“Κλείδωσε” ο αριθμός των δικαιούχων για το Κοινωνικό Μέρισμα

“Κλείδωσε” ο αριθμός των δικαιούχων για το Κοινωνικό Μέρισμα

- in Ειδήσεις, Ελλάδα, Κοινωνία
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο “Κλείδωσε” ο αριθμός των δικαιούχων για το Κοινωνικό Μέρισμα

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να δώσει κοινωνικό μέρισμα σε ένα εκατομμύριο νοικοκυριά. Όσοι δηλαδή το πήραν και το 2018. Μπορεί να αλλάξουν τα κριτήρια χορήγησης αλλά κυβερνητικός στόχος είναι να μην μειωθούν οι δικαιούχοι, αφού μια διαφορετική εξέλιξη θα πλήξει τo κυβερνητικό στρατόπεδο, που δεν θέλει σε καμιά περίπτωση να δείξει ότι προχωρεί σε περικοπές από τοπρώτο χρόνο της θητείας του.

Είναι ενδεικτικό ότι ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την δημοσιονομική πολιτική Θόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξή του στο Capital.gr, ξεκαθάρισε ότι θα βρεθούν τα χρήματα για την καταβολή του νέου κοινωνικού μερίσματος, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τους υπολογισμούς της.

Το δεδομένο λοιπόν είναι ότι κοινωνικό μέρισμα θα λάβουν περίπου 1 εκατομμύριο νοικοκυριά. Στον «αέρα» ωστόσο παραμένει το ποσό που θα μοιραστούν. Για να δοθούν τα ίδια χρήματα με πέρσι στους δικαιούχους θα πρέπει να βρεθούν περίπου 900 εκατ. ευρώ με 1 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα προκύψουν από το πρωτογενές πλεόνασμα όμως δεν είναι δεδομένο ότι θα μοιραστούν στο μέρισμα, αφού η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί και άλλες ελαφρύνσεις (μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών).

Ωστόσο κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι στην χειρότερη περίπτωση θα υπάρξει ένα ποσό της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ για το κοινωνικό μέρισμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν πάρουν μέρισμα 1 εκατ. νοικοκυριά θα λάβουν 50% λιγότερα χρήματα σε σχέση με το 2018.

Η επόμενη εβδομάδα θεωρείται κρίσημη αφού θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα χρήματα που θα λάβουν οι δικαιούχοι, ενώ, μέχρι τέλος του μήνα θα έχει αποφασιστεί αν τελικά θα χρειαστεί να υποβληθούν ηλεκτρονικές αιτήσεις από τα νοικοκυριά στις αρχές Δεκεμβρίου.