Τελευταία Νέα

Η πανέμορφη Νέδα βρίσκεται μόλις λίγες ώρες μακριά από την Αθήνα. Εύκολα και γρήγορα μέσω της Ολυμπίας Οδού, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει αυτό το μυθικό φαράγγι αλλά και τις εξίσου ανεξερεύνητες περιοχές, που απλώνονται γύρω του. 

Το φαράγγι της Νέδας, το οποίο διασχίζει και ο ομώνυμος ποταμός, είναι μια από τις ομορφότερες διαδρομές που κάθε λάτρης της φύσης και των άγριας ομορφιάς τοπίων, μπορεί να εξερευνήσει. Είναι ένα τοπίο ελληνικό, μαγευτικό και καθαρά φυσικό, το οποίο, όμως, μέχρι και πρόσφατα παρέμενε ανεξερεύνητο. 

Το Φαράγγι της Νέδας βρίσκεται νότια της Αρχαίας Ολυμπίας, στα όρια των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας και συγκεκριμένα πολύ κοντά στον εκτεταμένο χώρο της Αρχαίας Φιγαλίας. Το ομώνυμο ποτάμι αποτελεί φυσικό σύνορο των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας. Διανύει 32 χιλιόμετρα και έπειτα εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος στην περιοχή Ελαία κοντά στην Κυπαρισσία. Οι πηγές του βρίσκονται στο όρος Λύκαιο, κοντά στο χωριό Πέτρα στα όρια Μεσσηνίας και Αρκαδίας. 

Μία βόλτα στην περιοχή, αναμφίβολα, μαγνητίζει το βλέμμα, χάρη στα πανύψηλα δέντρα, που κρατούν σκιά καθ’ όλη τη διάρκεια προς τα στενότερα σημεία του φαραγγιού και το σημείο της σπηλιάς μέσα από την οποία περνάει το ποτάμι και το Στόμιο που είναι ένα μεγάλο σκοτεινό τούνελ στο οποίο «χάνεται» το ποτάμι. Τον δρόμο για αυτό το σημείο βρίσκει ο ταξιδιώτης κάτω αριστερά από τον πρώτο καταρράκτη με τη μικρή λιμνούλα που έχει συνήθως τιρκουάζ θολά νερά. 

Ο μύθος του Φαραγγιού της Νέδας 

Αξίζει να ειπωθεί πως όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο μύθος, όταν η Ρέα γέννησε τον Δία, για να τον προστατέψει από τον άνδρα της, τον Κρόνο, τον έδωσε στη νύμφη Νέδα, η οποία ήταν η θεότητα των νερών. Εκείνη θήλασε το βρέφος μαζί με τις νύμφες Θεισόα και Αγνώ, το έλουσε και το έπλυνε στο κεφαλάρι στο Λύκαιο, που αργότερα έγινε το θρυλικό ποτάμι που πήρε το όνομά της. Επίσης, σύμφωνα με τη μυθολογία, με τη Νέδα συνδέονται η Δήμητρα, η Περσεφόνη αλλά και ο Πλούτωνας. 

Μερικά σημεία της διαδρομής έχουν ιδιαίτερα υψηλό δείκτη δυσκολίας για αυτό και απαιτείται καλή οργάνωση με οδηγό και εξοπλισμό, ωστόσο το τοπίο και η μοναδική εμπειρία που προσφέρει αξίζουν μία εξόρμηση στον γαλαζοπράσινο παράδεισο της Νέδας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο