Καμίνι η Βοιωτία-Στα ύψη ο υδράργυρος

Καμίνι η Βοιωτία-Στα ύψη ο υδράργυρος

- in Βοιωτία, Πρώτη σελίδα
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καμίνι η Βοιωτία-Στα ύψη ο υδράργυρος

Στους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου θα σκαρφαλώσει το θερμόμετρο στη Λιβαδειά σήμερα το μεσημέρι στις 15.00 και το απόγευμα ενώ χαρακτηριστικό του καύσωνα που επικρατεί είναι ότι και τις βραδυνές ώρες η θερμοκρασία στη βοιωτική πρωτεύουσα θα παραμείνει πάνω και σε πολλές περιπτώσεις αρκετά πάνω από τους 30 βαθμούς.

Το ίδιο και στη Θήβα, όπου με αίθριο καιρό και ασθενείς βόρειους ανέμους 3 μποφόρ, η θερμοκρασία το μεσημέρι θα κειμένεται  γύρω και πάνω από τους 36ᵒ C. Ελάχιστα πιο ήπιος θα είναι ο καύσωνας στον Ορχομενό, καθώς το μεσημέρι γύρω στις 15.00 το θερμόμετρο θα δείξει τους 35ᵒ με ασθενείς βορειοανατολικούς ανέμους 3 μποφόρ.

Στους 37ᵒ C και κατά τόπους υψηλότερα θα κειμένεται η θερμοκρασία στην Αλίαρτο περίπου στις 15.00 το μεσημέρι. Και εδώ η θερμοκρασία θα διατηρηθεί πάνω από τους 30 βαθμούς και μετά τη δύση του ηλίου. Τους 37ᵒ C θα σημαδέψει το θερμόμετρο και στην Αντίκυρα, τους 35 στο Δίστομο, ενώ στο Κυριάκι το μεσημέρι η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 33ᵒ C.

Τέλος τους 37ᵒ C θα αγγίξει το θερμόμετρο στα Βάγια και τα Οινόφυτα, ενώ όαση δροσιάς φαίνεται να είναι η Αράχωβα, όπου η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 30ᵒ C.

Για αύριο και μεθαύριο προβλέπεται μια ανεπαίσθητη πτώση της θερμοκρασίας, όμως από το βράδυ της Παρασκευής, το Σάββατο και ειδικότερα από την Κυριακή η ζέστη θα υποχωρήσει, με το θερμόμετρο να κατεβαίνει σταδιακά από τους 35 έως τους 32ᵒ C.

Απαραίτητες είναι οι προφυλάξεις το καυτό αυτό τριήμερο.

Οδηγός επιβίωσης της ημέρες της ζέστης-Πως να προφυλαχθείτε από τον καύσωνα

  • Αποφύγετε την έκθεση στο ηλιακό φως και αναζητείστε σκιερά και δροσερά σημεία.Προτιμήστε στα ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοιχτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής ( χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ. λπ.).
  • Αποφύγετε βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με  υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.
  • Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, προσλαμβάνοντας άφθονα υγρά, και αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.
  • Κάνετε ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.
  • Συχνά ντους.
  • Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα ( μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό κ. λπ.

Περισσότερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι:

  • Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
  • Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λ.π.
  • Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματάτους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα,  τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την  περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.