτήριες ιδέες του υποψηφίου με τον συνδυασμό “ΘαΣουΠωΔυοΨεματα”, τις οριστικές αποφάσεις του φερέλπιδος υποψηφίου δημάρχου της Ανω Ραχούλας  να σώσει την Ευρώπη,  ούτε τις δηλώσεις της κας Πούλου π.χ. για εκβιασμούς και συνωμοσίες. Αυτά είναι για πολιτικά έφηβους -που παραδέχομαι ότι είναι αρκετοί.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ2
Ομως εφόσον υπάρχουν ενδιαφερόμενοι που το ζητούν, δεν θα αφήσουμε αυτή τη διάσταση του μικρορεπορτάζ έξω, απλώς θα την αναθέσουμε στο ανιψάκι μου, τον 16χρονο Πλούταρχο. Το τομαράκι υποσχέθηκε να μου γράψει μερικές επιστολές για τα όσα λέει η πιάτσα, στα καφενεία και στα μπαρ, στα σχολεία και στα γυμναστήρια. Είναι αμερόληπτος γιατί δεν ψηφίζει και είναι σίγουρο ότι θα κάνει καλή δουλειά καθώς υλικό υπάρχει άφθονο. Φυσικά αναμένω να φάει και σότο σε μια κοινωνία που κινείται μέσα από τη συκοφαντία και τη διαβολή. Αλλά περιμένω με ανυπομονησία το πρώτο του γράμμα για να βγάλουμε όλοι μας ασφαλέστερα συμπεράσματα.
ΤΖΟΥΛΙΑΝ ΑΣΑΝΖ
Ο άνθρωπος είναι ένας ήρωας, Γιάννη μου. Οχι μόνο ως Δημοσιογράφος, αλλά κυρίως ως άνθρωπος. Δεν έχει σημασία τι θα του κάνουν. Αυτός έπραξε το καθήκον του: προσπάθησε να ανοίξει τα μάτια των σκλάβων. Θα μου πεις, γιατί δεν παίρνεις τη θέση του να συνεχιστεί η αιώνια σκυταλοδρομία, η αέναη μάχη ανάμεσα στη λήθη και την ελευθερία; Θα σου πω φίλε: Γιατί φοβάμαι.
Ταύτα και μένω
Δ.Λ.

One thought on “Γράμματα από τη Λιβαδειά33

  1. Ο/Η Ροζαλία λέει:

    Το μόνο που έχει αισθητική και πάσης φύσεως αξία στα βεγγαλικά είναι αν πρόκειται για τα “βεγγαλικά σου μάτια”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο