Της Μαρίας Σμιλίδου
Η Alibaba Group δεν είναι απλώς μια εταιρεία κολοσσός . Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου παγκοσμίως και πρωτοπόρος σε μια εποχή που γκρεμίζει την παραδοσιακή έννοια του καταστήματος και παγκοσμιοποιεί το εμπόριο μέσω του διαδικτύου. Τα τρία βασικά e-commerce sites της, Taobao, Tmall και Alibaba.com, υπολογίζεται ότι έχουν δισεκατομμύρια χρήστες και φιλοξενούν εκατομμύρια εμπόρων και επιχειρήσεων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η αξία της Αlibaba σύμφωνα με το Forbes αποτιμάται σε 27,9 δισεκατομμύρια δολάρια!
Η πρώτη επαφή του ιδρυτή της Alibaba, Jack Ma, με την ελληνική κυβέρνηση και εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου, έγινε στις αρχές Ιουλίου κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο. Ο μικρόσωμος Μa με την παγκόσμια «εμβέλεια», έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον καθώς σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες είναι μελετητής της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και τρέφει αισθήματα θαυμασμού για τις ομορφιές της χώρας μας. Στις 14 Σεπτεμβρίου λοιπόν σε εκδήλωση την οποία διοργανώνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας με την υποστήριξη του ελληνο- κινεζικού επιμελητηρίου, οι άνθρωποι της Alibaba θα παρουσιάσουν στους Έλληνες επαγγελματίες τους τρόπους προώθησης των προϊόντων τους στο εξωτερικό και την κινεζική αγορά. Πάνω από 400 επαγγελματίες από τον κλάδο των εξαγωγών και του τουρισμού, έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή.
Τα νούμερα, τα μεγέθη και οι …δυνάμει συνέργειες από τις οποίες θα μπορούσαν δυνητικά να επωφεληθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι το …τυράκι στην κινεζική φάκα. Μια φάκα που προσφέρεται για εντυπωσιασμό μεταξύ των μελών του εμπορικού κόσμου και βεβαίως προς πολιτική εκμετάλλευση. Όσοι όμως γνωρίζουν από μέσα τα πράγματα κάνουν λόγο για .. όνειρα θερινής νυκτός ! «Οι Κινέζοι πωλούν πολύ ακριβά την επιχειρηματική αντιπροσώπευση που προσφέρουν», προειδοποιούν άνθρωποι με εμπειρία στις συνεργασίες μαζί τους. «Οι εγγυήσεις που ζητούν για να δώσουν αντιπροσώπευση μέσω της πλατφόρμας Αlibaba είναι από 10.000 ευρώ, αλλά πιο σκληρά είναι τα διαπιστευτήρια που απαιτούν για επαρκείς αποθήκες, σωστή διανομή του προϊόντος και σωστούς χρόνους παράδοσης» αποκαλύπτουν οι ίδιες πηγές.
Ουσιαστικά οι 35 εταιρείες της Alibaba Group αποτελούν μια πόρτα για τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο. Μια πόρτα στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Ο όμιλος αναζητά φθηνά προϊόντα και άριστη εξυπηρέτηση των δισεκατομμυρίων πελατών του. Η ελληνική επιχείρηση είναι έτοιμη να ανταποκριθεί με συνέπεια σε αυτά τα μεγέθη; Έχει ωριμάσει αρκετά ώστε οι δυνάμεις εντός συνόρων να εργαστούν και το κυριότερο να συν- εργαστούν πάνω σε αυτήν την κατεύθυνση;
Με αυτά τα δεδομένα το «τζίνι του ηλεκτρονικού εμπορίου» είναι εδώ. Εμείς θα κάνουμε τις τρεις ευχές;
Η χρηματιστηριακή αξία
Τον Σεπτέμβριο του 2014 στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ,παγκόσμιο ρεκόρ έκανε η κινεζική Alibaba Group Holding όταν «έπεσαν στα πόδια της» 25 δισ. δολάρια από την πρώτη δημόσια προφορά μετοχών της. Εκείνη την ημέρα η μετοχή άνοιξε στα 92,7 δολάρια, έναντι της τιμής διάθεσης των 68 δολαρίων, δηλαδή κατά 36% υψηλότερα. H μετοχή της Alibaba έκλεισε με άνοδο 38% στα 93,89 δολάρια.