Ποινική έρευνα ξεκίνησε η Εισαγγελία Διαφθοράς με αφορμή τους ισχυρισμούς πρώην κορυφαίου στελέχους γαλλικής εταιρείας αμυντικών συστημάτων, ο οποίος άφησε υπόνοιες ότι για την σύμβαση που αφορούσε την ασφάλεια των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 «χρηματίστηκε ακόμη και ο τότε πρωθυπουργός» Κώστας Σημίτης.
Μετά από παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, οι εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν σχηματίσει δικογραφία με αντικείμενο όσα φέρεται να ισχυρίστηκε και μάλιστα εδώ και δέκα χρόνια, ο πρώην πρόεδρος της γαλλικής εταιρείας Thales Engineering & Consulting, η οποία το 2003 είχε αναλάβει το έργο του εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών τύπου Standard του Πολεμικού Ναυτικού.
Ο άλλοτε επικεφαλής της εταιρείας, σύμφωνα με πλήθος δημοσιευμάτων, φέρεται να υποστήριξε ενώπιον των Αρχών της πατρίδας του, ότι η THALES ουσιαστικά έχασε στο διαγωνισμό για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (C4I) γιατί η αμερικανική εταιρεία στην οποία κατακυρώθηκε το έργο, δωροδόκησε σε… ανώτατο επίπεδο την τότε κυβέρνηση Σημίτη.
Μάλιστα το εν λόγω κορυφαίο στέλεχος της THALES, σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί, ισχυρίστηκε σε Γάλλους εισαγγελείς ότι ο έλληνας πρόεδρος της Thales International Greece, κατά την επίμαχη περίοδο, του είχε αναφέρει ότι το έργο της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων το έχασαν γιατί «δωροδόκησαν χαμηλά».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γάλλος πρώην επικεφαλής της THALES υποστηρίζει ότι η ακριβής φράση του προέδρου του ελληνικού τμήματος της εταιρείας ήταν: «Χάσαμε την αγορά αυτή επειδή δωροδοκήσαμε χαμηλά, ενώ οι Αμερικανοί στόχευσαν τον υπουργό Εσωτερικών και τον πρωθυπουργό». Στην κατάθεση αυτή ο Γάλλος φέρεται επίσης να υποστηρίζει ότι η αμερικανική Saic -που τελικώς ανέλαβε το C4I- υποστηριζόταν από τον τότε αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι.
Η επίμαχη κατάθεση φαίνεται να ήταν στη διάθεση της Δικαιοσύνης από το 2006, όταν και είχε αποσταλεί μαζί με άλλα έγγραφα σε αίτημα δικαστικής συνδρομής που είχαν υποβάλει οι γαλλικές αρχές στην Ελλάδα, στο πλαίσιο έρευνας που έκαναν για πρακτικές διαφθοράς από την THALES.
Ωστόσο, όπως φαίνεται, δεν είχε αξιολογηθεί επαρκώς μέχρι πριν λίγο καιρό οπότε, με αφορμή δημοσιεύματα, η κ. Δημητρίου έδωσε εντολή να ερευνηθεί η βασιμότητα όσων διαλαμβάνονται στον φάκελο αυτό.
Ο άλλοτε επικεφαλής της γαλλικής εταιρείας στην επίμαχη κατάθεση του, είχε αναφερθεί ευθέως και σε χρηματισμούς που έλαβαν χώρα και για τη σύμβαση σχετικά με τις φρεγάτες.
Η σύμβαση τιμήματος περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ με κύριο ανάδοχο τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ και κύριο υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDERLAND B.V., υπογράφηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2003 από τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου μετά από έγκριση του ΚΥΣΕΑ.
Ο Γάλλος φαίνεται να έχει υποστηρίξει ότι ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της THALES του είπε ότι για την σύμβαση για τις φρεγάτες «έπρεπε να δώσουμε μια προμήθεια 7%-10% για τον έλληνα υπουργό Άμυνας».
Να σημειωθεί ότι οι Εισαγγελείς Διαφθοράς είχαν διενεργήσει έφοδο σε χώρο του Έλληνα επικεφαλής της THALES Greece και είχαν κατασχέσει ηλεκτρονικά στοιχεία και έγγραφα.