Τελευταία Νέα

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάνθηκε ότι το απόρρητο κινδυνεύει, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει πολλές ψηφιακές εταιρείες να επανεξετάσουν τις δραστηριότητές τους.

Τα προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων που κρατούν αμερικανικές online εταιρείες τεχνολογίας δεν είναι ασφαλή από υποκλοπή από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, απεφάνθη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε μια απόφαση-ορόσημο που πλήττει το Facebook, τη Google, την Amazon και πολλές άλλες εταιρείες του είδους.

Το δικαστήριο στο Λουξεμβούργο έκρινε ότι οι κανόνες ασφαλείας ΕΕ-ΗΠΑ που διέπουν την «παρακράτηση δεδομένων των Ευρωπαίων» από επιχειρήσεις των ΗΠΑ είναι άκυροι, δυσκολεύοντας τις εμπορικές σχέσεις και επηρεάζοντας επίσης τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για μια φιλόδοξη συμφωνία διατλαντικού εμπορίου μεταξύ της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών. Το Δικαστήριο, τα πορίσματα του οποίου είναι δεσμευτικά για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, αποφάνθηκε την Τρίτη ότι: «Το καθεστώς των Ηνωμένων Πολιτειών… επιτρέπει παρεμβολές από τις δημόσιες αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών στα θεμελιώδη δικαιώματα των προσώπων…»

Η ετυμηγορία θεωρείται ένα άμεσο αποτέλεσμα των αποκαλύψεων του Έντουαρντ Σνόουντεν, σχετικά με το πώς η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ εξασφάλιζε μαζική πρόσβαση σε δεδομένα που κρατούσαν οι μεγάλοι διαδικτυακοί servers και επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών στις ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα, ένας Αυστριακός δικηγόρος ονόματι Μαξιμίλιαν Σρεμς μήνυσε το Facebook στην Ιρλανδία, υποστηρίζοντας πως το site κοινωνικής δικτύωσης παραβίαζε την ιδιωτικής ζωή του, διατηρώντας τα δεδομένα του στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου και υλικού που ο ίδιος είχε διαγράψει.

Η απόφαση θα αναγκάσει τις εταιρείες που εμπλέκονται να επανεξετάσουν τις δραστηριότητές τους και να μεταφέρουν μέρος των δραστηριοτήτων τους, ενώ δημιουργεί μεγάλη νομική αβεβαιότητα μεταξύ των 4.400 ευρωπαϊκών εταιρειών που χρησιμοποιούν τους κανόνες ασφαλείας για τη μεταφορά δεδομένων των πελατών στις ΗΠΑ. Ο ίδιος ο

Σνόουντεν χαιρέτισε την απόφαση, στέλνοντας το εξής μήνυμα στο Twitter: «Το Ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης μόλις κατέρριψε έναν νόμο που παρακάμπτεται καθημερινά για λόγους παρακολούθησης. Όλοι μας αισθανόμαστε πιο ασφαλείς τώρα. Συγχαρητήρια Μαξ Σρεμς. Άλλαξες τον κόσμο προς το καλύτερο».

«Η απόφαση αυτή είναι μια βόμβα» δήλωσε η Μόνικα Κουσέφσκι, δικηγόρος για το απόρρητο των δεδομένων στην εταιρεία Covington. «Το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια χιλιάδων επιχειρήσεων που στηρίζονται σε αυτούς τους κανόνες ασφαλείας. Όλες αυτές οι εταιρείες αναγκάζονται τώρα να βρουν έναν εναλλακτικό μηχανισμό για τη μεταφορά των δεδομένων τους στις ΗΠΑ. Και αυτό, ουσιαστικά, εν μία νυκτί». Το AmCham EU, το αμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο στην Ευρώπη, δήλωσε ότι η απόφαση θα μπορούσε να κοστίσει στην ΕΕ 1,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και 6,7% σε απώλειες από τις εξαγωγές υπηρεσιών. «Η απόφαση θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στους καταναλωτές, τους εργαζόμενους και τους εργοδότες» σχολίασε η Σούζαν Ντέιτζερ, διευθύνουσα σύμβουλος του επιμελητηρίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι υπεύθυνη για το καθεστώτος ασφαλείας, δήλωσε ικανοποιημένη από την καταδικαστική ετυμηγορία. «Η Επιτροπή είναι σύμφωνη με την απόφαση του δικαστηρίου», δήλωσε ο Φρανς Τίμερμανς, αντιπρόεδρος της. Κατέστησε επίσης σαφές ότι δεν θα υπήρχε άμεση παύση της μεταφοράς των δεδομένων στις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι υπήρχαν αρκετοί άλλοι «μηχανισμοί» που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν για να διατηρηθεί η ηλεκτρονική ροή της κυκλοφορίας. «Οι ροές δεδομένων μπορεί να συνεχιστούν εν τω μεταξύ υπό άλλες ρυθμίσεις» είπε.

Το «ασφαλές λιμάνι», όπως αποκαλούνται οι κανόνες ασφαλείας, είναι μια συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, που παρέχει καθοδήγηση στις εταιρείες των ΗΠΑ σχετικά με το πώς να προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών της ΕΕ, όπως απαιτείται από την οδηγία της ΕΕ σχετικά με την προστασία των δεδομένων. Η Επιτροπή έχει προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευθεί τους κανόνες με τους Αμερικανούς από τα τέλη του 2013, μετά τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν σχετικά με την συνενοχή των αμερικανικών hi-tech επιχειρήσεων και της κυβερνητικής παρακολούθησης.

Ο Γιαν Φιλιπ Αλμπρεχτ, ένας Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων που ειδικεύεται στην προστασία των δεδομένων, είπε: «Το ασφαλές λιμάνι ενεργοποιούσε μαζικά προσωπικά δεδομένα ευρωπαίων πολιτών για να μεταφέρονται από εταιρείες όπως το Facebook στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα τελευταία 15 χρόνια. Με τη σημερινή απόφαση, είναι σαφές ότι οι μεταφορές αυτές ήταν παραβιάζουν το θεμελιώδες δικαίωμα της προστασίας των δεδομένων… Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να παρέχουν επαρκή, νομικά δεσμευτική προστασία στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και να θεσπίσουν νομικά μέσα για τους πολίτες της ΕΕ όσον αφορά την προστασία της ιδιωτικής ζωής τους σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής ασφάλειας».

Το δικαστήριο έκρινε ότι το Facebook και άλλοι ψηφιακοί φορείς δεν παρέχουν στους πελάτες προστασία από την κρατική επιτήρηση. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφέρει: «Η απόφαση για το ασφαλές λιμάνι αρνείται στις εθνικές εποπτικές αρχές τις εξουσίες τους, όταν ένα πρόσωπο αμφισβητεί κατά πόσον η απόφαση είναι συμβατή με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών των φυσικών προσώπων». Υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ «δεν παρέχουν ικανοποιητικό επίπεδο προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

«Αυτή είναι μια ιστορική νίκη ενάντια στην αδιάκριτη υποκλοπή από τις μυστικές υπηρεσίες, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, μόνο ένα ισχυρό και δεσμευτικό διεθνές πλαίσιο που θα διασφαλίζει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών μας είναι ασφαλές», δήλωσε η ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Κάθριν Μπίρντερ. Ο Μάικ Γουέστον, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων σχετικά με δεδομένα Profusion, δήλωσε: «Οι αμερικανικές εταιρείες θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν το πώς διαχειρίζονται, αποθηκεύουν και χρησιμοποιούν τα δεδομένα στην Ευρώπη και αυτό χρειάζεται πολύ χρόνο και χρήμα. Οι μεγαλύτερες απώλειες δεν θα είναι σε εταιρείες όπως η Google και το Facebook, επειδή έχουν ήδη σημαντική υποδομή data center σε χώρες όπως η Ιρλανδία. Θα είναι οι μεσαίου μεγέθους, εταιρείες υψηλής τεχνολογίας με βαριά δεδομένα, που δεν διαθέτουν τους πόρους για να αντιδράσουν σε αυτή την απόφαση».

Ο Μαρκ Τομσον, επικεφαλής για την προστασία της ιδιωτικής ζωής της KPMG, δήλωσε: «Η Ευρώπη λαμβάνει μια ισχυρή στάση στη διασφάλιση ότι οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν το ίδιο επίπεδο προστασίας, ανεξάρτητα από το πού συμβαίνει η επεξεργασία των προσωπικών τους πληροφοριών. Στη βάση αυτού, είναι η ανάγκη οι παγκόσμιοι οργανισμοί να λάβουν σοβαρά υπόψη την ιδιωτική ζωή, τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που σέβεται τα δικαιώματα των ατόμων των οποίων τα προσωπικά στοιχεία επεξεργάζονται, ανεξάρτητα από το μηχανισμό που χρησιμοποιείται για να νομιμοποιηθεί η μεταβίβαση».

theguardian.com

από antinews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο