Τζίρο 2 δισ. “δείχνει” το α’ τρίμηνο της Μυτιληναίος

Τζίρο 2 δισ. “δείχνει” το α’ τρίμηνο της Μυτιληναίος

- in Αγορά, Βοιωτία, Δήμος Διστόμου - Αράχωβας, Επιχειρήσεις, Λιβαδειά, Οικονομία, Πρώτη σελίδα, Τεχνολογία
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τζίρο 2 δισ. “δείχνει” το α’ τρίμηνο της Μυτιληναίος

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Γερές βάσεις για την επίτευξη των νέων υψηλών στόχων που έχουν τεθεί για τη φετινή χρήση, βάζουν τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα η Μυτιληναίος για το πρώτο τρίμηνο του 2019. Έχοντας μόλις πριν λίγες εβδομάδες, στα τέλη Μαρτίου, επαναβεβαιώσει το guidance για πωλήσεις 2 δισ. ευρώ και EBITDA 400 εκατ. ευρώ, τα αποτελέσματα για το πρώτο τέταρτο του έτους δείχνουν ότι η εταιρεία βρίσκεται on track, έχοντας κάνει μια εντυπωσιακή εκκίνηση της χρήσης σε όλους τους κλάδους, με τη μεταλλουργία και την ενέργεια να αποτελούν το βαρύ πυροβολικό.

Πιο συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 513,9 εκατ. ευρώ έναντι 360,7 εκατ. ευρώ πέρυσι, αυξημένος κατά 42,5%. Η κερδοφορία EBITDA έφτασε τα 92 εκατ. ευρώ από 76,9 εκατ. ευρώ πέρυσι, αυξημένη κατά 19,6%. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους έφτασαν τα 49,7 εκατ. ευρώ από 41,1 πέρυσι, με αύξηση 20,9%.

Στον τομέα της μεταλλουργίας, φάνηκαν για ένα ακόμη τρίμηνο τα αποτελέσματα των προσπαθειών για βελτίωση της παραγωγικότητας αλλά και τα οφέλη της καθετοποίησης. Έτσι παρά τη μειωμένη τιμή LME αλλά και την υποχώρηση της τιμής της αλουμίνας, η κερδοφορία διατηρήθηκε σε συγκρίσιμα με το 2018 επίπεδα.

Εκεί όμως που πραγματικά καταγράφεται εντυπωσιακή βελτίωση είναι στον τομέα της ενέργειας όπου η παραγωγή των μονάδων ηλεκτρισμού εμφανίζεται αυξημένη κατά 35,6%. Πίσω από την αύξηση της συμμετοχής των μονάδων της Μυτιληναίος, κρύβεται κυρίως η δυνατότητα της εταιρείας να προμηθεύεται φυσικό αέριο σε ανταγωνιστικές τιμές, μέσω των εισαγωγών φορτίων LNG αλλά και από αγωγό. Έχοντας φθηνότερο καύσιμο από τον ανταγωνισμό, οι μονάδες παραγωγής της Μυτιληναίος αύξησαν τη συμμετοχή τους στη χονδρεμπορική αγορά και κάλυψαν το 11,5% της συνολικής ζήτησης στην ελληνική αγορά. Εκτός όμως από τη χονδρική, σταθερά βήματα γίνονται και στην προμήθεια όπου η Protergia έφτασε σε μερίδιο αγοράς 4,69% το Μάρτιο. Σε συνδυασμό με τη γενικότερη εικόνα του κλάδου, είναι σαφές ότι η Μυτιληναίος όσο ανοίγει η αγορά θα ενδυναμώνει τη θέση της.

Τέλος στον τομέα των κατασκευών πέτυχε και εκείνος αυξημένες επιδόσεις, ενώ στις πωλήσεις του είναι εμφανής η ενισχυμένη συνεισφορά του κλάδου των φωτοβολταϊκών, όπου μέσω της ΜΕΤΚΑ EGN δίνεται μεγάλη έμφαση.

Πιο αναλυτικά όπως ανακοίνωσε η εταιρεία τα βασικά ενοποιημένα οικονομικά μεγέθη του Α᾽ τριμήνου 2019 έχουν ως εξής:

Τζίρο 2 δισ. "δείχνει" το α' τρίμηνο της Μυτιληναίος

Τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε €0,348 έναντι €0,288.

Πώς υποδέχθηκαν τα αποτελέσματα τα dailies των χρηματιστηριακών

Θετική ήταν η υποδοχή των αποτελεσμάτων της Μυτιληναίος στα ημερήσια reports των χρηματιστηριακών. Πιο συγκεκριμένα η  Πειραιώς χαρακτηρίζει τις επιδόσεις ισχυρές και καλύτερες του αναμενόμενου, επαναβεβαιώνοντας τη σύσταση  outperform και την τιμή στόχο των 14 ευρώ. Στέρεα αποτελέσματα που επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες ότι το 2019 θα είναι έτος ανάπτυξης της Μυτιληναίος, χαρακτηρίζει τις επιδόσεις του Α’ τριμήνου η Axia.

Η Euroxx από την πλευρά της κάνει λόγο για πολύ καλή αρχή του έτους που βάζει την εταιρεία σε τροχιά για επιδόσεις ρεκόρ συνολικά για το 2019, ενώ η  Beta παρατηρεί ότι από το ανεκτέλεστο του 1 δισ. του κατασκευαστικού τομέα, τα 260 εκατ. προέρχονται από φωτοβολταϊκά την ίδια στιγμή που προστέθηκαν νέα μεγάλα έργα σε Σλοβενία, Ελλάδα και ένα ακόμη στην Τυνησία βρίσκεται στο στάδιο της υπογραφής

Ισχυρά και συνεπή με το guidance της διοίκησης χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα και η NBG η οποία προαναγγέλλει νέα ανάλυση με νεότερο report. Η Pantelakis χαρακτηρίζει ως κινητήριο μοχλό τον τομέα της ενέργειας επισημαίνοντας το εξαιρετικά θετικό περιβάλλον της αγοράς ηλεκτρισμού την ίδια στιγμή που η Alpha υπογραμμίζει ότι τα αποτελέσματα κινήθηκαν πάνω από το consensus της αγοράς (423 εκατ. πωλήσεις και 83 εκατ. EBITDA)

Τέλος η IBG στέκεται στις επιδόσεις του τομέα της ενέργειας και της μεταλλουργίας ενώ και η Eurobank επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα κινήθηκαν πάνω από τις προβλέψεις της.

Αναβαθμίσεις

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Απριλίου, είχαμε μπαράζ αναβαθμίσεων στις τιμές στόχους που δίνουν οι αναλυτές για τη μετοχή της Μυτιληναίος. Συγκεκριμένα η Πειραιώς χρηματιστηριακή είχε ανεβάσει την τιμή στόχο στα 14 από τα 13,5 ευρώ, με σύσταση outperform, η Axia διατήρησε τη σύσταση buy, ενώ η Edison με τη μέθοδο αποτίμησης Sum of the Parts, διαμόρφωσε τη “δίκαιη” τιμή για τη μετοχή στα 12,3 ευρώ. Στο χθεσινό κλείσιμο η μετοχή της Μυτιληναίος είχε τιμή 9,655 ευρώ.

Επιμέρους κλάδοι: τομέας μεταλλουργίας

Ως προς τις επιδόσεις των επιμέρους κλάδων, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, ο Τομέας Μεταλλουργίας κατέγραψε ισχυρή επίδοση για το Α΄ τρίμηνο, καθώς μέσω των σημαντικών επενδύσεων για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και τον αυστηρό έλεγχο του κόστους παραγωγής, επιτυγχάνεται η διατήρηση της Εταιρείας ανάμεσα στους πιο ανταγωνιστικούς παραγωγούς αλουμίνας – αλουμινίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πιο αναλυτικά, το Α΄ Τρίμηνο του 2019 χαρακτηρίστηκε από τη μειωμένη τιμή LME κατά 14% αλλά και την ενδυνάμωση του Δολαρίου ΗΠΑ, έναντι του Ευρώ. Αναφορικά με την τιμή Αλουμίνας, ο δείκτης API παρά την υποχώρηση από τα πολύ υψηλά επίπεδα που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του 2018, διαμορφώθηκε σε επίπεδα αντίστοιχα με το Α΄ τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, το χαμηλό επίπεδο κόστους  σε συνδυασμό με την επιτυχημένη πολιτική αντιστάθμισης κινδύνων, τόσο αναφορικά με την έκθεση στο LME, όσο  και στην ισοτιμία Ευρώ – Δολαρίου ΗΠΑ, είχαν ως αποτέλεσμα την επίτευξη ισχυρής κερδοφορίας, η οποία κυμάνθηκε σε συγκρίσιμα επίπεδα με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Αναφορικά με την εξαγορά της ΕΠ.ΑΛ.ΜΕ. Α.Ε. που στοχεύει στην εδραίωση και ενδυνάμωση του Τομέα Μεταλλουργίας, υπήρξε θετική απόφαση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να προχωρήσουν τα μέρη στην ολοκλήρωση της συναλλαγής. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ήδη ξεκινήσει η πλήρης ενσωμάτωση της συγκεκριμένης δραστηριότητας, για την επίτευξη των στόχων συνολικής αύξησης παραγωγής κατά 50 χιλ. τόνους σε ορίζοντα διετίας και παράλληλη βελτίωση της παραγωγικότητας.

Τομέας Ηλεκτρισμού & Φυσικού Αερίου

Το πρώτο τρίμηνο του έτους χαρακτηρίστηκε από αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια κατά 3,8% σε σχέση με το 2018 και παράλληλα σημαντικά αυξημένη παραγωγή των μονάδων Φυσικού Αερίου (κατά 35,6% σε σχέση με το 2018).

Η αυξημένη ζήτηση σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές CO2 (αυξημένες κατά 165% σε σύγκριση με το Α΄ Τρίμηνο του 2018) συνετέλεσαν καίρια στην αύξηση της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ), η οποία κατά μέσο όρο διαμορφώθηκε στα €68,02/MWh (αυξημένη κατά 36,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018).

Η Εταιρεία επωφελείται από τη δυνατότητα εισαγωγής φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ενισχύοντας με αυτό το τρόπο την ανταγωνιστικότητα τόσο του Τομέα Ηλεκτρισμού, όσο και του Τομέα Μεταλλουργίας.

Συγκεκριμένα, στο Α΄ Τρίμηνο του 2019 πραγματοποιήθηκε εισαγωγή τεσσάρων φορτίων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), δημιουργώντας ένα πλήρως διαφοροποιημένο “καλάθι” σε τιμές σημαντικά πιο ανταγωνιστικές από το μέσο κόστος αγοράς.

Τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με τον υψηλό βαθμό απόδοσης, διαθεσιμότητας και αξιοπιστίας των μονάδων της Εταιρείας, είχαν ως συνέπεια την αύξηση της παραγωγής στις 1,44 TWh (αύξηση 23,4% σε σύγκριση με το Α΄ Τρίμηνο του 2018).

Σημαντική ήταν επίσης η αύξηση 84% της παραγωγής από ΑΠΕ λόγω αυξημένης εγκατεστημένης δυναμικότητας, κατά 48 MW σε σύγκριση με το Α΄ Τρίμηνο του 2018, αλλά και ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών. Σημειώνεται ότι επιπλέον 34,45 MW είναι υπό κατασκευή και αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους κατά τη διάρκεια του έτους.

Η συνολική παραγωγή από θερμικές και ανανεώσιμες μονάδες της Εταιρείας ανήλθε σε 1,56 TWh, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 11,5% της συνολικής ζήτησης στο διασυνδεδεμένο σύστημα (συμπεριλαμβανομένων των καθαρών εισαγωγών) διασφαλίζοντας την επαρκή λειτουργία του.

Όσον αφορά στη δραστηριότητα της προμήθειας, η Protergia ενδυναμώνει σταθερά την παρουσία της με το μερίδιο αγοράς να αυξάνεται σε 4,69% το Μάρτιο του 2019, από 4,0% στο τέλος του 2018.

Η περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, όπως αναμένεται με βάση τις δεσμεύσεις της χώρας στην ΕΕ, αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τα μερίδια αγοράς της Εταιρείας τόσο στην παραγωγή όσο και στην λιανική αγορά ενέργειας.

Τομέας Ολοκληρωμένων Έργων & Υποδομών

Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ο Τομέας Ολοκληρωμένων Έργων και Υποδομών πέτυχε αυξημένες οικονομικές επιδόσεις στηριζόμενος στην εκτέλεση των συμβάσεων που είχαν υπογραφεί το προηγούμενο διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα, οι οικονομικές επιδόσεις του Τομέα το 2019 αναμένεται να στηριχθούν σημαντικά στα έργα που έχει αναλάβει η Εταιρεία στην Γκάνα, στην Ισπανία και στο Καζακστάν. Σημειώνεται ότι η υλοποίηση των έργων σε Γκάνα και Καζακστάν έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ το έργο Talasol που αφορά στην κατασκευή μονάδας ηλιακής ενέργειας μεγάλης κλίμακας, με εγκατεστημένη ισχύ 300 MW, στον δήμο Talaván, στο Cáceres της Ισπανίας, αναμένεται να ξεκινήσει στο 2ο τρίμηνο του έτους.

Σχετικά με το έργο στη Λιβύη, η Εταιρεία παρακολουθεί τις εξελίξεις, ώστε  εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου, να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Σχετικά με την ανάληψη νέων συμβάσεων το 2019, η Εταιρεία ανακοίνωσε νέα σημαντικά έργα στη Σλοβενία και την Ελλάδα, ενώ βρίσκεται σε διαδικασία σύναψης σύμβασης έργο στην Τυνησία, τα οποία αναμένονται να ενισχύσουν τις οικονομικές της επιδόσεις το επόμενο διάστημα.

Οι συγκεκριμένες συμβάσεις ενισχύουν το ανεκτέλεστο υπόλοιπο, το οποίο ανήλθε σε €1 δισ. στα τέλη Μαρτίου 2019, εκ των οποίων περισσότερα από €260 εκ. αφορούν σε κατασκευή φωτοβολταϊκών έργων. Παράλληλα, όλες οι παραπάνω θετικές εξελίξεις καταδεικνύουν τη δυναμική της Εταιρείας και επιβεβαιώνουν την στρατηγική της, που εστιάζει σε τεχνολογίες αιχμής, παρέχοντας τις βέλτιστες τεχνολογικές λύσεις τόσο σε αναπτυγμένες, όσο και αναπτυσσόμενες αγορές.

Πηγή: https://www.capital.gr/