Σκοπιανό: τι είπαν Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Σκοπιανό: τι είπαν Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

- in Πρώτη σελίδα
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σκοπιανό: τι είπαν Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
Ӵ飬鼴�᰼ �󵭜�󧠴ﵠдĠб謁𧠐ᵫ�� �q�߳꯰觭�屾�ﬠС񡳪嵞 19 ɡ�ᱟﵠ2018 (EUROKINISSI/בǓԏӠ̐ύǓ)

Επιμέλεια Νέλη Χαχάμη

Συνάντηση μισής ώρας, σήμερα το απόγευμα, στο προεδρικό μέγαρο, είχαν Προκόπης Παυλόπουλος και Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Θέμα συζήτησης ήταν οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις, μετά την πολύ σύντομη επίσκεψή του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε, απευθυνόμενος στον κ. Ιερώνυμο: «Όπως σας είπα, η συνηθισμένη εγρήγορση υπάρχει για όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν τον τόπο, και για τα εθνικά μας θέματα. Θέλω να εξάρω την στάση της Εκκλησίας και στα θέματα αυτά. Μια στάση, η οποία έχει ως βασικό στόχο -χωρίς να αναμιγνύεται σε ζητήματα πολιτικής- να ευνοεί την συναίνεση, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό, και ιδίως αυτές τις ώρες. Και από την άλλη πλευρά να ευνοεί -βεβαίως- την έκφραση όλων των απόψεων, όπως όμως ταιριάζει στον τόπο μας. Έναν τόπο, όπου η Ορθοδοξία δίνει και τον τόνο του πολιτισμού».

«Γιατί, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι ένα τμήμα του πολιτισμού μας -το έχω πει πολλές φορές- και του κοινού μας ευρωπαϊκού πολιτισμού, οφείλεται στην χριστιανική διδασκαλία. Η χριστιανική διδασκαλία αποπνέει έναν πολιτισμό αρχών, τον οποίο καθένας που υπερασπίζεται τις θέσεις του δεν πρέπει να τον ξεχνάει. Άρα, είναι πηγή έμπνευσης για τα θέματα αυτά, η Εκκλησία της Ελλάδος. Με τις αποφάσεις και την πορεία της, έχει αποδείξει ότι είναι άξια εκπρόσωπος και φορέας αυτού ακριβώς του πολιτισμού», συμπλήρωσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε: «Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε, αλλά, όπως ξέρετε, αυτό το θέμα που μας απασχολεί έχει και άλλες παραμέτρους. Μία παράμετρος είναι και η εκκλησιαστική. Και γι’ αυτό ήρθα να σας δω λίγο, γι’ αυτό ακριβώς το θέμα της εκκλησιαστικής παραμέτρου και να σας ενημερώσω, τα από πλευράς Εκκλησίας, ως προς την εξέλιξη την εκκλησιαστική. Αυτός είναι ο σκοπός μου και γι’ αυτό ήρθα κοντά σας».

«Πολύ περισσότερο δε, όταν η στάση που έχετε πάρει και για το θέμα το εκκλησιαστικό, είναι στάση που τιμά την Ορθοδοξία και στηρίζει το Πατριαρχείο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Αυτό μη το λησμονάμε αυτές τις ώρες» σχολίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Είναι κατ’ εξοχήν θέμα του Πατριαρχείου. Αλλά, όμως, πρέπει να συμβάλλουμε και εμείς γιατί έχουμε επιπτώσεις και στη ζωή της Εκκλησίας μας» κατέληξε ο κ. Ιερώνυμος.

Με πληροφορίες από eleftherostypos.gr