Του Δημήτρη Γ. Απόκη*
Σε λίγες ώρες στο Πανεπιστήμιο Hofstra της Νέας Υόρκης, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την Προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ θα συναντήσει την αντίπαλό του, υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον για την πρώτη από τις τρεις, τηλεοπτική μονομαχία τους. Η επικρατούσα άποψη είναι ότι η κυρία Κλίντον, πηγαίνει σε αυτή τη μονομαχία με πλεονέκτημα έναντι του κ. Τραμπ. Η άποψη αυτή αν και λογική, μπορεί εύκολα να αμφισβητηθεί για ένα απλούστατο λόγο. Η Χίλαρι Κλίντον έχει πεπραγμένα για να κριθεί και να ερωτηθεί. Τα περισσότερα από αυτά είναι γεμάτα προβλήματα και ορισμένα από αυτά έχουν και οσμή σκανδάλου.
Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας maverick υποψήφιος, ο οποίος προέρχεται εκτός πολιτικής. Δεν έχει πολιτικά πεπραγμένα και πολιτικό παρελθόν για να τον στριμώξουν. Αναμφίβολα, σε μια εκλογή που κρίνεται ποιος θα είναι ο ηγέτης του ελεύθερου κόσμου, η εμπειρία και τα πεπραγμένα είναι συνήθως ένα βασικό κριτήριο και εάν δεν είναι προβληματικό, λειτουργεί θετικά στα μάτια και την απόφαση των ψηφοφόρων. Στην περίπτωση της Χίλαρι Κλίντον, δυστυχώς για αυτήν, όταν τα πεπραγμένα της, κυρίως ο Υπουργός Εξωτερικών του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και ως εκλεγμένη Γερουσιαστής από την πολιτεία της Νέας Υόρκης, περιλαμβάνουν, ψήφο υπέρ του καθόλου δημοφιλούς πολέμου στο Ιράκ, το ότι ηγείτο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις καταστροφικές πολιτικές στη Συρία και τη Λιβύη (στη Λιβύη οι ΗΠΑ έχασαν τον Πρέσβη τους και άλλα στελέχη στα τραγικά γεγονότα στη Βεγγάζη), αλλά και το σκάνδαλο με τα άκρως απόρρητα e-mail που συνεχίζει και θα συνεχίζει να την κυνηγάει. Με βάση αυτή την εικόνα μάλλον θα ήταν καλύτερο για αυτήν να μην είχε εμπειρία και πεπραγμένα. Και καλό θα είναι να μην ξεχνάμε και τις σκιές που έχουν δημιουργηθεί γύρω από την κατάσταση της υγείας της, μετά την κατάρρευσή της στην εκδήλωση για την επέτειο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, στη Νέα Υόρκη.
Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι η πρώην Υπουργός Εξωτερικών, έχει αρκετά πλεονεκτήματα προσερχόμενη στη μονομαχία. Ταυτόχρονα, Ο Ντόναλντ Τράμπ, έχει τα δικά του πλεονεκτήματα, όπως απέδειξε πρόσφατα στο Φόρουμ Εθνικής Ασφάλειας που οργάνωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC. Σε αυτό το Φόρουμ, μπορεί οι δυο υποψήφιοι να μην βρίσκονταν ταυτόχρονα στην σκηνή, ο ένας απέναντι στον άλλον, αλλά ήταν ότι πιο κοντινό σε Debate, μεταξύ των δυο έχει υπάρξει μέχρι σήμερα. Κατά γενική ο ομολογία ο κ. Τραμπ κέρδισε τις εντυπώσεις και αυτό πρέπει να δημιουργεί ανησυχία στο επιτελείο της κ. Κλίντον και την ίδια. Επίσης, δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνάει, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, στην ουσία κέρδισε όλες τις τηλεοπτικές μονομαχίες με τους πολύ πιο έμπειρους 16 αντιπάλους τους για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.
Μια αναδρομή στην πρόσφατη ιστορία των τηλεοπτικών αναμετρήσεων μεταξύ των μονομάχων για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, αποδεικνύει ότι ο υποψήφιος με την λιγότερη πολιτική εμπειρία και πεπραγμένα, ήταν αυτός που κέρδισε τα Debates. Το 2008 ο Μπαράκ Ομπάμα, ήταν σχολιαρόπαιδο μπροστά στην εμπειρία του αντιπάλου του Τζαν Μακέιν. Το 2000 ο Τζορτζ W. Μπους ήταν μακράν λιγότερο έμπειρος του Αντιπροέδρου τότε και πρώην Γερουσιαστή, Αλ Γκορ. Το 1992, Ο Μπιλ Κλίντον νεαρός τότε κυβερνήτης της πολιτείας του Αρκάνσας και με σωρεία προσωπικών προβλημάτων, κέρδισε τον Πατρίκιο της πολιτικής και εν ενεργεία Πρόεδρο, Τζορτζ H. W. Μπους. Ακόμη πιο πίσω ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν η νίκη του Τζον Κένεντι, νεαρού τότε Γερουσιαστή, από την πολιτεία της Μασαχουσέτης, έναντι του εξαιρετικά έμπειρου τότε Αντιπροέδρου, Ρίτσαρντ Νίξον, στην πρώτη στην ιστορία τηλεοπτική αναμέτρηση υποψηφίων για την προεδρία. Η ιστορία είναι, χωρίς αμφισβήτηση, με το μέρος του λιγότερου έμπειρου. Ο παράγοντας άγνωστο είναι μεγάλο πλεονέκτημα. Ο κ. Τραμπ μπορεί να πει ότι θέλει, να υποσχεθεί ότι θέλει και κανείς δεν έχει τη δυνατότητα να τον αμφισβητήσει ανατρέχοντας στα πεπραγμένα του και την εμπειρία του. Η Χίλαρι Κλίντον, από την εποχή που ο σύζυγός της, Μπιλ Κλίντον, εκλέχθηκε Πρόεδρος το 1992 και ήταν Πρώτη Κυρία, έχει άμεση εμπλοκή στην πολιτική σκηνή και πεπραγμένα που πηγαίνουν 24 χρόνια πίσω.
Σχεδόν στο σύνολό τους, τα πεπραγμένα αυτά θεωρούνται το λιγότερο προβληματικά και κυρίως αποτυχημένα. Κανείς από τους υποστηρικτές της, το επιτελείο της, αλλά και την ίδια δεν επιθυμεί, στην ουσία, να αναφέρεται σε αυτά και θα προτιμούσε να μην υπήρχαν. Ο κ. Τραμπ, διαθέτει και το προσόν ότι λατρεύει την κάμερα και ζει για την τηλεόραση. Πολλοί, εκτός των ΗΠΑ, μπορεί να μην το γνωρίζουν αλλά είχε για χρόνια ένα εξαιρετικά επιτυχημένο σόου στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, με τον τίτλο “Apprentice”. Έχει αποδείξει, ότι είναι μάστερ στο χειρισμό και την εκμετάλλευση του συστήματος τον μέσων μαζικής ενημέρωσης με αποτέλεσμα να έχουν βγει όλοι στα κάγκελα για τον τρόπο που τους χειρίζεται και για το γεγονός ότι παρά τις μαζικές επιθέσεις τους, ο «Τεφλόν Ντόναλντ» παραμένει αλώβητος. Βέβαια, πάντα υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας και η γκάφα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί σε μια μονομαχία η οποία θα μεταδίδεται σε ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον υπόλοιπο κόσμο. Αναμένεται να είναι η τηλεοπτική αναμέτρηση με την μεγαλύτερη τηλεθέαση όλων των εποχών.
Μια γκάφα και ένα αναπάντεχο γεγονός μπορεί, παρά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των υποψηφίων, να κάνει τη διαφορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρώτη στην ιστορία τηλεοπτική αναμέτρηση Κένεντι – Νίξον. Ο Ρίτσαρντ Νίξον εκείνη την ημέρα ήταν αδιάθετος με πυρετό και ίδρωνε συνεχώς. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο Τζον Κένεντι να κερδίσει τις εντυπώσεις και το Debate σε όσους το είδαν στην τηλεόραση. Όσοι το άκουσαν στο ραδιόφωνο έδωσαν τη νίκη στον Νίξον με συντριπτική μάλιστα διαφορά. Το αναπάντεχο στην τηλεόραση δεν συγχωρείται. Στην αποψινή τηλεοπτική μονομαχία, αλλά και στις εκλογές η Χίλαρι Κλίντον πάει έχοντας, σύμφωνα με την επικρατούσα συστημική άποψη, το πλεονέκτημα. Παρόλα αυτά, καλό θα είναι να δει κανείς και το πλεονέκτημα του νέου χωρίς τροφή για αποδόμηση, Ντόναλντ Τραμπ. Η συνέχεια επί της οθόνης.
Ο Δημήτρης Γ. Απόκης είναι Διεθνολόγος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, και Δημοσιογράφος.
Πηγή: Τράμπ εναντίον Κλίντον, το πρώτο Debate: Οι δύο μονομάχοι τα παίζουν όλα για όλα… http://mignatiou.com/2016/09/trab-enantion-klinton-to-proto-diskolo-debate-i-dio-monamachi-ta-pezoun-ola-gia-ola/