Στο 2,75% το αρχικό επιτόκιο για το 5ετές ευρωομόλογο της Μυτιληναίος

Στο 2,75% το αρχικό επιτόκιο για το 5ετές ευρωομόλογο της Μυτιληναίος

- in Αγορά, Βοιωτία, Επιχειρήσεις, Οικονομία, Πρώτη σελίδα
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Στο 2,75% το αρχικό επιτόκιο για το 5ετές ευρωομόλογο της Μυτιληναίος

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Στο 2,75% διαμορφώνεται το αρχικό επιτόκιο για το 5ετές ευρωομόλογο αξίας 500 εκατ. ευρώ, της Μυτιληναίος, με το βιβλίο προσφορών να αναμένεται να κλείσει σήμερα το μεσημέρι. Οι εντολές ήταν έτοιμες από χθες ωστόσο το βιβλίο άνοιξε σήμερα και σύμφωνα με πληροφορίες η έκδοση θα έχει ολοκληρωθεί γύρω στις 14:00 ώρα Λονδίνου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών, το τελικό επιτόκιο θα μπορούσε να διαμορφωθεί στην περιοχή του 2%.

Υπενθυμίζεται πως την έκδοση και τη διάθεση των ομολογιών λήξης 2024 θα πραγματοποιήσει η άμεση θυγατρική της Μυτιληναίος με έδρα στο Λουξεμβούργο, Mytilineos Financial Partners, ενώ όπως έχει ανακοινωθεί τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση γενικών εταιρικών σκοπών και την καταβολή των προμηθειών και εξόδων της έκδοσης.

Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι Citigroup Global Markets Limited, HSBC Bank, J.P. Morgan Securities, Credit Suisse Securities, Goldman Sachs International και Nomura ενώ Lead Managers του βιβλίου προσφορών έχουν αναλάβει οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες – Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς.

Οι ομολογίες οι οποίες θα διαπραγματεύονται στην αγορά του Λουξεμβούργου αναμένεται να λάβουν αξιολόγηση “ΒΒ-” από την S&P και ανάλογη με αυτήν που έχει θέσει ο οίκος για την Ελλάδα, ενώ η Fitch θα τις βαθμολογήσει με “ΒΒ”, ένα σκαλοπάτι υψηλότερα από το rating της χώρας και στα ίδια επίπεδα με αυτά που βαθμολογεί την εταιρεία.  Όπως επεσήμανε η Fitch σε πρόσφατο report, η αξιολόγηση της Μυτιληναίος υποστηρίζεται από το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό προφίλ, το επιχειρηματικό μοντέλο, τις χαμηλού κόστους μεταλλουργικές δραστηριότητες καθώς και από την ισχυρή και συνεχώς ενισχυόμενη θέση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που προσφέρει ένα “μαξιλάρι” έναντι της μεταβλητότητας των ταμειακών ροών.

Το γεγονός ότι η Μυτιληναίος προχωρά σε αυτήν την έκδοση, μετά το “πράσινο φως” που δόθηκε για αυτή την κίνηση κατά το roadshow που διενέργησε ο όμιλος σε Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη, Ζυρίχη και Άμστερνταμ τις προηγούμενες μέρες και όπου το ενδιαφέρον ήταν ισχυρό,  δείχνει τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών προς τη χώρα καθώς και την αξιοπιστία του ελληνικού ομίλου στην αγορά.

Η Μυτιληναίος ακολουθεί τα βήματα και άλλων ελληνικών επιχειρήσεων οι οποίες μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν την ευνοϊκή συγκυρία στην αγορά, με το κυνήγι των αποδόσεων από τους επενδυτές να συνεχίζεται, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν πρόσφατα και οι οποίες μείωσαν τη “δεξαμενή” των ομολόγων (κρατικά και εταιρικά) που φέρουν αρνητικό επιτόκιο, κατά 6 τρισ. δολ. περίπου και στα 11 τρισ. από 17 τρισ. δολ. στα τέλη του Αυγούστου.

Παρά το πρόσφατο sell-off το οποίο αποδείχθηκε παροδικό και που προκάλεσε η μείωση του ρίσκου στην οποία προχώρησαν πολλά hedge funds κατά το κλείσιμο των βιβλίων τους για το έτος,  η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει επιστρέψει στο 1,4% από σχεδόν 1,6% που είχε βρεθεί πριν μία μόλις εβδομάδα.

Πηγή: capital.gr