Βοιωτία: Θα έπνιγαν την Αθήνα στο χασίς

Βοιωτία: Θα έπνιγαν την Αθήνα στο χασίς

- in Βοιωτία, Κοινωνία, Πρώτη σελίδα
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βοιωτία: Θα έπνιγαν την Αθήνα στο χασίς

Τι σχέση μπορεί να έχει μια περιοχή της ορεινής Βοιωτίας όπου βρέθηκε η μεγαλύτερη φυτεία χασίς με τη νυχτερινή ζωή της Αθήνας; Τι συνδέει τα μέλη της σπείρας που συνελήφθησαν με καφετέριες και μπαρ στην Αττική;

Οι αστυνομικοί της Δίωξης ναρκωτικών που μετατράπηκαν σε… ορειβάτες για να φτάσουν στη θέση Βίλιζα στη Στεφάνη Βοιωτίας έχουν λόγους να πιστεύουν ότι κάποια από τα μέλη της συμμορίας δεν ασχολούνται μόνο με… πρόβατα αλλά έχουν και «ρόλο» σε πολλά νυχτερινά κέντρα της πρωτεύουσας. «Είναι δουλειά της ανάκρισης να διερευνήσει μια τέτοια πτυχή, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει ευρύ πεδίο έρευνας» έλεγε αξιωματικός της Δίωξης που γνωρίζει πολύ καλά την υπόθεση. Μάλιστα, δεν αποκλείεται συγκεκριμένα κέντρα διασκέδασης να λειτουργούσαν και σαν «πλυντήρια ξεπλύματος» των παράνομων κερδών.

Η επένδυση του ενός εκατ. ευρώ

Όταν οι περίπου 60 αστυνομικοί έφτασαν στο δύσβατο σημείο όπου ήταν η φυτεία, στην κυριολεξία τα έχασαν. Βρέθηκαν μπροστά σε μια εξαιρετικά στημένη καλλιέργεια, όπου υπήρχαν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις για να μείνει κάποιος. Μάλιστα, κάτω από τις σκηνές υπήρχε μέχρι και τσιμεντένιο πάτωμα, ώστε να μην περνά υγρασία και να κάνει τις συνθήκες διαβίωσης όσο το δυνατόν καλύτερες. Φάνηκε, επίσης, ξεκάθαρα ότι η φυτεία δεν ήταν καινούργια, αλλά «λειτουργούσε» αρκετά χρόνια, και η αξία της «επένδυσης» υπολογίζεται στο ένα εκατομμύριο ευρώ.

 

«Όταν ξοδεύεις ένα τόσο μεγάλο ποσό, έχεις αποφασίσει ότι τα κέρδη σου θα είναι πολλαπλάσια» λέει αξιωματικός της Δίωξης ναρκωτικών. «Επίσης, θεωρούμε δύσκολο όλη η… παραγωγή να κατέληγε στην ελληνική επικράτεια. Ήταν τόσο καλή η ποιότητα του χασίς, που η τιμή του θα ήταν τριπλάσια από του αλβανικού. Άρα, είναι πολύ πιθανό να πήγαινε σε άλλα ”πορτοφόλια”, πολύ πιο ”βαριά” από τα εγχώρια» καταλήγει ο αξιωματικός.

Στο στόχαστρο του καλάσνικοφ για ώρες

Το κύκλωμα, θέλοντας να προστατέψει την «επένδυσή» του, δεν άφηνε τίποτα στην τύχη. Για αυτόν τον λόγο είχε «τσιλιαδόρους» γύρω από τη φυτεία, οι οποίοι έφεραν βαρύ οπλισμό. Όπως έλεγαν αστυνομικοί στην επίσημη παρουσίαση που έγινε το πρωί της Τετάρτης στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, «όποιος πλησίαζε και ήταν άσχετος με τη φυτεία, υπήρχε εντολή να μην… προχωρήσει και να “μείνει” στο σημείο». Μάλιστα, σε μια περίπτωση οι «τσιλιαδόροι» παρακολουθούσαν για πολλές ώρες ένα άτομο που πιθανότατα αναζητούσε χρυσό και ήταν έτοιμοι να «εκτελέσουν» την εντολή. Τελικά, από καθαρή τύχη, ο άνθρωπος αυτός γλύτωσε, καθώς τα μέλη του κυκλώματος διαπίστωσαν ότι δεν αποτελούσε απειλή για την καλλιέργειά τους.

Το επόμενο επιχειρησιακό «στοίχημα» για τους αστυνομικούς είναι να εντοπιστεί ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος, τα στοιχεία του οποίου είναι γνωστά στις διωκτικές αρχές, αλλά διαφεύγει τη σύλληψη. Πρόκειται για έναν Αλβανό και δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να εκδοθεί και διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επρόκειτο για μία πολύ καλά δομημένη εγκληματική οργάνωση που δρούσε σε Βοιωτία και Αττική, η οποία, για να μη γίνεται αντιληπτή, χρησιμοποιούσε κωδικές ονομασίες.

Ενδεικτικά ανέφεραν:

– το πυροσβεστικό όχημα ως τρένο της φωτιάς

– το ελικόπτερο ως κουνούπι

– τα χασισόδεντρα ως κατσίκια

– τη φράση «ποτίζω χασισόδεντρα» ως «αρμέγω τις κατσίκες»

– το drone ως πουλιά.

«Ελλάδα και Αλβανία οι μεγαλύτεροι παραγωγοί χασίς στην Ευρώπη»

Με αφορμή την ανωτέρω υπόθεση, η «Leipziger Zeitung» σε ρεπορτάζ της αναφέρει ότι η Ελλάδα και η Αλβανία είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί χασίς πανευρωπαϊκά.

Όπως μεταδίδει η DW:

Η εξάρθρωση κυκλώματος ναρκωτικών μετά τον εντοπισμό από την Ελληνική Αστυνομία τεράστιας φυτείας δενδρυλλίων κάνναβης στην περιοχή της Βοιωτίας κάνει επίσης τον γύρο γερμανικών Μέσων. Όπως αναφέρει η «Leipziger Zeitung», τα ευρήματα της αστυνομίας είναι τόσο «θεαματικά, επειδή πρόκειται για περισσότερα από 13.000 δενδρύλλια κάνναβης και όπλα, ενώ έγιναν συγχρόνως και έξι συλλήψεις μελών της σπείρας ναρκωτικών, συναποτελούμενης από Έλληνες και Αλβανούς». Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «Κάθε χρόνο κατάσχονται στην Ελλάδα τόνοι ναρκωτικά. Η Αλβανία αλλά και η γειτονική της Ελλάδα θεωρούνται ως οι δύο χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή κάνναβης στην Ευρώπη. Ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής μεταφέρεται στη συνέχεια με πλοιάρια στην Ιταλία, ενώ σύμφωνα με αστυνομικούς κύκλους ένα άλλο κομμάτι διοχετεύεται κατόπιν στις μεγάλες πόλεις, κυρίως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη καθώς και στα νησιά – προορισμούς του Jet Set στο Αιγαίο.

Πηγή: Zougla Newsroom