Ο Σνόουντεν στην Αθήνα μέσω… τηλεδιάσκεψης

Ο Σνόουντεν στην Αθήνα μέσω… τηλεδιάσκεψης

- in Πρώτη σελίδα
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Σνόουντεν στην Αθήνα μέσω… τηλεδιάσκεψης

Το δίλημμα μεταξύ ασφάλειας και προστασίας της ιδιωτικότητας έθεσε ο Εντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος παρενέβη σήμερα στο Athens Democracy Forum, μέσω τηλεδιάσκεψης (google hangouts).

Στον επιβλητικό χώρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, όπου φιλοξενήθηκε η τηλεδιάσκεψη, ο πρώην τεχνικός και διαχειριστής συστημάτων της CIA και της NSA επανέλαβε σε συνέδρους και δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο πώς έχει ζητήσει χάρη από τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα, πριν τη λήξη της θητείας του, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο αλλά και τους υποστηρικτές της εκστρατείας #pardonsnowden, από αυτές τις αποκαλύψεις δεν προκλήθηκε μη αναστρέψιμη βλάβη στις μυστικές υπηρεσίες, ενώ ωφελήθηκαν οι πολίτες.

Ο Σνόουντεν υποστήριξε πως οι διαρροές απόρρητων πληροφοριών στις οποίες προχώρησε, συμβάλλουν ή συνέβαλαν στη δημιουργία καλύτερων μηχανισμών προστασίας και ανάπτυξης τεχνολογιών ασφαλείας στο διαδίκτυο και στα ηλεκτρονικά μέσα που θα εμποδίζουν ταυτόχρονα και την κατάλυση της ιδιωτικότητας.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν επέλεξε να βρίσκεται στη Ρωσία, μετά την υποβολή σχετικής ερώτησης, λέγοντας ότι οι αμερικανικές αρχές ακύρωσαν το διαβατήριο του. Όπως διευκρίνισε η παροχή ασύλου, από χώρες της ΕΕ, σε έναν «πληροφοριοδότη» (Wistleblower), θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «εχθρική πράξη» και αυτό θα «έφερνε σε δύσκολη θέση αρκετές χώρες».

«Άλλωστε, ο πρώτος μου στόχος ήταν η Ισλανδία», είπε ο Σνόουντεν, ο οποίος επανέλαβε πώς δεν μιλάει καλά ρωσικά και πως δεν είναι ιδιαίτερα επιδραστικός στο μιντιακό περιβάλλον της Ρωσίας (ερωτηθείς για το αν αυτολογοκρίνεται στη χώρα που παραμένει). Ο αρθρογράφος των New York Times, Ρότζερ Κοέν, ρώτησε τον 29χρονο αν βγαίνει, αν γυμνάζεται, πώς περνά τον χρόνο του στη Ρωσία. Κι εκείνος απάντησε:«Μιλάω κατά κύριο λόγο σε συνέδρια κι η ζωή μου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Διαδίκτυο».

«Από την ιδιωτικότητα πηγάζουν άλλα δικαιώματα», είπε σε άλλο σημείο της παρέμβασης του, ο Σνόουντεν.«Ιδιωτικότητα είναι πάρα πολλά πράγματα, για παράδειγμα είναι να έχεις ανοιχτό μυαλό.Η ιδιωτικότητα είναι σημαντικότερη από την ελευθερία του λόγου, καθώς η τελευταία προϋποθέτει προστατευτικό πλαίσιο», είπε.

«Η βασική ιδέα του πατριωτισμού δεν είναι να λες «ναι» και να συμφωνείς με όλα. Η αποδοκιμασία είναι αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο. Χρειάζεται κριτική ανάλυση, να αναμοχλεύσουμε τη δημοκρατία», είπε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος αναφέρθηκε και στο Freedom of The Press Foundation, στο οποίο δραστηριοποιείται αναζητώντας καινούρια εργαλεία για τους δημοσιογράφους,που θα διασφαλίζουν την ελευθεροτυπία.

Σε άλλη, λιγότερο τυπική, ερώτηση για το αν τον αντιπροσωπεύει ο ήρωας της ταινίας «Σνόουντεν» (σε σκηνοθεσία Όλιβερ Στόουν) καθώς τον ‘δείχνει’ ως ένα μάλλον ‘βαρετό τύπο’, απάντησε πώς ούτε λίγο ούτε πολύ δεν τον ‘χαλάει’ αλλά και δεν τον ‘ενδιαφέρει’ ιδιαίτερα, καθώς είναι επικεντρωμένος σε άλλα πράγματα αυτό το διάστημα.

«Συγκλονιστική» χαρακτήρισε την παρέμβαση Σνόουντεν, ο Κένεθ Ροθ, εκτελεστικός διευθυντής της Human Rights Watch, καθώς, όπως είπε, αναζητήθηκαν απαντήσεις στο αιχμηρό ερώτημα «τι είναι η δημοκρατία στο πλαίσιο των μυστικών υπηρεσιών;».

 

 

 

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ