Ο Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων στους 10 αποτελεσματικότερους Δήμους της Ελλάδας

Ο Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων στους 10 αποτελεσματικότερους Δήμους της Ελλάδας

- in Δήμος Αλιάρτου - Θεσπιέων, Πρώτη σελίδα
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων στους 10 αποτελεσματικότερους Δήμους της Ελλάδας

Τους δέκα πιο αποτελεσματικούς δήμους της Ελλάδας βάσει το στοιχείων για το 2017, παρουσίασε το ΚΕΦίΜ “Μάρκος Δραγούμης” στο πλαίσιο του Φόρουμ Δήμοι και Επιχειρηματικότητα του Money Show Athens 2019.

Ο Δείκτης Αποτελεσματικότητας των Δήμων που συνέταξε το ΚΕΦίΜ πιλοτικά για πρώτη φορά φέτος, αξιολογεί και κατατάσσει 320 δημοτικές αρχές της χώρας βάσει των επιδόσεών τους σε τρία βασικά πεδία: την οικονομική διαχείριση, τη διαφάνεια και λογοδοσία, και τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες.

Σύμφωνα με τον δείκτη οι δέκα αποτελεσματικότεροι δήμοι της χώρας είναι οι εξής:

Δήμος Μετσόβου
Δήμος Αριστοτέλη
Δήμος Καλαβρύτων
Δήμος Καλαμάτας
Δήμος Ιωαννίνων
Δήμος Φιλιατρών
Δήμος Αλιάρτου – Θεσπιέων
Δήμος Ζαγορίου
Δήμος Άνδρου
Δήμος Ήλιδας

Κατά την τοποθέτησή του, ο Αθανάσιος Τσιούρας  νομικός σύμβουλος και μέλος της εκτελεστικής ομάδας του ΚΕΦίΜ, τόνισε ότι στόχος του Δείκτη είναι να απαντήσει στο ερώτημα του κατά πόσο ο κάθε Δήμος πέτυχε στην αποστολή του, αξιοποιώντας  προς όφελος των πολιτών με τον βέλτιστο τρόπο τους διαθέσιμους σε αυτόν πόρους, καθώς και να αποτελέσει εργαλείο αξιολόγησης των τοπικών αρχών.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και τέως Δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης επεσήμανε μεταξύ άλλων πως αυτό που χρειαζόμαστε στην Ελλάδα περισσότερο από ποτέ είναι η ψυχραιμία, η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα και τόνισε την ανάγκη να αρχίσουμε επιτέλους να μετράμε και να αξιολογούμε, καθώς αυτά τα δύο αποτελούν προϋποθέσεις της λογοδοσίας και της διαφάνειας.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Δράσης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ Τάσος Αβραντίνης, υπογράμμισε το τριπλό έλλειμμα οικονομικής αυτοτέλειας, αυτονομίας και λογοδοσίας των δημοτικών αρχών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν πού πηγαίνουν τα χρήματά τους και να δίνουν τη συναίνεσή