Νόμπελ Λογοτεχνίας: Θα είναι φέτος η χρονιά του Μουρακάμι; – Δείτε τι δίνουν τα στοιχήματα

Νόμπελ Λογοτεχνίας: Θα είναι φέτος η χρονιά του Μουρακάμι; – Δείτε τι δίνουν τα στοιχήματα

- in Επιλογές, Κόσμος, Πολιτισμός
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Νόμπελ Λογοτεχνίας: Θα είναι φέτος η χρονιά του Μουρακάμι; – Δείτε τι δίνουν τα στοιχήματα

 

 

Θα είναι φέτος η χρονιά του Χαρούκι Μουρακάμι; Θα είναι του Σύρου ποιητή Αδωνι;

Για κανένα άλλο Νόμπελ δεν πέφτουν τόσα στοιχήματα όσα για το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ισως γιατί δεν ανακοινώνονται υποψήφιοι ούτε παρουσιάζονται τελικές λίστες για τους επικρατέστερους διεκδικητές, όπως συνηθίζεται με πολλά διεθνή λογοτεχνικά βραβεία.

Η αγωνία χτυπάει κόκκινο καθώς σήμερα στις 2 το μεσημέρι θα ανακοινωθεί ο νικητής.

Η βρετανική σελίδα στοιχημάτων Ladbrokes δίνει ως ένα από τα φαβορί τον πολύ αγαπημένο και στην Ελλάδα Χαρούκι Μουρακάμι, τον Ιάπωνα που αυτή τη στιγμή θεωρείται ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους συγγραφείς παγκοσμίως. Ωστόσο πρώτο στη λίστα δίνει τον Κενυάτη θεατρικό συγγραφέα Νγκούγκι βα Τιόνγκο.

Ακολουθεί ο Σύρος ποιητής Αδωνις, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι στη λίστα της Ladbrokes φιγουράρει για πρώτη φορά και η Ιταλίδα Ελενα Φεράντε. Πρόκειται για τη συγγραφέα του μπεστ σελερ «Η υπέροχη Φίλη μου» που αγαοπήθηκε πολύ και στη χώρα μας. Πρόσφατα έγινε σάλος καθώς ενώ η Φεράντε είχε κρατήσει μυστική την ταυτότητά της, δημοσιογράφοι την ξεσκέπασαν με αποτέλεσμα να υπάρξει γενική κατακραυγή για την κίνησή τους και για τα όρια της δημοσιογραφίας.
Η στοιχηματική λίστα της Ladbrokes:

Ngũgĩ Wa Thiong’o 4/1
Haruki Murakami 5/1
Adonis 6/1
Philip Roth 12/1
Jon Fosse 12/1
Ko Un 14/1
Don DeLillo 14/1
Javier Marias 16/1
Ismail Kadare 20/1
Joyce Carol Oates 20/1

Πώς λαμβάνεται η απόφαση για το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Τα ονόματα των υποψηφίων κλείνουν τον Φεβρουάριο (αυτή είναι τελευταία προθεσμία για την υποβολή υποψηφιότητας) ενώ τον Μάιο η αρμόδια επιτροπή αποφασίζει ποιοι είναι οι πέντε συγγραφείς που θα αναμετρηθούν σε τελικό στάδιο. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τα μέλη της επιτροπής μελετούν ενδελεχώς το έργο της πεντάδας για να το συζητήσουν εξαντλητικά τον Σεπτέμβριο και να καταλήξουν στην απόφασή τους στις αρχές Οκτωβρίου. Η επιτροπή δεν επιτρέπει μέχρι τότε να διαρρεύσει καμία πληροφορία προς τα έξω και προκαλεί μεγάλη εντύπωση ότι συνήθως οι προβλέψεις πέφτουν έξω!

πηγή: http://www.protothema.gr/culture/books/article/619022/nobel-logotehnias-tha-einai-fetos-i-hronia-tou-mourakami-deite-ti-dinoun-ta-stoihimata/