του Δημήτρη Λάμπρου
Συνεχίζουμε το αφιέρωμα στις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείες που επέδειξαν αντοχή στην πρωτοφανής έντασης ύφεση που πλήττει από το 2009 την ελληνική οικονομία (εδώ το πρώτο μέρος Οι εισηγμένες που άντεξαν στην κρίση-Μέρος Α’). Ολες οι προβλέψεις (Η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 2,7% για το 2017) και οι ενδείξεις διαμορφώνουν ένα σκηνικό ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας το 2017. Tο νόημα αυτής της σειράς των άρθρων είναι ότι στην περίπτωση που η πρόγνωση επαληθευτεί στο Χ.Α. οι τιμές θα προσαρμοστούν γρηγορότερα στις θετικές προσδοκίες ειδικότερα για τις εταιρείες εκείνες που αντεπεξήλθαν με επιτυχία στην πρόκληση της επταετούς ύφεσης. Με βάση το κλείσιμο της περασμένης Πέμπτης και σύμφωνα με τον πίνακα που κατάρτισε για εμάς ευγενικά η SIGNET AEEΔ ας δούμε επτά ακόμη εταιρείες που κατά τη γνώμη μας άντεξαν στην κρίση και έχουν δυνατότητες να εκμεταλλευτούν την ενδεχόμενη αλλαγή κλίματος στην οικονομική πραγματικότητα.
Η ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ είναι μια από τις εταιρείες που ωφελείται κατεξοχήν από τη συνεχιζόμενη αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα. Η ΑΡΑΙΓ έχει υψηλές μερισματικές αποδόσεις και σταθερή δραστηριότητα. Οι προοπτικές της στην περίπτωση διαφυγής της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση κρίνονται θετικές.
Η ΜΕΤΚΑ αποτελεί διαχρονικά μια από τις πλέον σταθερές επιλογές των επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της προέρχεται από το εξωτερικό, όπου δραστηριοποιείται με αξιοσημείωτη επιτυχία. Στα συν της ΜΕΤΚΑ ο χαμηλός δανεισμός, η υψηλή ρευστότητα και οι καλές μερισματικές αποδόσεις.
Η ΛΑΜΔΑ, μετά την οριστική δρομολόγηση του μεγάλου πρότζεκτ στο Ελληνικό, ενσωματώνει υψηλές προσδοκίες και προοπτικές μεγάλων κερδών τα επόμενα χρόνια.
Ο ΣΑΡΑΝΤΗΣ είναι μια από τις ελάχιστες εισηγμένες ελληνικές επιχειρήσεις λιανικής που άντεξε στο τοξικό οικονομικό περιβάλλον της τελευταίας επταετίας. Τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας είναι ενθαρρυντικά και αν η κατάσταση βελτιωθεί, οι δυνατότητες και οι προοπτικές φαίνονται πολύ μεγάλες.
Ο ΟΛΠ ανεξαρτήτως του παρελθόντος του είναι μια από τις καλύτερες ελληνικές σε στρατηγικό επίπεδο επιχειρήσεις. Η εξαγορά από τους Κινέζους της COSCO στα 22 ευρώ ανά μετοχή και η δέσμευσή τους για επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ προσδίδουν δυναμική στην εταιρεία και στη μετοχή.
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (ΤΕΝΕΡΓ) δραστηριοποιείται ως γνωστόν στον κλάδο της ενέργειας, ο οποίος υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις θα αποτελέσει έναν από τους κλάδους που θα πρωτοστατήσουν σε ενδεχόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, καθώς το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας στον ενεργειακό τομέα έχει ακόμα να προσφέρει πολλά. η ΤΕΝΕΡΓ είναι καλά τοποθετημένη στην αγορά και έχει ικανοποιητική μερισματική απόδοση.
Τέλος, η ΕΧΑΕ έχει μικρό δανεισμό σε σχέση με το ταμείο της, ενώ η προσπάθεια που γίνεται για το άνοιγμα της αγοράς ομολόγων ελληνικών εταιρειών, καθώς και η ενδεχόμενη ενίσχυση του τζίρου, θεωρείται ότι θα αυξήσουν την απόδοσή της.
Υπάρχουν κι άλλες αξιόλογες εταιρείες στο ταμπλό του ΧΑ, όμως οι δεκαεπτά που παρουσιάσαμε είναι εκείνες που κατά τη γνώμη μας εμφανίζουν τα ισχυρότερα θεμελιώδη μεγέθη και τις μεγαλύτερες προοπτικές στην περίπτωση που η Ελλάδα κατορθώσει να αναστρέψει το θανατηφόρο καθοδικό σπιράλ της ύφεσης. Σε καμία περίπτωση και τα δύο άρθρα δεν αποτελούν σύσταση ή προτροπή για την αγορά μετοχών. Είναι όμως μια χρήσιμη αποτίμηση, γιατί όπως συμβαίνει σε πολλά πράγματα στη ζωή… και οι καλές εταιρείες στις δυσκολίες φαίνονται.