Προσοχή σε ηλεκτρονικό μήνυμα-απάτη με στοιχεία αξιωματούχου της Europol 

Προσοχή σε ηλεκτρονικό μήνυμα-απάτη με στοιχεία αξιωματούχου της Europol 

- in Αστυνομικό, Ελλάδα, Πρώτη σελίδα
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προσοχή σε ηλεκτρονικό μήνυμα-απάτη με στοιχεία αξιωματούχου της Europol 

Η ΕΛ.ΑΣ. εφιστά την προσοχή των πολιτών σχετικά με τις προσπάθειες επιτηδείων να τους εξαπατήσουν με τη χρήση στοιχείων του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Europol, Jérôme Bonet, καθώς και εντυπώματα της Ελληνικής Αστυνομίας, της Europol, της Interpol, αλλά και της Αστυνομίας Πόλεων. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., οι δράστες, σε επιστολή δήθεν αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, προσπαθούν να εξαπατήσουν πολίτες – χρήστες του Διαδικτύου, με το πρόσχημα ότι ο αποδέκτης τους εμπλέκεται σε υπόθεση πορνογραφίας και άλλων αδικημάτων, επισημαίνοντας μάλιστα πως τέτοιου είδους αδικήματα επισύρουν ποινή φυλάκισης 5 ετών και πρόστιμο ύψους 75.000 ευρώ. 

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνει ότι το κείμενο-μήνυμα που διακινείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, e-mail, ως δήθεν επιστολή των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, η οποία φέρει το ονοματεπώνυμό του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Europol, καθώς και ψευδή υπογραφή, είναι καταφανώς ψευδεπίγραφο και απατηλό. «Παρακαλούνται οι πολίτες», όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ., «να μην ανταποκρίνονται και να διαγράφουν το συγκεκριμένο ή άλλα παρόμοια μηνύματα, καθώς και «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία, για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό». 

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει εντοπιστεί συστηματική προσπάθεια εξαπάτησης με ανάλογα κείμενα-μηνύματα κάνοντας χρήση των στοιχείων αξιωματούχων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. 

Περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, www.hellenicpolice.gr, στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές», ενώ επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr.

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 2)