Πέθανε ο Πολωνός σκηνοθέτης Αντρέι Βάιντα

Πέθανε ο Πολωνός σκηνοθέτης Αντρέι Βάιντα

- in Πολιτισμός, Πρόσωπα, Πρώτη σελίδα
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πέθανε ο Πολωνός σκηνοθέτης Αντρέι Βάιντα

Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο Πολωνός σκηνοθέτης Αντρέι Βάιντα. Είχε γεννηθεί στις 6 Μαρτίου του 1926, στο Σουβάλκι της Πολωνίας

Ο ιδιαίτερα παραγωγικός και αξιόλογος σκηνοθέτης Αντρέι Βάιντα – με προσφορά τόσο στον κινηματογράφο όσο και στο θέατρο – γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου του 1926, στο Σουβάλκι της Πολωνίας.

Σπούδασε στην σχολή Καλών Τεχνών της Κρακοβίας και στη συνεχεία ήρθε σε επαφή με τον κινηματογράφο, στην ξακουστή σχολή Λοτζ. Πριν σκηνοθετήσει την πρώτη του ταινία με τον τίτλο «Ποκολένιε» – στην Ελλάδα βγήκε στις αίθουσες με τον τίτλο «Μια Γενιά» – σχετικά με την γερμανική κατοχή των Πολωνών, υπήρξε βοηθός του Αλεξάντρ Φορντ.

Στην πλούσια καριέρα του, έχει τιμηθεί με πλήθος βραβείων, ενώ τέσσερις συνολικά ταινίες του έχουν προταθεί για το αντίστοιχα Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας:

The Promised Land (1975)
The Maids of Wilko (1979)
Man of Iron (1981)
Katyń (2007)

Δεν το κέρδισε ποτέ, αλλά το 2000 τιμήθηκε από την Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογράφου για τη συνολική προσφορά του, στον χώρο της Έβδομης Τέχνης για περισσότερες από πέντε δεκαετίες. Το χρυσό αγαλματίδιο του το παρέδωσε η Τζέιν Φόντα.