Με ηλεκτρονική δήλωση στο Κτηματολόγιο από αύριο

Με ηλεκτρονική δήλωση στο Κτηματολόγιο από αύριο

- in Βοιωτία, Πρώτη σελίδα
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Με ηλεκτρονική δήλωση στο Κτηματολόγιο από αύριο

Σε λειτουργία θέτει το Ελληνικό Κτηματολόγιο από τη Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου, νέα εφαρμογή για την υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης ακίνητης περιουσίας, με στόχους την εξυπηρέτηση των δικαιούχων, που διαμένουν μακριά από την περιοχή όπου βρίσκονται τα ακίνητά τους και την ορθή καταχώριση των στοιχείων δήλωσης.

Μέσω της εφαρμογής, ο δικαιούχος μπορεί να καταχωρίσει όλα όσα περιλαμβάνονται στη δήλωση ιδιοκτησίας, τα στοιχεία του, τα στοιχεία του ακινήτου του, των δικαιωμάτων, των συνυποβαλλόμενων στη δήλωση εγγράφων, και να εντοπίσει το ακίνητό του στο χαρτογραφικό υπόβαθρο του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Όπως σημειώνεται από το Ελληνικό Κτηματολόγιο, η πρόσβαση στην εφαρμογή γίνεται μέσω των κωδικών του TAXIS, παρέχονται online οδηγίες, διευκρινίσεις και επεξηγήσεις για τη συμπλήρωση των πεδίων της δήλωσης, η εφαρμογή προϋποθέτει πέντε «βήματα» και επιπλέον, τυχόν λάθη επισημαίνονται σε κάθε καρτέλα που πρέπει να συμπληρωθεί.

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα, δίνονται δυνατότητες στον πολίτη για να εντοπίσει επιτυχώς το ακίνητό του:

  • Μέσω πληκτρολόγησης της b (εφόσον υπάρχει), του τοπωνυμίου ή άλλων χαρακτηριστικών σημείων της περιοχής ενδιαφέροντος.
  • Μέσω του αριθμού αγροτεμαχίου διανομής /αναδασμού ή μέσω στοιχείων δήλωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ.
  • Μέσω φόρτωσης αρχείου συντεταγμένων ή σχεδιαστικού αρχείου (DXF).
  • Μέσω φόρτωσης αρχείου από εφαρμογή εντοπισμού κινητού τηλεφώνου.

Επίσης, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να σχεδιάσει πολύγωνο ή να επιλέξει πολύγωνο από το υπάρχον προκαταρκτικό διάγραμμα, ενώ του παρέχεται και η δυνατότητα τρισδιάστατης (3D) απεικόνισης και περιήγησης στην περιοχή ενδιαφέροντός του.

Οι αλλαγές στις δηλώσεις ακινήτων

Μόνο ηλεκτρονικά ή αυτοπροσώπως στα κατά τόπους Γραφεία Κτηματογράφησης θα μπορούν πλέον οι ιδιοκτήτες να δηλώνουν την περιουσία τους στο Κτηματολόγιο.

Η κατάργηση της ταχυδρομικής αποστολής συμπίπτει με τη νέα εφαρμογή για την ηλεκτρονική δήλωση στο Κτηματολόγιο, η οποία θα είναι διαθέσιμη από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019.

Όπως εξηγούν από το Κτηματολόγιο: η νέα εφαρμογή είναι πιο φιλική στον χρήση, ενώ θα είναι πλήρως συμβατή με όλους τους σύγχρονους browsers. Θα είναι διαθέσιμη αποκλειστικά μέσω των κωδικών του Taxisnet.

Στις επιπλέον δυνατότητες της νέας εφαρμογής συγκαταλέγονται ακόμη η παροχή πολλών τρόπων για τον προσδιορισμό της θέσης του ακινήτου (ακινήτων), μια και ο εντοπισμός είναι πλέον υποχρεωτικός, αλλά και η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής εγγράφων διαφόρων τύπων (tiff, jpeg, pdf).

Για όσους δεν μπορούν

Όσοι από τους ιδιοκτήτες δεν τα πάνε καλά με τη σύγχρονη τεχνολογία και επιπλέον βρίσκονται μακριά από τις περιοχές που βρίσκονται τα ακίνητά τους θα έχουν τη δυνατότητα να τα δηλώσουν σε δύο γραφεία που θα λειτουργήσουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σε αυτή τη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες από το Κτηματολόγιο, θα ανοίξει πρώτα το Γραφείο στη Θεσσαλονίκη στο κέντρο της πόλης, επί της οδού 26ης Οκτωβρίου 90, στο Εμπορικό Κέντρο Porto Center. Στο γραφείο, που θα ανοίξει μέσα στο επόμενο διάστημα, όλα είναι έτοιμα και θα εξυπηρετεί τις περιοχές Ξάνθης, Δράμας, Χαλκιδικής, Καστοριάς και Φλώρινας.

Αμέσως μετά (μέσα στον Φεβρουάριο) θα ανοίξει το Γραφείο της Αθήνας, που θα λειτουργήσει στο Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου (επί της λεωφόρου Βεΐκου 137) και θα εξυπηρετεί τις περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου αλλά και Κρήτης.

Και τα δύο Γραφεία θα λειτουργήσουν – τουλάχιστον – για έξι μήνες. Κι αυτό επειδή αν δοθεί παράταση (σ.σ.: που είναι πολύ πιθανό να δοθεί) θα παραταθεί και η λειτουργία των Γραφείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στα Γραφεία αυτά οι υπάλληλοι θα παραλαμβάνουν τις δηλώσεις, θα δίνουν πληροφορίες, θα βοηθούν στον εντοπισμό ακινήτων, θα δίνουν οδηγίες για τη συμπλήρωση δηλώσεων. Και όλα αυτά, όπως λένε από το Κτηματολόγιο, θα είναι δωρεάν.

Νέες κτηματογραφήσεις

Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό του Κτηματολογίου, μέσα στον Φεβρουάριο θα αρχίσει η συλλογή δηλώσεων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία και Φωκίδα) με το Γραφείο Κτηματογράφησης να λειτουργεί στην Αμφισσα. Ταυτόχρονα, ξεκινά και η συλλογή δηλώσεων στην Ιθάκη, την Κεφαλλονιά και τη Ζάκυνθο (όπου θα λειτουργήσει και το Γραφείο Κτηματογράφησης).

Στη συνέχεια σειρά παίρνουν η Μαγνησία και οι Σποράδες (το Γραφείο Κτηματογράφησης θα ανοίξει στον Βόλο), η Μεσσηνία (το Γραφείο Κτηματογράφησης θα είναι στην Καλαμάτα) και ακολουθούν η Λήμνος και η Λέσβος (θα λειτουργήσουν Γραφεία Κτηματογράφησης σε Μύρινα και Καλλονή) αλλά και η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής και Νήσων όπου οι ιδιοκτήτες θα εξυπηρετούνται από το Γραφείο Κτηματογράφησης στον Πειραιά.

Μένουν απ’ έξω

Με την έναρξη της συλλογής των δηλώσεων στις προαναφερόμενες περιοχές ξεκινά η διαδικασία για την ολοκλήρωση των 27 συμβάσεων. Ωστόσο, μένουν έξω από τον διαγωνισμό άλλες πέντε συμβάσεις του προγράμματος (που έχει τον κωδικό ΚΤΙΜΑ 16) οι οποίες έχουν μπλοκάρει λόγω δικαστικών προσφυγών.

Αυτές αντιπροσωπεύουν το 7% των δικαιωμάτων και αντιστοιχούν στο 6,3% της έκτασης της χώρας. Και οι περιοχές που μένουν απ’ έξω είναι η Θεσπρωτία, η Κέρκυρα, οι Κυκλάδες, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και το μισό Ηράκλειο της Κρήτης.

Σημειώνεται πως όποια από τα ακίνητα δεν δηλωθούν στο Κτηματολόγιο χαρακτηρίζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα μπορούν (ή θα μπορούσαν) μετά τη λήξη προθεσμίας οριστικοποίησης των πρώτων εγγραφών στο Κτηματολόγιο να προσφύγουν δικαστικώς, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση για το ακίνητο (ακίνητα).

Συλλογή σε εξέλιξη

Οι περιοχές για τις οποίες αυτή τη στιγμή είναι σε πλήρη εξέλιξη η συλλογή δηλώσεων είναι: η Κορινθία, τα Δωδεκάνησα, η Αρτα, η Πρέβεζα, τα Ιωάννινα, η Λευκάδα, η Αιτωλοακαρνανία, η Ροδόπη, η Θάσος, η Λάρισα, η Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά και η Δυτική Αττική.

Επιπλέον, είναι οι περιοχές: Λασίθι, Πιερία, Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία, Ηράκλειο (η μισή περιοχή), Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα, Ξάνθη, Χαλκιδική, Ικαρία, Σάμος, Χίος, Αχαΐα, Εύβοια και Ηλεία.

Διευκρινίζεται ότι η συλλογή των δηλώσεων διαρκεί τρεις μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και έξι μήνες για τους κατοίκους εξωτερικού.

Τα δικαιώματα κτηματογράφησης του τελευταίου προγράμματος ανέρχονται σε 16,7 εκατομμύρια, γεγονός που σημαίνει ότι πάνω – τουλάχιστον – από επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή προκειμένου να καταγραφεί σωστά η περιουσία τους.