Η Γενική Συνέλευση του ΣΒΘΣΕ στον Βόλο και 6 φωτογραφίες

Η Γενική Συνέλευση του ΣΒΘΣΕ στον Βόλο και 6 φωτογραφίες

- in Αγορά, Βοιωτία, Ελλάδα, Επιχειρήσεις, Εύβοια, Οικονομία, Πρώτη σελίδα, Στερεά Ελλάδα, Τεχνολογία, Φθιώτιδα, Φωκίδα
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Γενική Συνέλευση του ΣΒΘΣΕ στον Βόλο και 6 φωτογραφίες

Το Σάββατο 18 Ιουνίου 2022 πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, με επίσημο ομιλητή τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, στην αίθουσα εκδηλώσεων αίθουσα εκδηλώσεων Ergon Showground Event Hall, του Συγκροτήματος Τσαλαπάτα στον Βόλο.
Των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης προήδρευσε ο κ. Ευριπίδης Δοντάς, εκπρόσωπος της ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΊΑ ΑΕΒΕ, ενώ χρέη Γραμματέα της Συνέλευσης, εκτέλεσε ο Αντώνης Αρναουτέλης εκπρόσωπος της εταιρείας ΑΡΝΑΟΥΤΕΛΗΣ ΑΕΒΕ.
Η Ανοικτή Γενική Συνέλευση ξεκίνησε με το χαιρετισμό του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης κ. Ευριπίδη Δοντά, o οποίος καλωσορίζοντας τον νέο Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Αθανάσιο Συριανό Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑΣ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ – ΕΖΑ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:
«Η θητεία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, αρχίζει σε μια εποχή κρίσιμη και απαιτητική. Μετά τις αλλεπάλληλες κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας που συνοψίζονται σε τρία (3) Μνημόνια, μια Παγκόσμια Πανδημία και τελευταία τον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο που προκαλεί γεωπολιτική
αστάθεια και οικονομική αβεβαιότητα, το δυστοπικό περιβάλλον στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις αδιαμφισβήτητα, έχει οξυνθεί.
…………………
Η εκρηκτική αύξηση του ενεργειακού κόστους, καθώς επίσης και μία σειρά άλλων παραγόντων, όπως
είναι
– η αύξηση στο κόστος των διεθνών τιμών πρώτων υλών,
– η αύξηση των μεταφορικών και των ναύλων και
– η δυσλειτουργία της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας,
επιφέρουν μια σημαντική επιβάρυνση στο κόστος παραγωγής και μεταποίησης των προϊόντων και απειλούν τη βιωσιμότητα παραγωγικών κλάδων και επιχειρήσεων. Κατά την διάρκεια της πανδημικής κρίσης η ελληνική βιομηχανία και η μεταποίηση, αποτέλεσε πυλώνα στήριξης της εθνικής οικονομίας και συγκράτησε ως ένα βαθμό τις επιπτώσεις από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην οικονομική δραστηριότητα. Για τις ελληνικές επιχειρήσεις όμως, οι αυξήσεις στην ενέργεια τείνουν να γίνουν μη διαχειρίσιμες και τα περιθώρια απορρόφησης όλων αυτών των επιβαρύνσεων έχουν εξαντληθεί. Είναι λοιπόν αναπόφευκτο ένα μέρος του κόστους, να μετακυλίεται στις τιμές όλων των τελικών και ενδιάμεσων αγαθών. Στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντικό να αναληφθούν, από πλευράς πολιτείας, εγκαίρως οι κατάλληλες πρωτοβουλίες, προκειμένου με μεθοδικότητα, υπευθυνότητα και ορθή στόχευση να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και να μην αποτελέσει το ενεργειακό τη νέα τροχοπέδη της βιομηχανίας και της μεταποίησης.
Οι παραγωγικές επιχειρήσεις της Περιφέρειας, όπως είπε, παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης και ειδικότερα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, καθώς το πολυδιάστατο αυτό ζήτημα είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία τους.
Ως εκ τούτου, η τοποθέτηση, στη συνέχεια, του Υπουργού  Κώστα Σκρέκα, για τις Παρεμβάσεις Αντιμετώπισης της Ενεργειακής Κρίσης και τους Στρατηγικούς Στόχους του Υπουργείου έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την επιχειρηματική κοινότητα»

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τον χαιρετισμό του Πρόεδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής ΣΕΒ κ. Ευθύμιο Βιδάλη, ο οποίος λόγω υποχρεώσεων απηύθυνε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα στο οποίο ανέφερε:
«Κύριε Συριανέ, η πρωτοβουλία σας για την εκπαίδευση και πιστοποίηση στην τέχνη της ζυθοποιίας είναι παράδειγμα για το πώς να διασφαλίσουμε υψηλά πρότυπα παραγωγής στη βιομηχανία και μεταποίηση, ειδικά στους εξωστρεφείς κλάδους. Είναι επίσης πρότυπο το πώς να βοηθάμε τους
εργαζομένους να αποκτούν ολοκληρωμένες επαγγελματικές δεξιότητες, που βελτιώνουν την επιχείρηση και αντιστοιχούν σε καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, όπως άλλωστε αναφέρατε και στη Γενική μας Συνέλευση. Στον ΣΕΒ, όπως γνωρίζετε, εργαζόμαστε συστηματικά για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και τη
διασύνδεσή της με τις επιχειρήσεις, μέσα από δράσεις που ενισχύουν το θεσμό της πρακτικής εκπαίδευσης και επιδιώκουν την αναβάθμιση των γνώσεων, ικανοτήτων και ψηφιακών δεξιοτήτων. Ο κύριος Αθανάσιος Συριανός είναι επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του ΣΕΒ για την Εκπαίδευση,
τις Δεξιότητες και την Επαγγελματική Κατάρτιση. Η Ομάδα Εργασίας επεξεργάζεται και προωθεί προτάσεις πολιτικής για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της τεχνολογικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης στη χώρα μας με σκοπό την αποτελεσματική μείωση του υπάρχοντος ελλείμματος
τεχνικών δεξιοτήτων. Στην Ομάδα αυτή η συμβολή του κύριου Συριανού είναι αποφασιστικής σημασίας για τα θέματα που αφορούν στη μάθηση με βάση την εργασία και στην ενίσχυση της ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης.
Με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, συνεργαζόμαστε ήδη για το στοίχημα της ανάπτυξης. Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τη διασφάλιση ανταγωνιστικού κόστους ενέργειας, και για την απλοποίηση των διαδικασιών που προβλέπουν τα εργαλεία δημόσιας χρηματοδότησης – το ΕΣΠΑ 2020-2027, το Ταμείο Ανάκαμψης, και ο Αναπτυξιακός Νόμος.
Δουλεύουμε μαζί για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών στην πράσινη και ψηφιακή εποχή. Σε αυτό περιλαμβάνονται επιπλέον βελτιώσεις στις συνδέσεις των ΒΙΠΕ με τα κεντρικά δίκτυα, και επενδύσεις στις συνδυασμένες μεταφορές, ειδικά σε κόμβους όπως το λιμάνι του Βόλου. Καταθέτουμε υπομνήματα στην Κεντρική Κυβέρνηση για θέματα ειδικότερου επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπως το net metering στη βιομηχανία. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.
Επιπλέον, η συνεργασία μας περιλαμβάνει γενικότερα θέματα χωροταξίας και αδειοδοτήσεων, αλλά και ειδικότερα ζητήματα εξυγίανσης και ανάπτυξης οργανωμένων υποδοχέων και άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων, που είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.
Με το Σύνδεσμό σας συνεργαζόμαστε επίσης για τη σύνδεση της έρευνας με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και της παραγωγής, και πρέπει να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο και από κοινού τα μνημόνια συνεργασίας από τους δύο Συνδέσμους με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Όπως ήδη ανέφερα, καλούμαστε να δουλέψουμε ακόμα πιο συστηματικά για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, όπως με την πρωτοβουλία του ΣΕΒ Skills4Jobs. Τέλος, ενισχύουμε ακόμα περισσότερο τη συμμετοχή μας στον κοινωνικό διάλογο, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, και των άλλων περιφερειακών βιομηχανικών συνδέσμων, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος για τις επιπτώσεις της πανδημίας
στις επιχειρήσεις και στην οργάνωση της εργασίας.
Κύρια Κολιοπούλου, αγαπητή μου Λένα
Ήσασταν παρούσα από την πρώτη στιγμή στη σύμπραξη του ΣΕΒ με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.
Εκ μέρους όλων μας στο ΣΕΒ, σε ευχαριστούμε θερμά για την αφοσίωσή σου στις ανάγκες της βιομηχανίας σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα.

Η συμμετοχή σου στο ΔΣ του ΣΕΒ παραμένει πολύτιμη, όπως και στην Ομάδα Εργασίας του ΣΕΒ για τα Επιχειρηματικά Πάρκα. Η προσέγγισή σου σε όλα τα ζητήματα ήταν πάντα δυναμική, πάντα με ρεαλισμό και πάντα με γνώμονα τις ανάγκες της βιομηχανίας. Βοήθησες να αναδείξουμε τα ειδικά
προβλήματα των επιχειρήσεων στην περιφέρεια, και κυρίως να βρούμε λύσεις για βιώσιμη και συμπεριληπτική ανάπτυξη

Η απελθούσα Πρόεδρος κα Ελ. Κολιοπούλου απένειμε τιμητικές πλακέτες στον κ. ΝικόλαοΠαπαδιόχο, της εταιρείας ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ ΑΒΕΕ και στον κ. Κυριάκο Χατζόπουλο, της εταιρείας ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ αναφέροντας:
«Τόσο ο κ. Νίκος Παπαδιόχος όσο και ο κ. Κυριάκος Χατζόπουλος, με την δραστηριότητα τους, είχανκαθοριστική συμβολή στη διεύρυνση και στην ενδυνάμωση της βάσης του Συνδέσμου στη Στερεά Ελλάδα και στήριξαν το έργο του Συνδέσμου σε πολύ μεγάλο βαθμό.Σήμερα ο Σύνδεσμος τιμά την προσφορά τους, αναγνωρίζει το έργο τους, τους ευχαριστεί για τη δράση τους και τους ανακηρύσσει ως επίτιμα μέλη του»
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ομιλία του νέου Προέδρου του Δ.Σ. Αθανάσιου Συριανού, ο οποίος μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Παραλαμβάνω την Προεδρία του Συνδέσμου από την αγαπητή μου φίλη Λένα Κολιοπούλου, που κατάφερε να διαχειριστεί αντίξοες συνθήκες και με την εμπνευσμένη καθοδήγησή της να δώσει στηνεπιχειρηματική μας κοινότητα το θεσμικό βάρος και τη δυναμική παρουσία που της αναλογεί.
Αξιότιμη, αγαπητή κυρία Κολιοπούλου, εκ μέρους του συνόλου των Μελών του ΣυνδέσμουΒιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος σε ευχαριστώ για τη μεγάλη, την ανεκτίμητη προσφοράσου. Η εξαετής προεδρία σου χαρακτηρίζεται ως επιτυχημένη, εποικοδομητική και δημιουργική θητεία.
Μετά και την επανεκλογή σου στο νέο ΔΣ, να μου επιτρέψεις να σου ζητήσω να σταθείς δίπλα μας, αρωγός στη νέα προσπάθεια που ξεκινάει σήμερα, συνοδοιπόρος και στα επόμενα καθοριστικά χρόνια για την βιομηχανία και τις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.
Οι γνώσεις, η πείρα, η καθαρή σου ματιά για τα πράγματα θα είναι πολύτιμη για όλους. Σε ένα κόσμο που με ολοένα ταχύτερο ρυθμό εξελίσσεται και μεταλλάσσεται, η εκπροσώπηση της επιχειρηματικής μας κοινότητας πρέπει να γίνει ισχυρότερη και περισσότερο συλλογική.
Μόνο έτσι θα μπορέσει να επεξεργαστεί, να αρθρώσει και προβάλει δραστικότερα εμπεριστατωμένες προτάσεις για τη διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου και των θεσμών εντός των οποίων αναπτύσσουμε τις εργασίες μας. Στην αναζήτηση συμβατών με το περιβάλλον τεχνολογιών παραγωγής, οι χώρες της Δύσης και κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσδιορίζουν ένα νέο, απαιτητικό θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, τις επενδύσεις, τις αδειοδοτήσεις, τις δεξιότητες των εργαζομένων. Εκείνο όμως που δεν μπορούμε να αψηφήσουμε και που κατεξοχήν χαρακτηρίζει την εποχή μας, είναι
το γεγονός, ότι η προστιθέμενη αξία όλο και λιγότερο θα προέρχεται μέσω της βιομηχανικής παραγωγής και δεν θα βασίζεται στους υλικούς παραγωγικούς συντελεστές, αλλά στη πληροφορία και τη γνώση.
Στη παγκόσμια αλυσίδα αξίας ο ανταγωνισμός δεν είναι πρωτίστως ανταγωνισμός κόστους αλλά ανταγωνισμός καινοτομίας τόσο αναφορικά με το προϊόν όσο και με τις διαδικασίες και τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Όσοι βλέπουν την οικονομική δραστηριότητα ως εξίσωση μηδενικού αθροίσματος, δηλαδή ότι για να
κερδίσουν, κάποιος άλλος πρέπει να χάνει, θα μένουν πίσω.

Θα αναπτυχθούν εκείνοι που διαθέτουν περιφερειακή όραση να αναζητήσουν και να βρουν νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις τους. Με πλεόνασμα αισιοδοξίας θα είναι εκείνοι που συν-διαμορφώνουν το κόσμο του μέλλοντος στη βάση σύγχρονου κώδικα αξιών επιχειρηματικής ηθικής, φροντίζουν να κερδίζουν όλοι οι
συναλλασσόμενοι μαζί τους – εργαζόμενοι, προμηθευτές, πελάτες και μέτοχοι – έχουν ουσιαστική συνδρομή στην εθνική ευημερία και αναγνωρίζονται για το θετικό άθροισμα της επιχειρηματικής δράσης στην οικονομία, τη κοινωνία, το περιβάλλον. Η συμμετοχή μιας χώρας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι δεν απαιτεί πιά, πανάκριβες επενδύσεις, μακρόχρονη βιομηχανική παράδοση, κολοσσιαία μεγέθη επιχειρήσεων. Χρειάζεται απλά καλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό και υψηλής στάθμης παιδεία, σε συνδυασμό με ευέλικτους μη γραφειοκρατικούς θεσμούς, κατάλληλα ρυθμιστικά πλαίσια και κατάλληλα κίνητρα για καινοτόμες ιδέες.
Στο κρίσιμο όμως ερώτημα, εάν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, επαρκούν και θα οδηγήσουν την χώρα μας σε έναν «ενάρετο» ανοδικό κύκλο που θα ανατροφοδοτείται θετικά, από ανοικτούς και πλουραλιστικούς θεσμούς και στην ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας, – όπως περιγράφεται στη μελέτη «`Γιατί αποτυγχάνουν τα Έθνη» οι Ατζέμογλου καιΡόμπινσον – η ρεαλιστική απάντηση – παρά το μέγεθος και το μεγάλο διάστημα της ύφεσης, που έχειδιανύσει η Ελληνική οικονομία – δεν είναι αποκλειστικά καταφατική.Για να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε τις υπηρεσίες προς τα μέλη μας, θα χρειαστούμε περισσότερους ίδιους πόρους που θα χρηματοδοτήσουν τις δράσεις και τις υπηρεσίες του Συνδέσμου.
Δράσεις που φιλοδοξούμε να εδραιώσουν και να διευρύνουν τον σημαντικό ρόλο του Συνδέσμου μας για τις επιχειρήσεις μέλη του.
Πρόθεσή μου είναι να βελτιώσω και να εμπλουτίσω τις παρεχόμενες υπηρεσίες του προς τιςεπιχειρήσεις μέλη μας, υπάρχει το σκεπτικό που θα προτείνω, το νέο μας Δ.Σ. να επικαιροποιήσει τις θέσεις του Συνδέσμου μας, με την συνεργασία και την υποστήριξη των Υπηρεσιών του Οργανισμούμας, ενεργοποιώντας και λειτουργώντας συστηματικά ομάδες εργασίας, ανοικτές στα μέλη μας.Οι ομάδες εργασίας θα ασχοληθούν με επίκαιρα και διαχρονικά θέματα που διαμορφώνουν τοπεριβάλλον επιχειρηματικής λειτουργίας.
Αυτές τις προτεραιότητες θα υπηρετήσει ο Σύνδεσμός μας και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο την επόμενη τριετία, στηρίζοντας τα στελέχη, το επιστημονικό δυναμικό και τις υπηρεσίες μας με ομάδες εργασίας, εκδηλώσεις και δράσεις στις οποίες καλώ όλες τις επιχειρήσεις μέλη του Συνδέσμου να
συμμετάσχουν, ώστε:
1. η επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, που διαθέτει την κρίσιμη
μάζα, να διευρύνει το θεσμικό της βάρος στα κέντρα λήψης αποφάσεων και να στηρίξει
δυναμικά τη δημόσια παρουσία που της αναλογεί και
2. να ωφεληθούμε μέσα από τις δράσεις του Συνδέσμου, για να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες
δικτύωσης και να απολαύσουμε υπηρεσίες που εξασφαλίζουν την επιρροή, τη γνώση και την
εκπροσώπηση που χρειαζόμαστε όλοι για να αναπτύξουμε τις επιχειρήσεις μας!»
Σχετικά με την εκτίναξη στις τιμές ενέργειας και στις διαταραγμένες αλυσίδες εφοδιασμού επεσήμανε την μονομερή αλλαγή στάσης της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας ως προς την παροχή ρευστότητας, η οποία ελλοχεύει ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων και έθεσε το ερώτημα πως η χώρα θα επιληφθεί της οικονομικής δυσπραγίας; Επιπροσθέτως και όσον αφορά στο πρόβλημα της πρόσβασης σε ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας εκ μέρους της ελληνικής βιομηχανίας, έθεσε το ερώτημα σχετικά με τις ρυθμίσεις του νέου θεσμικού πλαισίου, ώστε ωφελήσουν την ελληνική βιομηχανία καθώς και αν υπάρχει πιθανή
πρόβλεψη με επίκεντρο την απλοποίηση διαδικασιών και άμεση διαθεσιμότητα αδειοδοτήσεων με προτεραιότητα στα δίκτυα για την εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ από τη βιομηχανία, ποια κονδύλια προβλέπονται στο ΕΣΠΑ και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την πράσινη μετάβαση της βιομηχανίας και ιδίως για την εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ από τις επιχειρήσεις, ώστε να επιτευχθεί μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.
Στην  ομιλία του ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έκανε λόγο για τις Επιδοτήσεις λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς επίσης και για την Αυτοπαραγωγή ενέργειας – net metering, τις διμερείς συμβάσεις και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Αναλυτικότερα επεσήμανε:
«Για τη στήριξη των επιχειρήσεων από την πρωτόγνωρη διεθνή ενεργειακή κρίση, η Κυβέρνηση έλαβε σειρά μέτρων. Τον Ιανουάριο του 2022 ξεκίνησε να εφαρμόζεται οριζόντια επιδότηση 65 ευρώ/ΜWh των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης (επαγγελματικά, εμπορικά και βιομηχανικά τιμολόγια). Η επιδότηση συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ενώ διπλασιάστηκε σε 130 ευρώ τον Απρίλιο.
Στις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής χορηγήθηκε τον Απρίλιο πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης. Συνεπώς, η συνολική μοναδιαία επιδότηση ανήλθε στα 230 ευρώ/MWh.
Επιπροσθέτως για όλες αυτές τις επιχειρήσεις διατέθηκαν επιπλέον 75 εκατ. ευρώ για την αναδρομική επιδότησή του συνόλου της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, με στόχο να καλυφθεί αναδρομικά το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Τον Μάιο, η συνολική μοναδιαία επιδότηση ανήλθε στα 170 ευρώ/ΜWh, ακολουθώντας την πτώση της τιμής στη χονδρεμπορική αγορά.
Από την 1η Ιουλίου προχωρούμε σε μια θεσμική παρέμβαση στην αγορά και αποσυνδέουμε τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας από τις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου. Με τα νέα μέτρα θα απορροφηθεί το 82% της αύξησης σε 1.250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η ρήτρα αναπροσαρμογής θα ανασταλεί.
Το φθινόπωρο θα ξεκινήσει πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης για τις επιχειρήσεις το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 450 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μαζί με τη μόχλευση, τα συνολικά κεφάλαια που θα κινητοποιηθούν θα ανέλθουν σε 1 δισ. ευρώ. Για τη μόνιμη μείωση του κόστους ενέργειας των επιχειρήσεων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί την αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό. Στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ και
την αποθήκευση που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή προβλέπεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα υπολογίσει τα διαθέσιμα περιθώρια ισχύος όλων των υποσταθμών στο δίκτυο διανομής. Για τους υποσταθμούς με περιθώρια έως 10 MW, αυτά διατίθενται αποκλειστικά για αυτοπαραγωγή, ενεργειακό συμψηφισμό και πρόγραμμα φωτοβολταϊκών στις στέγες. Τουλάχιστον το 30% των νέων περιθωρίων ισχύος θα διατεθεί για τις ανάγκες της βιομηχανίας και της μεταποίησης. Παράλληλα, στο πλαίσιο του REPowerEU έχει δρομολογηθεί δράση ύψους 160 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών με μπαταρία στις στέγες επιχειρήσεων, προκειμένου να μειωθούν το ενεργειακό κόστος και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το σχέδιο του μηχανισμού στήριξης των πράσινων PPAs των διμερών συμβολαίων αγοράς πράσινης ενέργειας από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Στόχος είναι να εφαρμοστεί ο νέος μηχανισμός από τις αρχές του 2023.»