Ο Αχέρων και η Αμμουδιά

Ο Αχέρων και η Αμμουδιά

- in Ελλάδα, Πρώτη σελίδα, Ταξίδια
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Αχέρων και η Αμμουδιά

Στην Πρέβεζα υπάρχει ένα πανέμορφο μυθικό χωριό που ακούει στο όνομα «Αμμουδιά» και βρίσκεται δίπλα από τις εκβολές του Αχέροντα ποταμού. Σύμφωνα με τη μυθολογία θεωρείται το χωριό του «Κάτω Κόσμου». Την ονομασία του, την πήρε χάρη στην καταγάλανη αμμουδιά, θεωρείται το σήμα κατατεθέν του μυθικού ποταμού Αχέρων, που απλώνεται στο μήκος της παραλίας. 

Ακριβώς δίπλα στην παραλία της Αμμουδιάς, σχηματίζεται το δέλτα του ποταμού, από το οποίο διαμορφώνονται τα δύο κύρια έλη της περιοχής, το έλος της Σπλάντζας και το έλος της Βαλανιδορράχης. 

Σύμφωνα με την μυθολογία στη παγωμένη και έρημη Αχερουσία κατέληγε ο μυθικός ποταμός «Αχέρων», ο γιος της Γης, που έκανε το λάθος να προσφέρει νερό στους Τιτάνες για να ξεδιψάσουν, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή του Δία. Έτσι, έξαλλος ο αρχηγός των Θεών, μαύρισε τα νερά του ποταμού και τον καταδίκασε να γίνει για πάντα το όριο που θα χωρίζει τον κόσμο των ζωντανών από τον κόσμο των νεκρών. 

Τα νερά λοιπόν του ποταμού διέσχιζε ο βαρκάρης Χάροντας, μεταφέροντας τις ψυχές στο βασίλειο του Άδη. Κάθε ψυχή ήταν υποχρεωμένη να «κρατά» το αντίτιμο για αυτό το τελευταίο ταξίδι, έναν οβολό που τοποθετούνταν στο στόμα του νεκρού από τους οικείους του. Ωστόσο, όσες ψυχές δεν μπορούσαν να πληρώσουν, ήταν καταδικασμένες σε αιώνια περιπλάνηση στα φαράγγια και στις χαράδρες του Αχέροντα. 

Το μήκος του ποταμού ανέρχεται στα 52 χιλιόμετρα και η ονομασία του προέρχεται είτε από τη λέξη «ἄχος», που σημαίνει θρήνος – θλίψη και αναφέρεται στον θρήνο του θανάτου, είτε από τη λέξη «αχός», δηλαδή κάνω θόρυβο, και αναφέρεται στο ποτάμι του οποίου τα νερά ρέουν με δύναμη.