Η κατάθεση του κ. Σαλμά θεωρείται από τους εισαγγελείς Διαφθοράς σημαντική, καθώς ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας το 2012, είχε παραγγείλει την διενέργεια ελέγχου για μη διαφανείς διαδικασίες στη φαρμακευτική εταιρεία. Η αρχική εντολή του τότε υπουργού, ήταν η υπόθεση να ερευνηθεί εντός 90 ημερών, διαδικασία που δεν τηρήθηκε, καθώς τα όργανα που είχαν την αρμοδιότητα ελέγχου, μέσα σε λίγες μόνο ημέρες είχαν παραδώσει πόρισμα 8 σελίδων. Ο κ. Σαλμάς τότε είχε αναθέσει στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να ερευνήσει την υπόθεση, χαρακτηρίζοντας το 8σέλιδο πόρισμα «ανεπαρκές και συγκαλυπτικό». Τον Ιανουάριο του 2013 υποβλήθηκε νέο πόρισμα, το οποίο όμως φέρεται να μην κατέληξε ποτέ στον εισαγγελέα.
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρία τέθηκε στο στόχαστρο της Εισαγγελίας Διαφθοράς μετά τον φάκελο που παρέδωσε στις δικαστικές αρχές, πριν τα Χριστούγεννα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, με σκοπό να ερευνηθούν δεκάδες δημοσιεύματα και καταγγελίες για εκτεταμένη διαφθορά με δωροδοκίες κρατικών στελεχών και άλλες ενέργειες της φαρμακοβιομηχανίας. Η εταιρία ελέγχεται και από τις αμερικανικές αρχές προς τις οποίες απευθύνθηκαν δύο Έλληνες, στελέχη της Novartis, εκθέτοντας στοιχεία δωροδοκιών και αδιαφανών διαδικασιών της φαρμακοβιομηχανίας. Η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει ήδη ζητήσει μέσω δικαστικής συνδρομής τα στοιχεία των αρχών των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά «το ελληνικό σκέλος της υπόθεσης Novartis» που σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις είναι ανάλογο ή και πιο εκτεταμένο από την υπόθεση της SIEMENS.
Πριν λίγες ημέρες, μεγάλη έρευνα για τα οικονομικά και φορολογικά στοιχεία της εταιρίας ξεκίνησαν και οι οικονομικοί εισαγγελείς.
Πηγή: ΑΜΠΕ